Η επίσκεψη της Γ΄τάξης στη Βουλή

Στις 3 Νοεμβρίου επισκεφθήκαμε τη Βουλή, την παλαιά και τη νέα. Αρχικά, κατευθυνθήκαμε στην Παλαιά Βουλή που τώρα λειτουργεί ως Μουσείο Νεότερης Ιστορίας με κύριο θέμα την Επανάσταση του 1821. Ξεναγηθήκαμε στην αίθουσα του κοινοβουλίου, έναν πραγματικά πανέμορφο χώρο με υπέροχη αρχιτεκτονική που κορυφώνεται στον εντυπωσιακό γυάλινο θόλο. Έπειτα, προχωρήσαμε και στους υπόλοιπους χώρους του μουσείου. Θαυμάσαμε αντικείμενα των αγωνιστών, όπως τα σπαθιά, τα κουμπούρια με τα περίτεχνα στολίδια και σκαλίσματα που είχαν επάνω τους, ακόμα την τρανή περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη και τις παραδοσιακές στολές των πολεμιστών.

Η Παλαιά Βουλή στην Αθήνα

Έπειτα περάσαμε στην εποχή του Όθωνα, είδαμε κάποια από τα προσωπικά του αντικείμενα, το στέμμα, τον θρόνο καθώς και αντικείμενα της γυναίκας του, της Αμαλίας.

Πρακτικά Εθνοσυνέλευσης από την εποχή του Όθωνα

Στην συνέχεια, επισκεφθήκαμε την σημερινή Βουλή, η οποία ήταν κάποτε το Ανάκτορο του Όθωνα. Μπήκαμε από μια πλαϊνή είσοδο, αφού πρώτα περάσαμε από αυστηρό έλεγχο. Η ξενάγηση ξεκίνησε βλέποντας ένα βίντεο το οποίο αναφερόταν στην ιστορία του κτηρίου. Ύστερα, βρεθήκαμε στην αίθουσα του Ελ. Βενιζέλου. Μιλήσαμε για το πρώτο σύνταγμα της νέας Ελλάδας, είδαμε πολλές φωτογραφίες των βασιλέων, καθώς και προσωπικά τους αντικείμενα. Τέλος, ανεβήκαμε στα θεωρεία της Αίθουσας της Ολομέλειας για να παρακολουθήσουμε όλα αυτά που συνέβαιναν εκείνη τη στιγμή. Σ’ αυτό σταθήκαμε τυχεροί γιατί στη Βουλή μιλούσε ο κύριος Ν. Κακλαμάνης, ο εμπνευστής του θεσμού των σχολικών επισκέψεων στο κτήριο της Βουλής.

Φωτογραφίες της επιστροφής του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα

Ήταν μία μοναδική εμπειρία, καθώς όλα αυτά που βλέπαμε για συνεχόμενες μέρες στις ειδήσεις πήραν σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια μας. Είδαμε από κοντά πώς λειτουργεί η Βουλή, είδαμε τους πρακτικογράφους, το προεδρείο, τους βουλευτές, τους υπουργούς, αλλά και τον βουλευτή που αγόρευε εκείνη την ώρα από το βήμα.

Μαρία Μπόγρη