Ο κύριος Γ. Δέδες ξεναγεί μαθητές στην Παλαιά Χώρα

Πολλές άγνωστες πλευρές της ιστορίας, της φυσιογνωμίας, της αρχιτεκτονικής, αλλά και στιγμιότυπα από τη ζωή της μεσαιωνικής πολιτείας της Παλαιάς Χώρας, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου Αίγινας – Κυψέλης, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στα πλαίσια του περιπάτου τους στην Παλαιά Χώρα. Ξεναγός ο Αιγινήτης αρχιτέκτονας και εικαστικός κ. Γιάννης Δέδες, άριστος γνώστης του αντικειμένου, εφόσον πραγματοποιεί επιστημονική έρευνα γύρω από τον οικισμό της Παλαιάς Χώρας. Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου έχουνε επιλέξει από τον προηγούμενο χειμώνα και ασχολούνται με ένα πρωτότυπο θέμα που φέρει τον τίτλο: «Κάστρα και πύργοι στην Αίγινα». Το θέμα αυτό υπενθύμισε σε όλους ότι στην Αίγινα υπήρχε και κάστρο αλλά και πύργοι. Μαζί λοιπόν με τον κ. Γ. Δέδε και τους καθηγητές τους οι μαθητές ανέβηκαν για δεύτερη φορά στο λόφο της Παλαιάς Χώρας.

Περπάτησαν στα χορταριασμένα δρομάκια, μπήκαν στις σκοτεινές εκκλησούλες αλλά κυρίως βρήκαν τα ίχνη και τα απομεινάρια δύο πύργων και τα λείψανα του τείχους. Θαύμασαν τις δεξαμενές και τη σοφή εκμετάλλευση και οικονομία των υλικών που είχαν στη διάθεσή τους οι παλαιοί κάτοικοι. Άκουσαν για το φωτισμό των Εκκλησιών, τις αψίδες και τους θόλους, τις ξεχασμένες  τοιχογραφίες, την άψογη συντήρηση και ανακαίνιση των λιγοστών κτισμάτων, για τις αυλές και τις πλατείες έξω από κάθε Εκκλησία. Τέλος θαύμασαν την πανοραμική θέα αλλά και τη σοφή θέση στην οποία οι ταλαιπωρημένοι και κυνηγημένοι παλαιοί κάτοικοι της Αίγινας έκτισαν την πολιτεία τους.

Η ανάβαση σε έναν τέτοιο ιστορικό τόπο σε όποια εποχή του χρόνου, προσφέρει μια εξαιρετική βιωματική προσέγγιση για τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και την παράδοση των παλαιών Αιγινητών.

Γιώργος Μπήτρος