1η ομάδα (2): Να εντοπίσετε στο επεισόδιο την αντίθεση εἶναι-φαίνεσθαι. Συγκεκριμένα να εντοπίσετε τη διαφορά στις έννοιες δόξα (<δοκεῖ=φαίνεται)–αλήθεια και όνομα–σώμα. (Ο Μενέλαος ποιος είναι – πώς φαίνεται, τι ακούει – τι πιστεύει, είναι παρών ή απών; Η γερόντισσα πώς φαίνεται – τι κάνει στην πραγματικότητα;)
Στο πρώτο επεισόδιο, μπορούμε να εντοπίσουμε σε πολλά σημεία του κειμένου την αντίθεση είναι- φαίνεσθαι, δηλαδή τι είναι κάποιος στην πραγματικότητα και τι φαίνεται στους άλλους ότι είναι, που δεν ταυτίζεται με το πραγματικό του πρόσωπο. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα παρατηρούνται αρκετά παραδείγματα αυτής της αντίθεσης. Αρχικά ο Μενέλαος ( στ. 456-468), ο οποίος ήταν ο αρχηγός των Αχαιών στον Τρωικό πόλεμο και βασιλιάς της Σπάρτης( είναι), παρουσιάζεται ρακένδυτος, βασανισμένος και αξιολύπητος( φαίνεσθαι). Επιπρόσθετα, εντοπίζουμε ότι η γερόντισσα είναι ιδιαίτερα αγενής προς τον Μενέλαο, αφού τον διώχνει από το ανάκτορο του Πρωτέα αγνοώντας τον θεσμό της φιλοξενίας και λέγοντάς του ότι κανένας Έλληνας δεν είναι ευπρόσδεκτος στο παλάτι (φαίνεσθαι). Παρόλα αυτά μετά του εξομολογείται ότι συμπαθεί ιδιαίτερα τους
Έλληνες αλλά είναι αναγκασμένη να τους διώχνει επειδή φοβάται την αντίδραση του γιου του Πρωτέα, του Θεοκλύμενου (είναι). Ο Μενέλαος συζητώντας με την γερόντισσα μαθαίνει ότι η Ελένη βρίσκεται στο ανάκτορο. Εκείνος όμως το θεωρεί μία απλή σύμπτωση και πιστεύει ότι η Ελένη είναι αιχμαλωτισμένη στη σπηλιά. Εν κατακλείδι, στα αποσπάσματα του κειμένου που αναφέρθηκαν συμπεραίνουμε ότι οι έννοιες δόξα- αλήθεια, όνομα- σώμα συμβάλουν στην προσθήκη ζωντάνιας και ενδιαφέροντος. Έτσι καταλαβαίνουμε, ότι ο όρος είναι- φαίνεσθαι είναι απαραίτητος σε κάθε τραγωδία.