Χριστούγεννα στη Γερμανία! (Weihnachten in Deutschland)

        Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων αναρωτήθηκα πως γιορτάζουν άλλες χώρες τα Χριστούγεννα; Έχουν άραγε κάλαντα όπως εμείς; Έτσι αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για τα Γερμανικά έθιμα των Χριστουγέννων, για να κάνω γνωστά ενδιαφέροντα έθιμα που μπορεί εμείς να μην ξέρουμε. 

        Στη Γερμανία το διάστημα που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό. Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο Ζανκτ Νίκλαους (ο Άγιος Νικόλαος) που είναι παρόμοιος του Άγιου Βασιλείου ως προς το έθιμο των δώρων. Στην λαογραφική του έκδοση φέρνει δώρα στα καλά παιδιά, αλλά και ένα δεματάκι βέργες για να δείρει τα παιδάκια που δεν ήταν φρόνιμα.

        Επίσης, στη Γερμανία συναντάται συχνά το έθιμο του λεγόμενου Adventskranz. Πρόκειται για ένα κηροπήγιο από κλαδιά ελάτου που είναι πλεγμένα έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα στεφάνι. Στο στεφάνι απάνω είναι τέσσερις θέσεις με κεριά, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή ανάβουν ένα κερί παραπάνω, μετρώντας αντίστροφα το χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων. Δηλαδή τέσσερις βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν ένα κερί, την επόμενη βδομάδα δύο, την μεθεπόμενη τρία και τελικά την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν τέσσερα κεριά.

        Μαζί με το advenktskranz οι Γερμανοί φτιάχνουν και το Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο Adventskalender. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24 και συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι θέσεις είναι κλεισμένες με πορτάκια. Κάθε μέρα ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν μια έκπληξη που μπορεί να είναι ένα σοκολατάκι, ζαχαρωτό ή παιχνίδι.

       Τα δώρα φέρνει το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων ο Βάιναχτσμαν (Weihnachtsmann) ή ο «Χριστούλης» (Christkind). Τα δώρα τα βάζουν κρυφά κάτω από το δέντρο και δίπλα στην φάτνη, για να τα βρουν τα παιδιά επιστρέφοντας από την εκκλησία.

        Τα φαγητά που τρώνε οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια των εορτών είναι η ψητή χήνα (Weihnachtsganz) με κόκκινο λάχανο (Rotkohl) και μπαλάκια από πατάτες (Klösse). Τα φαγητά αυτά συνοδεύονται συνήθως με ένα γλυκό κρασί με μπαχαρικά, το οποίο σερβίρεται ζεστό, το Glüwein.  Άλλα παραδοσιακά φαγητά είναι η πέστροφα και ο κυπρίνος. Επίσης οι μικρές λιχουδιές που τρώνε τα παιδιά είναι τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα και το χριστουγεννιάτικο κέικ.

Γενικά, τα Γερμανικά έθιμα είναι πολλά, και πολύ ενδιαφέροντα! Εύχομαι σε όλους “ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2015!!!”

 

 

4 σκέψεις σχετικά με το “Χριστούγεννα στη Γερμανία! (Weihnachten in Deutschland)”

  1. Γιάννη μ’ αυτό το άρθρο σου μας ταξίδεψες! Είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον να μαθαίνεις για τα έθιμα άλλων χωρών! Καλές γιορτές!

    1. Ευχαριστώ πολύ! Όντως είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που έχουν ώς θέμα τα έθιμα που πραγματοποιούν άλλες χώρες, όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά και όλο το χρόνο! Καλές γιορτές και σ’ εσάς!

  2. Πολύ ωραίο το εορταστικό σου άρθρο, Γιάννη! Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συγγραφική σου δράση και χαίρομαι πολύ που είσαι τόσο παραγωγικός και εύστοχος. Συνέχισε να αρθρογραφείς και να μας παρουσιάζεις τέτοια δείγματα δημοσιογραφικού λόγου!ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση