“Οι βόρειες ακτές της Αίγινας” το θέμα της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Γυμνασίου Αίγινας

Οι βόρειες ακτές  της Αίγινας από το φάρο  του Μπούζα ως τη Βαγία είναι το θέμα που επέλεξαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  του σχολείου για τη φετινή χρονιά. Ήδη μέσα από τις εξορμήσεις  των μαθητών έχουν  εντοπιστεί πολλά  θέματα  τα οποία  δεν κάνουν κανέναν περήφανο. Ειδικά οι εικόνες από τα λιμανάκια  της Καβουρόπετρας αποτυπώνουν  τη ζοφερή κατάσταση της περιοχής.

    Οι μαθητές κατέληξαν σε αυτό το θέμα μετά  την οικολογική καταστροφή που ακολούθησε το ναυάγιο  του πλοίου «ΑΓΙΑ  ΖΩΝΗ ΙΙ» στα νερά της Ψυττάλειας. Σκοπός  της εργασίας είναι  να καταγράφεται ανά  μήνα η κατάσταση της κάθε  παραλίας και  η επιβάρυνσή της  από  αντικείμενα και σκουπίδια  που δεν φέρνει  η θάλασσα αλλά και άλλοι….. παράγοντες.
Ακολουθεί σημείωμα από τη μαθήτρια  Γωγώ Μαρίνη  της Γ΄Γυμνασίου.Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 11:30 η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας συναντήθηκε προκειμένου να περιηγηθεί στις ακτές της Καβουρόπετρας. Σκοπός της ήταν παρατηρήσει και να αξιολογήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Διαπιστώθηκε ότι οι παραλίες ήταν άκρως παραμελημένες και βρώμικες και η γενικότερη εικόνα τους μπορεί να χαρακτηριστεί θλιβερή.Συγκεκριμένα, το αμμώδες κομμάτι της παραλίας ήταν καλυμμένο με φύκια που το ύψος τους έφτανε μέχρι και το ένα μέτρο. Επιπλέον, υπήρχαν παντού όλων των ειδών απορρίμματα: από απλά πλαστικά μπουκάλια μέχρι λάστιχα αυτοκινήτων, παλιά παιχνίδια, ρούχα, ξύλα και σκουριασμένα σίδερα. Επιπροσθέτως, κάποιοι έχουν αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον της παραλίας φτιάχνοντας μικρές καλύβες και αυτοσχέδια λιμάνια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από κανένα φορέα για να βελτιωθεί η εικόνα της παραλίας.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι οι αρμόδιοι θα ευαισθητοποιηθούν και με τη συνδρομή όλων μας η παραλία θα επιστρέψει στην αρχική της κατάσταση.

 Της μαθήτριας  Γωγώς Μαρίνη

  Οι εικόνες προέρχονται από την επίσκεψη μαθητών της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας σήμερα Κυριακή 5 Νοεμβρίου.