Δελτίο τύπου 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας
Στο 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας την Τρίτη, 8/2 και την Πέμπτη 10/2/2022, μέλη του Συλλόγου Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδας παρουσίασαν το εγκεκριμένο από το ΥΠΑΙΘ εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μα τι είναι Κοινωνική Ανθρωπολογία;» στο πλαίσιο του εργαστηρίου για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και ενημέρωσαν διαδικτυακά τους /τις μαθητές/τριες της Γ’ τάξης για την επιστήμη της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε πιλοτικά στο 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας.
Οι μαθητές/τριες είχαν μια πρώτη επαφή με την ενδιαφέρουσα και μοντέρνα αυτή επιστήμη που ανοίγει νέους και άγνωστους επαγγελματικούς δρόμους στο πλατύ κοινό.
Ειδικότερα, γνώρισαν επαγγελματίες κοινωνικούς ανθρωπολόγους που εργάζονται σε διαφορετικούς τομείς και έμαθαν για την πορεία της επιστήμης στο χρόνο και τις πολλές και διαφορετικές προοπτικές που αυτή προσφέρει για εργασία και έρευνα. Επίσης, μέσω της χρήσης πολυμεσικού υλικού και ειδικότερα παρατηρώντας μια σκηνή στο μακρινό «φανταστικό» νησί Άλμπατρος, όπου οι άνθρωποι σκέφτονται και πράττουν πολύ διαφορετικά από εμάς επιχείρησαν να «αποδεσμευτούν» για λίγο από τα «πολιτισμικά τους γυαλιά» και να δουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των άλλων. Ο αναστοχασμός που ακολούθησε τους βοήθησε να κατανοήσουν την πολυμορφία του κόσμου μας και ότι μέσα από τη συνάντηση με τον άλλο τελικά ανακαλύπτουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό. Επιπλέον, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος από τους/τις μαθητές/τριες λόγω της εξ αποστάσεως παρουσίασης έγινε μέσω συμπλήρωσης ηλεκτρονικής φόρμας που ήταν πολύ εύχρηστη. Η πρόσβαση στην φόρμα αξιολόγησης έγινε είτε μέσω της ηλεκτρονικής τους τάξης eclass ή μέσω σάρωσης QR Code από τα κινητά τους που αποκλειστικά χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Μάλιστα, η γνωριμία τους με την κοινωνική ανθρωπολογία αναμένεται να διευρυνθεί κατά την προγραμματισμένη τους επίσκεψη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την άνοιξη, όπου για μια ημέρα ως μικροί φοιτητές και φοιτήτριες θα παρακολουθήσουν παραδόσεις μαθημάτων της κοινωνικής ανθρωπολογίας, θα συνομιλήσουν με φοιτητές/τριες και καθηγητές/τριες του τμήματος, θα επισκεφθούν την εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του Παντείου και θα απολαύσουν ένα αναψυκτικό στη φοιτητική καφετέρια του Πανεπιστημίου βιώνοντας μια εμπειρία ιδιαίτερα προκλητική και ενδιαφέρουσα.
Τέλος για την επιτυχία της διαδικτυακής δράσης του σχολείου ευχαριστούμε θερμά τον εκπαιδευτικό κ. Κώστα Ζησόπουλο ΠΕ78 που συνέβαλε με την απαραίτητη διαμεσολάβησή του στη διαδικτυακή επικοινωνία με τον Σύλλογο Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδας, την υποδιευθύντρια του σχολείου μας κ. Χριστίνα Τσομώκου ΠΕ86 που παρείχε την τεχνική υποστήριξή της και φυσικά τον Σύλλογο Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδας και κυρίως τα μέλη του κ. Ράια Λιγνού και κ. Σάββα Τριανταφυλλίδη για την εξαιρετική παρουσίασή τους και τη μοναδική ευκαιρία που μας πρόσφεραν να γνωρίσουμε την επιστήμη και το έργο τους.
Δημοσιεύσεις
Εργαστήριο Κοινωνικής Ανθωπολογίας – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας