Ρατσισμός, ένα κοινωνικό φαινόμενο

racism1       Με αφορμή τις δράσεις που έγιναν στο σχολείο μας την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, που ήταν αφιερωμένη στον αντιρατσιστικό αγώνα, ένα ερώτημα γεννήθηκε στο μυαλό μου. Τι είναι ο ρατσισμός; Θα έλεγα ότι είναι η αρνητική στάση μας απέναντι σε κοινωνικές ομάδες που θεωρούνται κατώτερες.

 

      Μιλάμε λοιπόν για τον κοινωνικό ρατσισμό. Και η ερώτηση εδώ είναι: Ποιες είναι οι ομάδες των ανθρώπων που είναι θύματά του; Αρχικά είναι οι λεγόμενοι “περιθωριακοί”, δηλαδή οι αλκοολικοί, ναρκομανείς, αποφυλακισμένοι. Σίγουρα είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες που τις περισσότερες φορές εισπράττουν τον οίκτο μας αντί για την ίση μεταχείριση, αλλά και οι οικονομικοί μετανάστες που έχουν κατακλύσει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τέλος θα προσθέταμε τις γυναίκες οι οποίες ακόμη θεωρούνται από πολλούς υποδεέστερες από τους άνδρες.racism4

       Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στις προκαταλήψεις που υπάρχουν ακόμη, αλλά και στην τάση και επιθυμία του ανθρώπου να νιώθει ανώτερος από τους άλλους. Θα πρέπει ακόμη να αναφέρουμε τους φανατισμένους που εκδηλώνουν το μίσος τους αλλά και την επιθυμία για οικονομική επιβολή και εκμετάλλευση των άλλων.

        Ο κοινωνικός ρατσισμός δημιουργεί όχι μόνο κοινωνικά προβλήματα αλλά και ψυχολογικά προβλήματα, σε αυτούς που πέφτούν θύμα του. Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνει συνείδηση ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και έχουν ίδια δικαιώματα. Η παιδεία και το σχολικό περιβάλλον θα βοηθήσει στον τομέα αυτό. Αλλά και η πολιτεία έχει υποχρέωση να περιθάλπει όσους το χρειάζονται. Όσον αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες, θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση αλλά και στην πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους και κυρίως ευκαιρίες στην εργασία.

      racism5 Ο κοινωνικός ρατσισμός είναι, λοιπόν, ένα κοινωνικό φαινόμενο, που είναι περιορισμένο στις χώρες με υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, κάτι που δεν συμβαίνει στις χώρες που υστερούν πολιτισμικά.

2 σκέψεις σχετικά με το “Ρατσισμός, ένα κοινωνικό φαινόμενο”

  1. Εύχομαι το σχολείο και οι διάφορες δράσεις του να πετυχαίνουν το σκοπό τους, που είναι η μετάδοση μηνυμάτων ισότητας και κατά του ρατσισμού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση