29ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών

Ένα από τα σπουδαιότερα αγωνίσματα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών (42.195 χλμ.) στέφθηκε με επιτυχία την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011. Ο αγώνας αυτός μας δίνει τη δυνατότητα να προβάλλουμε τη χώρα μας, το υπέροχο περιβάλλον της και την απαράμιλλη φιλοξενία της. Η Ελλάδα οφείλει να στείλει και στέλνει τελικά το μήνυμα ότι πάντα επιτυγχάνει τους στόχους της, όπως μετέφερε επιτυχώς το μήνυμα της νίκης ο Έλληνας στρατιώτης ημεροδρόμος Φειδιππίδης. Ο Φειδιππίδης έτρεξε από το πεδίο της μάχης (του Μαραθώνα το 490 π.Χ.) ως την πόλη της Αθήνας καλύπτοντας σε μερικές ώρες την απόσταση των 40 περίπου χιλιομέτρων, μπήκε στην Εκκλησία του Δήμου όπου αναφώνησε «νενικήκαμεν». Ο Αγώνας λοιπόν ονομάστηκε έτσι από την ιστορική αυτή διαδρομή. Το 1896 εισάγεται ο αγώνας αυτός στα ολυμπιακά αγωνίσματα χάρη στον Γάλλο γλωσσολόγο Μ. Breal. Ο Breal αρχικά όταν έκανε την πρόταση, δεν γνώριζε πόση ήταν στην πραγματικότητα η απόσταση, αλλά μόλις ενημερώθηκε προσπάθησε να υπαναχωρήσει, ήταν ωστόσο αργά γιατί το αγώνισμα είχε ήδη συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα των αγώνων και είχε σταλεί σε διάφορες χώρες.

Η φετινή διοργάνωση ήταν η πιο δύσκολη, και δεν αναφέρομαι μόνο στα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά στη σκληρή δουλειά εκατοντάδων ανθρώπων για την πραγματοποίηση αυτού του αγώνα. Τη συγκεκριμένη Κυριακή είχαμε 18.000 δρομείς στην αφετηρία, από τους οποίους οι 8.500 προέρχονταν από 84 διαφορετικές χώρες του πλανήτη. Ο Boubker Aboelkerim κατάφερε να τερματίσει πρώτος με χρόνο 2.11’.40’’, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Κενυάτης Patrick Makan στις 25/9/2011 τερμάτισε με 2.03’.38’’ στο Βερολίνο.

Αξίζει να αναφερθώ σε αυτό το σημείο ότι από την Αίγινα συμμετείχε και ο Αξιώτης Διονύσιος, ο οποίος, ενώ δεν είναι επαγγελματίας αθλητής, τερμάτισε 49ος με χρόνο 3.09’.59’’.

Κλείνοντας, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο αθλητισμός πρέπει να αναμορφωθεί ριζικά για να αποτελέσει παράγοντα υγείας και ψυχικής γαλήνης. Όλοι, αθλητές και μη, πρέπει να ασχολούμαστε με τη σωματική άσκηση σε γυμναστήρια μακριά από χρηματικές προσδοκίες, μακριά από αθλητικούς φανατισμούς και βάρβαρες εκρήξεις. Ο αθλητισμός πρέπει να συνταυτίζεται με τη σωματική ακμή και ψυχική αρετή, με τη φιλία και την αδελφοσύνη των αγωνιζομένων σε όλα τα αθλήματα. Όπως είχε υποστηρίξει και ο φιλόσοφος Πλάτων, «δεν είναι το γερό και καλό σώμα που με την αξία του κάνει καλή και τη ψυχή, αλλά το αντίθετο. Η καλή ψυχή είναι που με την αρετή της καθιστά και το σώμα όσο γίνεται πιο καλό».

Βέρα Καλαντζή