Το «Πείραμα του Ερατοσθένη» στο 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας

Η εαρινή ισημερία τη Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.

Μαθητές και Εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας, σήμερα Πέμπτη 21/03/2019, πραγματοποίησαν την μέτρηση της περιφέρειας της γης με απλά μέσα αναβιώνοντας έτσι την μέτρηση που έκανε ο Ερατοσθένης στην Αλεξάνδρεια πριν από 2.500 χρόνια.

Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Όλη η διαδικασία χωρίστηκε σε 2 φάσεις:

1η Φάση

Έγινε παρουσίαση του θεωρητικού μέρους του πειράματος και η σύνδεσή του με τα Μαθηματικά ( υπολογισμός γωνίας φ και μεταφορά αυτής σε κεντρική γωνία, παράλληλες ακτίνες του ήλιου κ.α) και οι παραδοχές για την πραγματοποίηση του πειράματος.

2η  Φάση

Πραγματοποιήθηκε το πείραμα στον αύλειο χώρο του σχολείου μας κάνοντας τις μετρήσεις που απαιτούσε η διαδικασία για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης.

 

Υπεύθυνοι καθηγητές

Αλεξίου Ιωάννης , Μαθηματικός M.Sc του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας

Παπαμανώλης Ανδρέας, Μαθηματικός του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας

Κουσερής Αθανάσιος, Βιολόγος του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας

Σκορδάς Θεόδωρος, Φυσικός M.Sc του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας

Τερζάκης Ανάργυρος, Πληροφορικός M.Sc του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση