Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ROSETTA

imagesY8KR7LGHΜια φορά κι έναν καιρό σε αυτόν τον κόσμο τον απίστευτο και  μαγικό, όπου πολλοί επιστήμονες προσπάθησαν να βρουν πώς δημιουργήθηκε ένα στοιχείo, εμφανίστηκαν για να τους βοηθήσουν οι κομήτες. Αυτή η νέα πηγή πληροφόρησης απαvτά σχεδόν όλα τα ερωτήματα από τον τρόπο που σχηματιστήκαν οι πλάνητες, μέχρι το πως έφτασε το νερό στη Γη. Βεβαία οι πληροφορίες δεν δίνονται απλόχερα, πρέπει να κυνηγηθούν και σε αυτό το παιχνίδι μπήκαν οι επιστήμονες της E.S.A.(European Space Agency), άρχισαν να κυνηγάνε κομήτες.

Δεν είναι βεβαία τόσο απλό όσο ακούγεται. Χρειάστηκαν 30 χρόνια για να κατασκευαστεί το κατάλληλο “πιόνι”, η Rosetta. Μετά από πολλές μελέτες και μετρήσεις αποφασίστηκε να γίνει κάτι το ασύλληπτο. Η Rosetta θα έβρισκε τον κομήτη, θα τον ακολουθούσε, θα έφτανε αρκετά κοντά ώστε να  συλλέξει στοιχειά και πληροφορίες που θα έστελνε στη γη και μετά με μεγάλη προσοχή θα άφηνε τον φίλο της τον Philae στην επιφάνεια του imagesκομήτη για τον εξερευνήσει. Ποτέ ξανά οι άνθρωποι δεν προσπάθησαν να προσγειώσουν κάτι στην επιφάνεια κομητών γιατί είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο, αλλά για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά.

 

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η Rosetta για το μεγάλο της ταξίδι προς τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko. Ένα μεγάλο πρόβλημα όμως υπήρχε αφού ο κομήτης κινούταν πολύ μακριά, προς τις άκρες του ηλιακού συστήματος και καθώς images87HV70OTδεν έφταναν οι ακτίνες του Ήλιου εκεί η Rosetta δεν θα είχε αρκετή ενέργεια για να φτάσει. Αυτό το πρόβλημα ήταν μονόδρομος. Το μόνο που μπορούσε να γίνει ήταν μετά από κάποια απόσταση οι επιστήμονες να “κοιμίσουν” την Rosetta έτσι ώστε όταν φτάσει στην πορεία του κομήτη με την αρχική φορά που της δόθηκε, να έχει  αρκετή ενέργεια για τον ακολουθήσει και να εκτελέσει την αποστολή της. Και έτσι έγινε. Βεβαία την ημέρα που θα “ξυπνούσαν” την Rosetta κανείς δεν ήταν σίγουρος για το αποτέλεσμα. Αν θα έβρισκε τον δρόμο της, αν θα μπορούσε να στείλει σήμα στην Γη ή ακόμα και αν θα δούλευε η ίδια σωστά. Τα προβλήματα αυτά ευτυχώς ξεπεράστηκαν και όλα μπήκαν στην τελική ευθεία για την επίτευξη του αρχικού σκοπού.

 

Πλησιάζοντας όμως τον κομήτη νέα προβλήματα δημιουργήθηκαν καθώς παρατηρήθηκε ότι η επιφάνειά του όπως και το σχήμα του ήταν διαφορετικά από τα προβλεπόμενα κάνοντας την προσγείωση δύσκολη. Η Rosetta μετά από πολλούς και επικίνδυνους ελιγμούς πλησίασε αρκετά στον κομήτη έχοντας την ίδια ταχύτητα με αυτόν, πράγμα πολύ δύσκολο, και έστειλε στην γη περισσότερες πληροφορίες για την επιφάνεια του. Με αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες διάλεξαν την πιο ασφαλή τοποθεσία προσγείωσηςaSWERO έτσι ώστε ο Philae να τα καταφέρει. Υπήρχαν πολλές επιλογές αλλά κατέληξαν στο πιο ομαλό περιβάλλον, αρκετά κοντά σε στοιχεία που πρέπει να συλλεχτούν και σε μέρος όπου ο Philae να μπορεί να πάρει ενέργεια από τον Ήλιο. Τελικά η προσγείωση πέτυχε καθώς το διαστημόπλοιο προσγειώθηκε με μικρή καθυστέρηση από την προϋπολογισμένη ώρα και αγκιστρώθηκε στην επιφάνεια του κομήτη με μεγάλη επιτυχία χωρίς να υποστεί βλάβες από τα αέρια και τα πετρώματα που εκτοξεύει ο κομήτης. imagesQGRZE5OC

Μια τέτοια διαστημική αποστολή συνέβη για πρώτη φορά και καθώς είχε ελάχιστα προβλήματα και απόλυτη επιτυχία θεωρείται ένα μεγάλο επίτευγμα του ανθρώπου, τα αποτελέσματα του οποίου πιστεύεται  πως θα φέρουν επανάσταση στην ως τώρα γνωστή φυσική- αστρονομία. Πολλοί άλλοι διαστημικοί οργανισμοί επηρεαστήκαν από αυτήν την αποστολή ξεκινώντας παρόμοιες αποστολές με τον ίδιο σκοπό, την μελέτη κομητών και αστεροειδών. Η Ευρώπη, λοιπόν, είναι παράδειγμα προς μίμηση καθώς το συγκεκριμένο επίτευγμα έμεινε στην ιστορία.  

Πηγές: http://www.esa.int/ESA

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση