Επιμορφωτική δράση για το κάπνισμα από το Κ.Υ Άρτας-Εντυπώσεις μαθητών μας

Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας συμμετείχαν στην επιμορφωτική  δράση ενημέρωσης με θέμα: «Ελλάδα ελεύθερη καπνού – Smoke Free Greece», η οποία έλαβε χώρα  την Πέμπτη  28 Μαρτίου για τους μαθητές της Α’  και Β’ τάξης και την Πέμπτη  11 Απριλίου για τους μαθητές της Γ’  τάξης   του σχολείου μας.  Η δράση αυτή  αποτελεί μέρος παρεμβάσεων Αγωγής Υγείας που συντονίζονται και υλοποιούνται σε συνεργασία των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με  στόχο την ενημέρωση και την πρόληψη, ώστε  να καλύπτονται οι ηλικίες στις οποίες ο μαθητής μπορεί να ξεκινήσει το κάπνισμα (Α’, Β’, και Γ’ Γυμνασίου).

Εισηγήτριες της δράσης ήταν οι νοσηλεύτριες  κ. Ζέρβα Αρετή ,κ. Σπήλιου Ειρήνη, κ.Ραβανού Στέλλα, κ.Κωνσταντάκη Λαμπρινή και  κ.Πλαχούρη Αντιγόνη και Βούδρη Ελένη  της 1η ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Τ.Ο.Μ.Υ)  ΑΡΤΑΣ,  τις οποίες ευχαριστούμε πολύ.

Παραθέτουμε στην συνέχεια  τις εντυπώσεις κάποιων  μαθητών μας:

«Η ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας από το Κέντρο Υγείας Άρτας ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Έμαθα ότι το τσιγάρο περιέχει 7.000 χημικές ουσίες και η νικοτίνη είναι το τρίτο ναρκωτικό στη σειρά μετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη. Ο άνθρωπος μέσα από σκίτσα καταλάβαμε ότι είναι δέσμιος του τσιγάρου το οποίο είναι αρκετά εθιστικό και αν το αρχίσεις είναι σχεδόν αδύνατο να το κόψεις».                     Δήμου Λαμπρινή,  μαθήτρια Α’Γυμνασίου

«Πρόσφατα, το σχολείο μας διοργάνωσε μια επιμορφωτική δράση με θέμα το κάπνισμα. Προσκλήθηκε, λοιπόν, μια ομάδα ειδημόνων, που με μια διαδραστική παρουσίαση ανέλυσε σε βάθος το ζήτημα αυτό, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Αυτό το σύντομο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσωπικά, μου φάνηκε όχι μόνο ενδιαφέρον αλλά και κατατοπιστικό, καθώς ενημερωθήκαμε πλήρως όσον αφορά ένα σύνηθες αλλά μείζον πρόβλημα, που στη σημερινή εποχή λαμβάνει ανησυχητικά μεγάλες διαστάσεις. Χάρη στη συγκεκριμένη δράση, τα παιδιά, αποκτήσαμε εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με το κάπνισμα και τις τραγικές συνέπειες του, αντλήσαμε συμβουλές και αναπτύξαμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από το θέμα, που δημιούργησε σε όλους μας, ένα αίσθημα προβληματισμού. Γιατί, η νέα γενιά πρέπει να επαναστατήσει απωθώντας την  επιβλαβή αυτή συνήθεια, γεγονός που επιτυγχάνεται μόνο με τη σωστή καθοδήγηση και πληροφόρηση».                     Οικονομίδη Βασιλική, μαθήτρια Β’ Γυμνασίου.

«Κατά την διάρκεια του σχολικού ωραρίου οι συμμαθητές μου και εγώ είχαμε τη χαρά και την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και ενημέρωση για το κάπνισμα. Η δράση αυτή με βοήθησε να μάθω περισσότερα πράγματα γι’αυτό όπως τις άσχημες συνέπειες που έχει στην υγεία ενός ατόμου είτε ανήλικο είτε ενήλικο. Γενικότερα, με προβλημάτισε και με ανησύχησε το γεγονός πως κάθε άνθρωπος που καπνίζει μπορεί στο μέλλον να νοσήσει από καρκίνο, καρδιοαγγειακές νόσους ή άσθμα που οδηγούν πολλές φορές στο θάνατο. Γι’ αυτό το λόγο στο εξής θα προσπαθήσω να πείσω τους συνανθρώπους μου να περιορίσουν ή να σταματήσουν το κάπνισμα.»                           Πανούτσου Ελένη, μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου

 

 

καπνισμα 1