4η ομάδα (1): Να περιγράψετε και να σχεδιάσετε, αν είναι εφικτό, τη σκευή του Μενέλαου και της Γερόντισσας, όπως εσείς τη φαντάζεσθε ή αντλώντας ιδέες από άλλες πηγές (π.χ. σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις).

4 Νοέμβριος 2012

Με αφορμή το κείμενο (σκηνή 1 και 2) του πρώτου επεισοδίου της Ελένης του Ευριπίδη, έχουμε σχηματίσει μία πρώτη εικόνα σχετικά με την σκεύη του Μενέλαου και της Γερόντισσας.

Πληροφορούμαστε από το κείμενο ότι ο Mενέλαος είναι ναυαγός, αφού περιπλανιόταν για αρκετό καιρό στη θάλασσα. Έτσι, συμπεραίνουμε ότι είναι απεριποίητος και ρακένδυτος, δηλαδή φορά κουρέλια, τα οποία είναι απομεινάρια από το πανί του πλοίου του, το οποίο έχει ναυαγήσει (στ. 472/478-480). Ακόμα, μας δίνει την εντύπωση ενός ταλαιπωρημένου, αχτένιστου, αξύριστου και αδυνατισμένου ανθρώπου. Συμπερασματικά, η άθλια κατάστασή του έρχεται σε αντίθεση με το αξίωμά του ως βασιλιάς.

Η Γερόντισσα, από την άλλη, φαίνεται να είναι η οικονόμος του παλατιού,  γυναίκα μεγάλης ηλικίας, και συνεπώς θα έχει ενδυμασία που θα συμβαδίζει με την περίσταση. Τέλος, ίσως, λόγω της δουλειάς της, να φοράει κάποια ποδιά και μια μαντίλα στο κεφάλι (στ. 505).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση