η πρώτη εξόρμηση της Περιβαλλοντικής ομάδας.

Από τη μαθήτρια Μεθενίτου Νεκταρία.


Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας εξόρμησε στο ποτάμι που βρίσκεται στην περιοχή του Λεοντίου. Το ποταμάκι αυτό δέχεται τα λιγοστά νερά που κατεβαίνουν από το Μποριατάδο. Πηγάζει από τη Δραγουνέρα και σπάνια τρέχει νερό σ’ αυτό. Είναι δηλαδή ένας χείμαρος. Τελευταία  φορά που είχε τρέξει νερό ήταν με τη μεγάλη βορχόπτωση του Σεπτεμβρίου του 2010. Το ποταμάκι αυτό είναι και το φυσικό σύνορο μεταξύ Κυψέλης και Βαθέος.

Η κατάβασή μας ήταν λίγο δύσκολη από το εκκλησάκι του Αγίου Μηνά ακολουθήσαμε ένα μικρό μονοπάτι, ενώ κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας συναντήσαμε πολλές αναβαθμίδες, αρκετά κτίσματα και ένα λοφάκι που οι κάτοικοι εκεί το λένε «βουνακάκι». Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι αισθητή αφού το ποτάμι μοιάζει με δρόμο. Έχει καθαριστεί η κοίτη του και περνούν αυτοκίνητα. Κοντά υπάρχει μια μάντρα υλικών και ένα χοιροστάσιο.

Αρκετή βλάστηση υπάρχει στα διπλανά χωράφια, ή αλλιώς στην κοίτη του. Διακρίναμε αθάνατους, αγκάθια, αμυγδαλιές, φιστικιές, ελιές, συκιές και πολλά σκίνα. Στην περιοχή δεν υπάρχουν σκουπίδια παρά το γεγονός ότι υπάρχει εργατική δραστηριότητα.

Τέλος συναντήσαμε ένα μικρό προσκυνητάρι αφιερωμένο στην Παναγία τη Χρυσολεόντισσα, γιατί κατά την παράδοση εκεί υπήρχε το πρώτο μοναστήρι της Παναγίας πριν κτιστεί το σημερινό πάνω στα βουνά.