ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ, από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV και πάνω από 32 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2018). Το 2018, 37,9 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς του ιού HIV.

Τι είναι ο HIV

HIV σημαίνει Ιός Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας και η ονομασία του προκύπτει από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Human Immunodeficiency Virus. Είναι ένας ιός που επιτίθεται στο ανοσολογικό σύστημα – την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις. Ο HIV όταν μεταδοθεί παραμένει για πάντα στον οργανισμό, ωστόσο η θεραπεία μπορεί να θέσει τον ιό υπό έλεγχο και να διατηρήσει το ανοσολογικό σύστημα υγιές. Χωρίς θεραπεία οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV μπορεί να αναπτύξουν AIDS.

Ο όρος AIDS αναφέρεται στο Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome).  Αποτελεί το τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσολογικό σύστημα αδυνατεί να καταπολεμήσει πλέον τις λοιμώξεις.

Το AIDS είναι απειλητικό για τη ζωή, ωστόσο αν ο ιός HIV αναγνωριστεί νωρίς και θεραπευτεί έγκαιρα, δεν οδηγεί σε AIDS.