Η Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα

Η Α’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
ΟΡΟΣΗΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ Β ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.

ΠΗΓΕΣ:


Α) Ταινίες:
1. “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο”, 1965, ταινία του Β. Γεωργιάδη. Το σενάριο μας μεταφέρει στον θεσσαλικό κάμπο λίγο πριν τον ξεσηκωμό των κολίγων ενάντια στους τσιφλικάδες. Πολύ σημαντικές ερμηνείες από κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς και ξεχωριστή μουσική.

https://www.youtube.com/watch?v=RFCDlJ7HmFU

2. “Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927”,1980, ταινία του Παντελή Βούλγαρη. “Η ιστορική αυτή ταινία, που πραγματεύεται τη ζωή και τη δράση του μεγάλου Έλληνα πολιτικού (από το 1909 μέχρι το 1927), αναφέρεται στην πολύπλευρη προσωπικότητα του ανδρός κατά την πλέον κρίσιμη περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας, την οποία και σφράγισε ανεξίτηλα”.
https://www.youtube.com/watch?v=l_qV7r4CLaQ
3. “Η τιμή της αγάπης”, 1984, ταινία της Τόνιας Μαρκετάκη. “Η ταινία «Η τιμή της αγάπης», βασισμένη στο μυθιστόρημα «Η τιμή και το χρήμα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη (1872-1923) είναι ένα δράμα εποχής με έντονα στοιχεία κοινωνικής κριτικής κυρίως σε σχέση με την τάξη και το φύλο. Η Τ. Μαρκετάκη (1942-1994), μένοντας πιστή στο κείμενο του συγγραφέα, αποτύπωσε έξοχα την κοινωνία της εποχής, τις αντιθέσεις των τάξεων, το πολιτικό κλίμα, και ταυτόχρονα παρουσίασε μια ομάδα πειστικότατων χαρακτήρων χάρη και στις θαυμάσιες ερμηνείες των ηθοποιών”. (το σχόλιο από το http://www.kar.org.gr/)
https://www.youtube.com/watch?v=7gpi_8YkjFk

Β) Λογοτεχνία

Αναζητήστε και διαβάστε στον δικτυακό τόπο της «Ανεμόσκαλας για την ελληνική γλώσσα» τα κείμενα και τις πηγές που θα βρείτε στο:
http://www.greek-language.gr/Resources/literature/tools/concordance/index.html

Λογοτεχνία–>Εκπαίδευση–>Ιστορία και Λογοτεχνία.

ΒΙΒΛΙΑ:
1. Μαρούλας Κλιάφα, Ένα δέντρο στην αυλή μας, 1980, ΚΕΔΡΟΣ
«Το μυθιστόρημα μας μεταφέρει στα τέλη του 19ου αιώνα στη καρδιά της Θεσσαλίας. Μια οικογένεια κολίγων το υφάδι. Οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες το στημόνι πάνω στο οποίο πλέκεται η ιστορία των ανθρώπων της θεσσαλικής γης, που σαν λευτερώθηκαν από το τούρκικο φέσι ένιωσαν το καμτσίκι του Έλληνα γαιοκτήμονα πιο βαρύ στο πετσί τους. Το πέρασμα από το ένα οικονομικοπολιτικό σύστημα στο άλλο μετρά τις δικές του απώλειες όχι μόνο σε ζωές αλλά και σε ανθρώπους που συμμετείχαν σε κοινωνικούς αγώνες, καταδιώχτηκαν, γιατί ύψωσαν τη φωνή της λευτεριάς και της αδούλωτης ελληνικής ψυχής.» Η περιγραφή από το http://www.kosvoice.gr/
Το μυθιστόρημα ανήκει στη νεανική λογοτεχνία και υπάρχει στη βιβλιοθήκη του σχολείου.

2. Αθηνάς Κακούρη, Πριμαρόλια, ΕΣΤΙΑ
«Το βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη «ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ»(α΄έκδοση 1998), είναι μια αστική τοιχογραφία της Πατρινής κοινωνίας του 1890 και της αγροτικής παραγωγής της σταφίδας μέχρι τη σταφιδική κρίση και τη χρεωκοπία. Πριμαρόλι ονομάζονταν το πλοίο που φόρτωνε τον πρώτο καρπό της παραγωγής για τα λιμάνια της Ευρώπης και της Αμερικής, προσδοκώντας καλύτερη τιμή στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού που θα ανατρέψει η σταφιδική κρίση, η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει μια σειρά αντιδράσεων και αλλαγών τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.» Από την παρουσίαση του βιβλίου της Άγγελα Μάντζιου στο cityportal.gr
Το βιβλίο υπάρχει στη βιβλιοθήκη του σχολείου.

3. Νίκου Θέμελη, Αναλαμπή, ΚΕΔΡΟΣ
«Η ιστορία μιας οικογένειας που θέλει να προκόψει ν ανεβεί κοινωνικά, να ορίσει την ταυτότητά της με την αστική τάξη στην οποία ανήκει. Το μεγάλο μυστικό της οικογένειας που σέρνεται πάνω από τριάντα χρόνια και την σφραγίζει. Δρόμοι ζωής, που αναμετρώνται με την Μεγάλη Ιδέα, τον Διχασμό, την Μικρασιατική Καταστροφή, ξετυλίγονται στην Πάτρα, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στο Βερολίνο. Η ιστορία μιας κοινωνίας από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον Μεσοπόλεμο.» Η περιγραφή στο protoporia.gr

4. Eλένης Πριοβόλου, Όπως ήθελα να ζήσω, 2009, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
«Ελλάδα, τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Δικομματισμός, φαυλοκρατία, πολιτευτές, τραμπούκοι, «χρυσοκάνθαροι» και τραπεζίτες καθορίζουν το πολιτικό και το οικονομικό σκηνικό. Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται στην Αθήνα ο έμπορος-ταξιδευτής Ρωμαίος Αγγουλές: φύση καλλιτεχνική και αντισυμβατική, αποφασίζει να εγκατασταθεί και, αντί για χρηματιστηριακά παιχνίδια, να επενδύσει στην «ωραιότητα».
Ο Pοδώνας του Κεραμεικού, η περίφημη «Ρόδων Πολιτεία», γίνεται σύντομα η κολυμβήθρα των πρωτοπόρων ιδεών. Εκεί θα εμβαπτισθούν οι ανήσυχοι νέοι, θα καταφύγουν οι παλαιότεροι αντιμοναρχικοί, ενώ παράλληλα θα δοκιμαστούν τα ανθρώπινα πάθη, ο έρωτας και η αντοχή …» Η περιγραφή από το greekbooks.gr.

Γ) Γραπτές πηγές

Ενότητες:

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση