Ο τυφώνας «Sandy» στις ΗΠΑ

Του μαθητή της Α΄ τάξης  Γαλάνη Ηλία.

Αντιμέτωπη με τη μανία της φύσης βρέθηκε η Νέα Υόρκη, καθώς ο μετά-τροπικός τυφώνας «Sandy» σάρωσε ό, τι βρήκε στο πέρασμά του προκαλώντας το θάνατο 13 ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων 3 παιδιών, κατά μήκος των ανατολικών ακτών των Η.Π.Α. και 1 στον Καναδά, ανεβάζοντας τον αριθμό των  νεκρών στους 14, μέχρι στιγμής.

Το επίκεντρο του τυφώνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων, βρισκόταν νότια του Λάνκαστερ, στην Πενσυλβανία.

Ο τυφώνας είχε υπολογιστεί ότι θα χτυπούσε το Δεκέμβριο. Κι όμως αιφνιδίασε όλη την Αμερική χτυπώντας 2 μήνες πριν.

Ο »Sandy» δημιουργήθηκε κοντά στον Κόλπο του Μεξικού. Συγκεκριμένα ένας τυφώνας δημιουργείται από τη »συνάντηση» του θερμού νερού του Κόλπου του Μεξικού με το κρύο νερό του Ατλαντικού. Έπειτα, το νερό, μαζί με τον αέρα που υπάρχει αρχίζει να »παίρνει στροφές» και έτσι δημιουργεί σιγά σιγά τον τυφώνα.

Έτσι κι ο »Sandy» ξεκίνησε από τον Κόλπο του Μεξικού και χωρίς να γίνει αντιληπτός και ενώ έδειχνε ότι πήγαινε να χτυπήσει το Long Island. Κι όμως, την τελευταία στιγμή »έστριψε» και  χτυπά το νησί με τα πλάγια, καταφέρνοντας πολλές ζημιές. Το μάτι του, εκείνη τη στιγμή, βρισκόταν στην περιοχή του New Jersey. Η έκταση του τυφώνα έφτανε μέχρι και τα 900.000 μίλια, ενώ η ταχύτητά του τα 124χλμ\ώρα. Η »Sandy», αφού ισοπέδωσε τα πάντα στο New Jersey, πέρασε στην ενδοχώρα. Εκεί, στα λεγόμενα »Απαλάχια Όρη», διαλύθηκε.   Έτσι, σε όλες τις γύρω περιοχές έριξε πολλούς τόνους χιόνι. Αυτό ήταν και το τέλος του τυφώνα.

Οι επιπτώσεις, πάντως, ήταν κάτι παραπάνω από καταστροφικές. Εκατοντάδες σπίτια γκρεμίστηκαν (για αυτό και οι Αμερικανοί τα χτίζουν με ξύλο), χιλιάδες κτίρια κατεδαφίστηκαν, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν, κατά μέσο όρο, τους 13 στις περιοχές που χτύπησε ο τυφώνας.

Ηλίας Γαλάνης