Εορτή των Τριών Ιεραρχών

Την Δευτέρα 30/1 μνήμη των Τριών Ιεραρχών, οι μαθητές/τριες  θα παρακολουθήσουν αφιέρωμα στους Τρεις κορυφαίους διδασκάλους της οικουμένης, προστάτες των γραμμάτων και της ελληνικής παιδείας, στο αμφιθέατρο του σχολείου μας.

Τα μαθήματα  της ημέρας θα διεξαχθούν κανονικά.

Οι τρεις Ιεράρχες

Οι τρεις Ιεράρχες Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι αιώνιοι και αδιαφιλονίκητοι διδάσκαλοι της οικουμένης. Αν και έζησαν και έδρασαν πριν από 17 αιώνες περίπου οι ιδέες και οι αντιλήψεις τους για τα αιώνια παιδαγωγικά ζητήματα ενέχουν το στοιχείο της διαχρονικότητας και της οικουμενικότητας.

Οι τρεις Ιεράρχες κατορθώνουν να συνδυάσουν με θαυμαστό τρόπο τη θεωρία με την πράξη και το λόγο με το έργο μέσα στη ζωή γιατί πιστεύουν ότι χωρίς το συγκερασμό αυτόν κανείς δεν μπορεί να γίνει πιστευτός στις ιδέες που θέλει να κηρύξει και να επιβάλει στον κοινωνικό περίγυρο.

Είναι συγγραφείς  πολυγραφότατοι αλλά σε κάθε λόγο και κάθε σύγγραμμα έχουν σαν σημείο αναφοράς τα μεγάλα παιδαγωγικά προβλήματα. Αναφέρονται στο θεσμό της οικογένειας και τον παιδαγωγικό της ρόλο, στην ανατροφή των νέων, στη σχολική ζωή, στα διδακτέα μαθήματα, τα μέσα διδασκαλίας.

Ο Μέγας Βασίλειος πρωτοπορώντας θέλει το δάσκαλο λειτουργό, δίκαιο, σοβαρό, αληθινό πλάστη των ψυχών. Τον θέλει ακόμα καταρτισμένο γνώστη των ψυχικών λειτουργιών του παιδιού, άξιο να προσαρμόζει κάθε φορά τη διδασκαλία στο επίπεδο της ψυχικής ωριμότητας και πνευματικής ικανότητας των μαθητών. Από τους νέους ζητάει φιλομάθεια και συχνή επαφή με τα γραπτά κείμενα.

Ο Άγιος Γρηγόριος αποδίδει με τεράστια σημασία στην ολοκληρωμένη προσωπικότητα του δασκάλου παιδαγωγού ο οποίος πρέπει να είναι εξοπλισμένος με τα εφόδια της υπομονής της δικαιοσύνης και της πολύπλευρης μόρφωσης.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος με την απαράμιλλη ρητορική του δεινότητα διδάσκει και παιδαγωγεί τη νεότητα με ρητορική ικανότητα γλυκύτητα ύφους και λόγου. Είναι Κήρυκας της αρμονίας του μέτρου της αντιστοιχίας των γνώσεων με τις ικανότητες των μαθητών.

Από την εποχή των τριών ιεραρχών έχουν περάσει αιώνες έχουν σημειωθεί πολλά γεγονότα η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος του ανθρώπου υπήρξε αδιανόητη παρά ταύτα οι τρεις ιεράρχες σε πείσμα του χρόνου παραμένουν διδάσκαλοι με οικουμενικές και αξεπέραστες δυνατότητες είναι συνδετικοί κρίκοι του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος και της χριστιανικής Παιδείας. Αυτοί δημιούργησαν τον χρυσό αιώνα των ελληνικών χριστιανικών γραμμάτων στο Βυζάντιο και θεμελίωσαν ατράνταχτα το ελληνοχριστιανικό οικοδόμημα σε εποχή που η Ευρώπη ολόκληρη ζούσε τυλιγμένη στην ομίχλη του σκοτεινού μεσαίωνα.

IERARXES 1