Δελτίο Τύπου – 5η Συνάντηση προγράμματος Comenius: Πάσχα στην Ουγγαρία

Όλη η ομάδα στην Βούδα

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius με τίτλο « Η Ευρώπη συν – αναπτύσσεται – η διαμόρφωση των παραδοσιακών εορτών» ταξίδεψε το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας από 18 έως 22 Μαρτίου στην πόλη Györ (Γκιέρ) της Ουγγαρίας για να παρουσιάσει τα ελληνικά ήθη και έθιμα για τον εορτασμό του Πάσχα.

Στην αποστολή συμμετείχαν 4 μαθήτριες: Αναγνώστου Γεωργία, Χαϊνά Μαρία, Χατζηπροδρόμου Βάλη και Παύλου Αντωνία, 4 μαθητές: Μπάμπος Χρήστος, Βλαχογιώργος Στέλιος, Κουτρουλάρος Ηλίας και Βασιλείου Αργύρης, η διευθύντρια του σχολείου Ανέστη Σώνια και η υπεύθυνη του προγράμματος Πίσχινα Κατερίνα.

Οι μαθητές προετοίμασαν παρουσίαση η οποία αναβίωνε το τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας, με βυζαντινούς ψαλμούς, την σταύρωση, την ταφή, την Ανάσταση του Κυρίου και κατέληγε σ΄ ένα πασχαλινό γλέντι. Οι μαθητές μοίρασαν σε όλους τους συμμετέχοντες λαμπριάτικες λαμπάδες, προσέφεραν το Άγιο Φως, έδωσαν το φιλί της αγάπης και τσούγκρισαν αυγά. Επίσης μετέφεραν στο χωριό Töstestava (Τελτέσταβα) όπου βρισκόταν το σχολείο για τις ανάγκες της παρουσίασης αυγά βαμμένα (παραδοσιακά με κρεμμύδια και αποτυπωμένα φύλλα), τσουρέκια και πασχαλιάτικα κουλούρια.

Στην συνάντηση συμμετείχαν όπως πάντα 5 σχολεία: Ουγγαρία, Ελλάδα, Γερμανία, Λιθουανία και Σλοβακία. Όλες οι αποστολές παρουσίασαν τα ήθη και έθιμα του Πάσχα, το οποίο γιορτάζουν αυτή την χρονιά στις 31 Μαρτίου, καθώς και παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά.

Η ζεστή φιλοξενία των Ούγγρων εντυπωσίασε τόσο τους μαθητές όσο και τους καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας. Όλο το χωριό, καθηγητές, διευθυντής, γονείς κινητοποιήθηκαν και προσέφεραν στις 4 αποστολές ότι το αυθεντικότερο είχαν. Σαλάμια, γκούλας, παλαντσίνκεν με σοκολάτα (κρέπες) κλπ. Το ιδιαίτερο πασχαλινό τους έθιμο, να καταβρέχουν οι άντρες τις γυναίκες, οι οποίες μετά απ΄ αυτό τους προσφέρουν αυγά, ήταν εντυπωσιακό.

Παράλληλα με τις εργασίες του προγράμματος ξεναγήθηκαν οι μαθητές και καθηγητές στην baroque πόλη Györ (Γκυέρ) , στην πανέμορφη Βουδαπέστη, στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων Pannonhalma (Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO) με την θαυμάσια βιβλιοθήκη του που αριθμεί 400.000 τίτλους.

Η ελληνική αποστολή επέστρεψε ενθουσιασμένη και όλοι υποσχέθηκαν ότι θέλουν να συνεχίσουν τις φιλίες που ανέπτυξαν με του Ούγγρους και έτσι αλληλοπροσκλήθηκαν για το φετινό καλοκαίρι.

Οι μαθητές και οι καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας αποκόμισαν πλήθος εμπειριών και γνώσεων από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius. Έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το 2013 – 2015 με θέμα «Εγώ και η Ευρώπη – εθνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα». Η έγκριση ωστόσο ενός νέου προγράμματος δεν φαίνεται να είναι άμεσα εύκολη.

Η ομάδα μπροστά στο σχολείο

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση