Δελτίου τύπου – 1η Συνάντηση προγράμματος Comenius

Comenius, Χριστούγεννα, Μπρατισλάβα

Χαλκίδα/Μπρατισλάβα, 29 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2011.

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, ρόδια, στολίδια, ταινίες για την Ελλάδα, τη Χαλκίδα και το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας καθώς και το ελληνικό φωτισμένο χριστουγεννιάτικο καραβάκι ταξίδεψαν μαζί με τις καθηγήτριες κ. Πίσχινα Κατερίνα και κ. Καταροπούλου Φρόσω, και τις μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας Αναγνώστου Αναστασία και Γούλα – Φλάναγκαν Στέλλα στη Μπρατισλάβα, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius – Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις, το οποίο έχει τίτλο: «Η Ευρώπη συναναπτύσσεται – στη διαμόρφωση των παραδοσιακών εορτών», 2011 – 2013. Εκεί επισκέφθηκαν το ιστορικό σχολείο Gymnazium Grösslingova, (ιδρύθηκε το 1626) μαζί με άλλα τρία σχολεία από την Γερμανία, Ουγγαρία και Λιθουανία με σκοπό να παρουσιάσουν τα Χριστουγεννιάτικα  ήθη και έθιμα των πέντε χωρών και το πως αυτά έχουν διαμορφωθεί μέσα στην Ευρώπη.

Το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας είναι από τον Αύγουστο του 2011 ένα Σχολείο – Comenius. Η πρώτη συνάντηση οργανώθηκε από την καθηγήτρια Γερμανικών Jaroslava Hrabalova και πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Grösslingova της Μπρατισλάβας, ένα γυμνάσιο που ιδρύθηκε αρχές του 17ου αιώνα ως σχολείο Ιησουιτών. Το σχολείο, πλήρως ανακαινισμένο και μοντέρνο, παρουσιάσθηκε στους φιλοξενούμενούς του. Η Δρ Eva Petrasova, διευθύντρια του Γυμνασίου, ξενάγησε τους συμμετέχοντες στο πεντακάθαρο, πλήρως εξοπλισμένο, μοντέρνο, προσεγμένο αισθητικά σε κάθε λεπτομέρεια του σχολείο που επιπλέον διαθέτει εκπληκτικά ευγενικούς, και υψηλών επιδόσεων μαθητές.

Η σχολική ολυμπιάδα του Γυμνασίου Grösslingova της Μπρατισλάβας που παρακολουθήσαμε επιβράβευσε τόσο μεμονωμένους μαθητές όσο και επιτυχημένες τάξεις. Ήταν δε υψηλών προδιαγραφών και περιλάμβανε χορό, μουσική, σποτάκια, σκετς κ.ά. Η σχολική ολυμπιάδα οργανωμένη από τους μαθητές δύο τμημάτων του σχολείου, ήταν εκπληκτικά εντυπωσιακή σε επίπεδο επαγγελματικό.

Η γλώσσα επικοινωνίας στις εργασίες του προγράμματος είναι τα Γερμανικά. Όλες οι παρουσιάσεις των ηθών και εθίμων, αλλά και οι ξεναγήσεις των Σλοβάκων μαθητών έγιναν σε άπταιστα γερμανικά που διδάσκεται στο σχολείο τους ως  δεύτερη ξένη γλώσσα.

Πέρα όμως από τις θεωρητικές παρουσιάσεις των εθίμων της κάθε χώρας, συμμετείχαμε και σε πρακτικά δημιουργικά εργαστήρια. Μαθητές και καθηγητές φτιάξαμε χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά γλυκά, κεράκια, παιχνίδια κ.ά. Κάναμε επίσης έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα χριστουγεννιάτικα έθιμα και στολίσαμε δέντρο.

Κατά τη διάρκεια του στολίσματος του Χριστουγεννιάτικου δένδρου τραγουδήσαμε όλοι μαζί πολλές φορές την «Άγια Νύχτα» στις πέντε γλώσσες της σύμπραξης. Και φυσικά επισκεφθήκαμε την παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη αγορά της Μπρατισλάβας.

Αφήνοντας ως δώρο στο Γυμνάσιο Grösslingova το φωτισμένο μας χριστουγεννιάτικο καραβάκι, αποχαιρετίσαμε τη γραφική Μπρατισλάβα και τους ευγενικούς Σλοβάκους φίλους μας.

Οι επόμενοι οικοδεσπότες είναι το γερμανικό σχολείο Hessenwaldschule στη Weiterstadt της Γερμανίας. Εκεί τα πέντε Ευρωπαϊκά σχολεία θα γιορτάσουν και θα παρουσιάσουν  ήθη και έθιμα του Καρναβαλιού σε κάθε μια από τις πέντε χώρες της σύμπραξης.

Το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας θα δεχθεί τα Ευρωπαϊκά σχολεία στην επέτειο της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου, όπου θα παρουσιασθούν οι εθνικές γιορτές των πέντε Ευρωπαϊκών χωρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση