2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Το blog του σχολείου μας

Αρχική » «Το άγαλμα που κρύωνε». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη του «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε συνεργασία με το σχολείο μας με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Το άγαλμα που κρύωνε». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη του «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε συνεργασία με το σχολείο μας με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΠΟΥ ΚΡΥΩΝΕ / ΜΠΟΥΛΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ   DSC06009

Η Παιδική Βιβλιοθήκη αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία στη διοργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα την ιστορία και την αρχαιολογία και σε συνεργασία με το τμήμα εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά  (ζωγραφική – κεραμική) θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή τη συμπλήρωση   εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή (1922 – 2022). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Το άγαλμα που κρύωνε» βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη, αρχαιολόγου – συγγραφέα, και αναφέρεται στο άγαλμα που βρέθηκε  το 1922 σε ανασκαφές του Έλληνα αρχαιολόγου Κουρουνιώτη στον αρχαιολογικό χώρο του Βουλευτηρίου ή Γεροντικού της Νύσας ( Η Νύσα ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Ανατολίας, της οποίας τα ίχνη συναντούμε σήμερα στην περιφέρεια του Σουλτανχισάρ, της Επαρχίας Αϊδινίου της Τουρκίας, 50 χλμ. ανατολικά της πόλης της Εφέσου.)   Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής το άγαλμα μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο . Από τότε φέρει το όνομα: «το προσφυγάκι» και εκτίθεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει στόχο να φέρει τα παιδιά  σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό του μικρασιατικού ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι την καταστροφή του  1922, μέσα από τις επιστήμες της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της γεωγραφίας, τη λογοτεχνία,  τις μαρτυρίες, τα ιστορικά ντοκουμέντα, τα έργα τέχνης και  το λαϊκό πολιτισμό.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι προσαρμοσμένο ανά ηλικία και τάξη και ολοκληρώνεται με εργαστήρια ζωγραφικής και κεραμικής όπου τα παιδιά θα δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι: 1 Νοεμβρίου 2022 έως 31 Μαρτίου 2023

 

Η υπεύθυνη στο «Στέκι Παιδιού»

Τσιμά Παρασκευή

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα θα δημοσιεύεται και στην Κατηγορία του Μενού:” Σχολική Βιβλιοθήκη”

Όνομα συντάκτη

Όνομα: 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Σύντομο βιογραφικό:
Περισσότερες πληροφορίες

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση