Ανακοίνωση της εφαρμογής του θεσμού “Συμβούλου Καθηγητή” στα πλαίσια του προγράμματος “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”

Στο σχολείο μας ξεκινά η εφαρμογή του θεσμού του “Συμβούλου Καθηγητή” στο πλαίσιο του προγράμματος “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”Υποστήριξη Σχολικών Μονάδων ΕΠΑΛ. για το σχολικό έτος 2021-2022″, με στόχο τη συστηματική υποστήριξη και προσαρμογή των μαθητών/τριων της Α’ τάξης στη σχολική ζωή σε συνεργασία με τη σχολική Ψυχολόγο.

Ο θεσμός του “Συμβούλου Καθηγητή” είναι μία καινοτόμος δράση που απευθύνεται σε όλους τους/τις μαθητές/τριες της Α΄ τάξης Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), με στόχο τη συστηματική υποστήριξη των μαθητών/ τριών στη σχολική ζωή και τη δημιουργία θετικού κλίματος στη σχολική κοινότητα.

Οι μαθητές/τριες της Α’ τάξης κατανέμονται ανά μικρές ομάδες σε ένα Σύμβουλο Καθηγητή, που πραγματοποιεί, ως παιδαγωγός και ενεργητικός ακροατής, ατομικές συναντήσεις με τους μαθητές/τριες που συζητούν για τυχόν προβλήματα, δυσκολίες, γνωστικά ζητήματα, εμπειρίες, κλίσεις και ενδιαφέροντα, με σκοπό την αποφυγή συγκρούσεων, τη βελτίωση του σχολικού κλίματος και ανάδειξη προοπτικών προς όφελος των μαθητών/τριών. Ήδη, η υλοποίησή του σε πολλά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας έχει παρουσιάσει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Κύριες αρμοδιότητες και καθήκοντα του “Συμβούλου Καθηγητή” είναι:

  • Η αποδοχή και υποστήριξη των νεοεισερχόμενων μαθητών/τριών και η εξοικείωσή τους με το σχολικό περιβάλλον, με στόχο την ομαλή προσαρμογή τους.
  • Η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών, ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και να βελτιωθεί το σχολικό κλίμα.
  • Η ανάπτυξη δράσεων ώστε να είναι ευχερής και απρόσκοπτη η επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
  • Ο εντοπισμός πιθανών αιτιών που αναστέλλουν τη γνωστική πρόοδο των μαθητών/τριών.
  • Η ανάπτυξη δράσεων για τη δικτύωση της σχολικής μονάδας με άλλες σχολικές μονάδες που υλοποιούν τη δράση και η προώθηση της μεταξύ τους επικοινωνίας και ανταλλαγής εμπειριών.
  • Η συνεργασία με τον Ψυχολόγο που απασχολείται στην σχολική μας μονάδα.

 

 

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση