Το “Ξυπόλυτο τάγμα” στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.

Η καθιερωμένη σχολική εορτή  για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας, ήταν αφιερωμένη στη ζωή των παιδιών στα χρόνια  της γερμανικής κατοχής. Πέρα από την πείνα που αποδεκάτισε χιλιάδες παιδιά, έγινε αναφορά  στον καθημερινό αγώνα  για την επιβίωση των παιδιών, την εκπαίδευση, τα συσσίτια, τα παιδικά παιχνίδια την εποχή εκείνη, αλλά και για τη συμμετοχή τους σε πολεμικές επιχειρήσεις.
   Πολλά παιδιά έγιναν σαλταδόροι για να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί ή μια μπομπότα, συμμετείχαν στην αντίσταση και στις οργανώσεις. Κάποια άλλα προσπαθούσαν να ξεχάσουν τα βάσανά τους και κυρίως την πείνα, παρακολουθώντας κουκλοθέατρο ή καραγκιόζη σε πρόχειρες και υπαίθριες σκηνές που στήνονταν σε αυλές και στις γωνιές  των δρόμων.
   Στα πλαίσια αυτού του αφιερώματος προβλήθηκε και ένα σημαντικό απόσπασμα από την ταινία: “Ξυπόλυτο τάγμα” που καθήλωσε  τους μαθητές και τις μαθήτριες με τις ρεαλιστικές εικόνες  της ανέχειας και της πείνας εκείνων των χρόνων.
   Αυτά  τα χρόνια  12.000  παιδιά δολοφονήθηκαν στην Ελλάδα ενώ σε όλη την Ευρώπη ο αριθμός υπερβαίνει  το 1,5 εκατομμύριο.