ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1989:Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

To Τείχος του Βερολίνου, ήταν τμήμα των ενδογερμανικών συνόρων, δηλ. των συνόρων που χώριζαν τη Γερμανία σε δύο κράτη, στην περιοχή του Βερολίνου. Από την ανέγερσή του στις 13 Αυγούστου 1961 μέχρι την πτώση του στις 9 Νοεμβρίου 1989 χώριζε το Δυτικό Βερολίνο από το Ανατολικό και τη γύρω περιοχή της Ανατολικής Γερμανίας. Υπήρξε το γνωστότερο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου και της διαίρεσης της Γερμανίας, ως επιστέγασμα του αποκλεισμού του Βερολίνου που είχε αρχίσει το 1948.
Στις 7 Νοεμβρίου 1989, ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στο Ανατολικό Βερολίνο ζητούν την παραίτηση της κυβερνήσεως.
Το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου του 1989, η ανατολικογερμανική τηλεόραση μεταδίδει ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο, όσοι πολίτες της Γερμανικής Δημοκρατικής Πολιτείας επιθυμούν να περάσουν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, δηλαδή στη Δυτική Γερμανία, μπορούν να το κάνουν, είτε από τους μεθοριακούς σταθμούς ανάμεσα στα σύνορα των δύο γερμανικών κρατών ή από τους σταθμούς ελέγχου μεταξύ του Ανατολικού και του Δυτικού Βερολίνου.
Μέσα σε λίγη ώρα, δεκάδες χιλιάδες και εν τέλει εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών του Ανατολικού Βερολίνου, συνωθούνται μπροστά από το τείχος, που από το 1961 χώριζε στα δύο την παλιά γερμανική πρωτεύουσα.
Καταλαμβάνουν τους σταθμούς ελέγχου και περνάνε στο Δυτικό Βερολίνο.
Είναι η μέρα που πέφτει το τείχος.
Είναι ένα σημαντικό γεγονός, τόσο στην ουσιαστική του πλευρά, όσο και στη συμβολική του. Στην ουσιαστική του γιατί έτσι από μόνο του επέτεινε, επιτάχυνε την κατάρρευση του συστήματος εξουσίας στην ανατολική Ευρώπη και στη συμβολική του γιατί άρχισε τη διαδικασία επανενοποίησης των δύο γερμανικών κρατών, που είναι και το σημαντικότερο γεωπολιτικό γεγονός μετά τον πόλεμο στην Ευρώπη.
Σήμερα, λίγα κομμάτια του Τείχους έχουν απομείνει, αφού το μεγαλύτερο μέρος του έχει κατεδαφιστεί. Τρία τμήματα μένουν ακόμα όρθια, ενώ κάποια άλλα μικρότερα τμήματα και λίγα φυλάκια βρίσκονται διασκορπισμένα στην πόλη του Βερολίνου. Η επέτειος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου δίνει σίγουρα τροφή για σκέψεις σχετικά με την πολιτική ιστορία της Γερμανίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων