Λίγα λόγια … για το Διεθνές Πρόγραμμα We C.A.R.E. 2013-2014

    30/6/2014                                                                           

Λίγα λόγια … για το   Διεθνές Πρόγραμμα We C.A.R.E. 2013-2014

Το σχολικό έτος 2013-2014 το Α2 τμήμα του σχολείου μας συμμετείχε στο   Διεθνές πρόγραμμα “WeC.A.R.E.” μαζί με άλλα 130 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας καθώς και από τη Μ. Βρετανία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία,τον  Καναδά, την Κύπρο, την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Αιθιοπία.

Βασική στόχευση αυτού του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και η προαγωγή του θετικού σχολικού κλίματος μέσα από την υποστήριξη παιδιών, εκπαιδευτικών και σχολείων στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Για αυτό και στα πλαίσια της υλοποίησής του επιχειρείται η δημιουργία ενός διεθνούς προγράμματος κατάρτισης εκπαιδευτικών, πρόληψης και παρέμβασης στη σχολική κοινότητα (σε τοπικό, εθνικό, διεθνές επίπεδο), η ενίσχυση της διαπολιτισμικής κατανόησης, συνεργασίας και δράσης, καθώς και η ανάπτυξη διεθνούς δικτύου σχολείων – ως κοινοτήτων που νοιάζονται και φροντίζουν, δικτύωση που πραγματώνεται μέσω εικονικής «επιβίβασης» των τάξεων στο «καράβι των σχολείων του WeC.A.R.E.» (On line διαδραστικό παιχνίδι Sailing for Caring).

Ειδικότερα το Πρόγραμμα κατάρτισης και παρέμβασης για τη φετινή σχολική χρονιά αφορούσε τις εξής θεματικές ενότητες:

Ä Προαγωγή του θετικού κλίματος και της ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχολική κοινότητα

Ä Αναγνώριση – έκφραση συναισθημάτων / Διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων

Ä Κατανόηση των γνωστικών και ψυχολογικών διεργασιών του άγχους και προτάσεις για διαχείρισή του

Ä Διαφορετικότητα στη σχολική κοινότητα

και  έκλεισε με «Αναρτήσεις κοινών project» από τα συμμετέχοντα σχολεία

Επιπλέον παρείχε:

α) Διαδικτυακή επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς με εκπαιδευτικό υλικό – έντυπο και πολυμεσικό

β) Εκπαιδευτικό υλικό για δραστηριότητες διαφοροποιημένες για τους μαθητές ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα φοίτησής τους

γ) Κοινά projects μέσω του εκπαιδευτικού διαδραστικού παιχνιδιού  “Sailing4Caring” και

δ) Αξιολόγηση

ενώ στην εφαρμογή του ήταν ιδιαίτερα βοηθητική, ουσιαστική και αποτελεσματική η εποπτεία από τους επιστημονικούς συνεργάτες του και τους συντονιστές του.

Έτσι, εμείς, οι μαθητές της τάξης του Α2, με υπεύθυνη την φιλόλογο κ. Ηλία Μαρία επιβιβαστήκαμε στην καμπίνα μας, συνταξιδέψαμε με μαθητές άλλων σχολείων και επισκεφτήκαμε σε αυτό το εικονικό ταξίδι, τρία νησιά/σταθμούς από τα οποία πέρασε ο Οδυσσέας επιστρέφοντας από την Τροία στην Ιθάκη και ουσιαστικά βιώσαμε το συμβολισμό του ταξιδιού και μέσα από τα νησιά αποβίβασης και τη χαρτογράφηση της Ιθάκης γνωρίσαμε όπως και κάθε τάξη-ταξιδιώτης τα κομβικά σημεία του προγράμματος.

Μια μικρή γεύση της ιδιαίτερης αυτής εμπειρίας προσθαθήσαμε να επικοινωνήσουμε στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα παρουσιάζοντας στη γιορτή λήξης στο προαύλιο του σχολείου μας την πορεία μας αλλά και τις απολαβές και τις εντυπώσεις μας από αυτήν και πλέον μέσω της ιστοσελίδας μας ευελπιστούμε να έχει περισσότερους κοινωνούς για αυτό και παραθέτουμε κάποιες αναμνηστικές φωτογραφίες και το power-point που δημιουργήσαμε με χαρά και ενθουσιασμό!

 

Οι  φωτογραφίες μας

Η τάξη μας έχοντας ολοκληρώσει την ετοιμασία  της έκθεσης με τις δραστηριότητες του προγράμματος

με πολλά  χαμόγελα!! …… αλλά και αντηλιά!!

 ph1  ph2

Λίγο πριν την παρουσίαση

….και κατά την παρουσίαση!!

 ph3  ph4

και το το power-point

 

 

Επιλογικά,

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε

την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα και την Δ/ντρια μας, κ. Σόνια Τζελφέ-Ανέστη για την υποστήριξη και τη συνεισφορά τους στην εργασία μας και ιδιαίτερα τους συντονιστές μας κ. Γιώργο Γεωργουλέα και κ. Βίκυ Στασινού που φρόντισαν για την ασφάλεια του ταξιδιού μας και ευχόμαστε του χρόνου να επιβιβαστούμε και πάλι στο καράβι των σχολείων του WeC.A.R.E.!!

                                                                                      Καλό καλοκαίρι !!

                                                                Οι μαθητές του Α2 και

                                                                            η υπεύθυνη καθηγήτρια Μαρία Ηλία

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση