Στα χωριά του Πηλίου η Ομάδα Περιβαλλοντικής του 2ου Γυμνασίου

 

 

   Η λαϊκή αρχιτεκτονική μεγαλούργησε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι κάτοικοι του Βόλου ανέβηκαν στις πλαγιές του Πηλίου και θέλοντας να αποφύγουν τους Τούρκους έκτισαν εκεί τους οικισμούς τους. Ασχολήθηκαν με το εμπόριο την κτηνοτροφία ακόμα και με τη βυσροδεψία και κατόρθωσαν να προκόψουν. Η μεγάλη ακμή των χωριών του Πηλίου σημειώνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όπου και κτίζονται πολλά αρχοντικά, στα οποία οι τεχνίτες χρησιμοποιούν την πέτρα και φέρνουν σχέδια ανοικοδόμησης που παραπέμπουν στη Μακεδονική τεχνοτροπία. Σήμερα συναντάμε πολλά τέτοια παλαιά αρχοντικά αλλά και νεότερα σπίτια που μιμούνται στη μορφή, την όψη και τη διακόσμηση τα παλαιότερα.
   Πλακόστρωτες πλατείες, εκκλησίες, μονοπάτια, δρόμοι, βρύσες, γεφύρια ακολουθούν  αυτή  την αρχιτεκτονική.
    Η επίσκεψη της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος που αναπτύσσει αυτή τη σχολική χρονιά και έχει σχέση με την πέτρα.

Η Εκκλησία της Πορταριάς και το καμπαναριό της

Η Εκκλησία στην πλατεία της Μακρυνίτσας.

Βρύση και πλακόστρωτο στη Μακρυνίτσα

 

 

 

   Μέλη της Ομάδας Περιβαλλοντικής του 2ου Γυμνασίου Αίγινας το τριήμερο 10 -11 – 12 Απριλίου ταξίδεψαν μέχρι το Πήλιο. Με έδρα τη θαυμάσια πόλη του Βόλου οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Θεόφιλου (αρχοντικό οικογένειας Κοντού – 2η φωτογραφία) στην Ανακασιά του Πηλίου, την Πορταριά, τη Μακρυνίτσα και τις Μηλιές. Θαυμάσιες εντυπώσεις απεκόμισαν οι μαθητές από την επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Μακρυνίτσας, (τελευταία φωτογραφία), που σημειωτέον είναι το σπίτι στο οποίο γυρίστηκε η παλαιά ταινία «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά», αλλά και από την υπέροχη πλατεία  – το μπαλκόνι όπως λέγεται του Πηλίου.

 

   Στην Πορταριά από ομάδα μαθητριών του Δημοτικού Σχολείου του χωριού ακούσαμε τα σπάνια κάλαντα του Λαζάρου, ενώ η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του Πηλίου, τα πέτρινα μονοπάτια, οι εκκλησιές και τα γεφύρια προκάλεσαν πολλές και ποικίλες εντυπώσεις. Στα πλαίσια  της επίσκεψης δόθηκε χρόνος για περίπατο στην παραλία και τους πεζόδρομους του Βόλου. Επίσης καθ’ οδόν οι μαθητές επισκέφθηκαν την Ι.Μονή Αγάθωνος (1η φωτογραφία)  αλλά και την περιοχή του Γοργοπόταμου με την ιστορική γέφυρα της περιοχής.

 

 

Στη Μακρυνίτσα, στο μπαλκόνι  του Πηλίου για γλυκό του κουταλιού και ψώνια στα μαγαζιά  του χωριού.

 

Στο Γοργοπόταμο

Στο Λαογραφικό Μουσείο Μακρυνίτσας