Καθώς συνομιλούσα με φίλους στο Διαδίκτυο, συνειδητοποίησα ότι συνεννοούμαστε κυρίως με greeklish. Το ερώτημα λοιπόν που γεννήθηκε είναι γιατί τα χρησιμόποιουν τόσο συχνά οι νέοι;
- Μια αιτία σίγουρα είναι η γλωσσομάθεια των νέων. Λόγω της γνώσης ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά) , οι νέοι μπορούν πολύ εύκολα να γράψουν ένα κείμενο με λατινικούς χαρακτήρες.
- Επίσης είναι μόδα οι νέοι να γράφουν με Greeklish, δηλαδή τα παιδιά δε θέλουν να θεωρηθούν παραδοσιακοί, αναχρονιστικοί ή συντηρητικοί. Επιθυμούν να είναι στο ίδιο κλίμα με τους φίλους τους.
- Εξοικονομούν χρόνο, όπως για παράδειγμα δεν αλλάζουν γλώσσα στο πληκτρολόγιο, δεν ελέγχουν το κείμενό τους για τυχόν ορθογραφικά λάθη, και δε χρησιμοποιούν το συντακτικό της Ελληνικής γλώσσας.
- Τα Μ.Μ.Ε (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) ασκούν μεγάλη επιρροή στην γλώσσα που χρησιμοποιούν οι νέοι, όπως για παράδειγμα οι ξενόφερτες λέξεις που χρησιμοποιούν οι Δημοσιογράφοι και η κακή χρήση της Ελληνικής διαλέκτου.
Γενικά ή χρήση των Greeklish από τους νέους είναι σαν μια μορφή αντίδρασης στον τρόπο ομιλίας και στη μορφή γραφής των ενηλίκων.
Γιατί είναι τόσο κακό; Είναι η επόμενη ερώτηση. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για κακοποίηση της γλώσσας που μπορεί, σύμφωνα με κάποιους, να οδηγήσει και στη εξαφάνισή της και μάλιστα υποστηρίζουν ότι θα προκαλέσει απώλεια εθνικής συνείδησης, αφού η γλώσσα αποτελεί στοιχείο πολιτισμόυ του κάθε λαού.
Η λύση θα έρθει μέσω της παιδείας που θα διδάξει αρχές, αξίες, σωστή κατάκτηση της μητρικής γλώσσας και δημιουργία συναισθημάτων εθνικής περηφάνιας.
Σίγουρα, τα Greeklish είναι μια γλώσσα των νέων, που οφείλεται σε κοινωνικούς λόγους και την οποία οι νέοι θα ξεχάσουν όταν μέγαλώσουν, λόγω της ωριμότητάς τους και της συνειδητοποίησής τους για την σημασία της Ελληνικής γλώσσας. Δε χρειάζεται λοιπόν πανικός και καταστροφολογία αλλά ενημέρωση και παιδεία, όχι μόνο σε εφήβους και παιδιά αλλά και σε μεγαλύτερους ανθρώπους.
Γιάννη, το άρθρο σου μου άρεσε πολύ και πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα!
Γιάννη το άρθρο σου είναι πολύ ωραίο!