Συμμετοχή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου στο διαγωνισμό υπολογιστικής σκέψης Bebras

Bebras_2019-2020

Το σχολείο μας συμμετείχε στον  2ο Μαθητικό Διαγωνισμό Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης Bebras 2020 που διεξήχθη το διάστημα 18/11/2019 – 29/11/2019, με συντονιστή τον εκπαιδευτικό ΤΠΕ  Βάιο Ζιώγα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του Σχολείου μας  συμμετείχαν μέσα από το μάθημα της Πληροφορικής στον διαγωνισμό.  Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν, τόσο στις μαθήτριες που πρώτευσαν στις τάξεις τους καθώς συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία μεταξύ των συμμαθητών τους, όσο και σε όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθεια και τις πολύ υψηλές επιδόσεις τους! Και εις ανώτερα!

Ο διεθνής διαγωνισμός Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης Κάστορας – Bebras®  διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2004. Ο διαγωνισμός «Κάστορας» αποτελεί, σήμερα, μια διεθνή πρωτοβουλία, της ομώνυμης κοινότητας (The Bebras Community, 2017), με σκοπό την ανάπτυξη της Πληροφορικής και κυρίως της Υπολογιστικής Σκέψης (Computational Thinking), μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε μαθήτριες και μαθητές όλων των βαθμίδων, από την προσχολική ηλικία έως και το Λύκειο.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, από 50 και πλέον χώρες.

 

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό Bebras γίνεται ηλεκτρονικά και είναι ατομική για κάθε μαθητή/τρια. Έχει διάρκεια 35 λεπτά της ώρας και περιλαμβάνει την απάντηση 10 σύντομων προβλημάτων ή ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών που απαιτούν την εφαρμογή λογικής και υπολογιστικής σκέψης. Τα θέματα είναι διασκεδαστικά και ελκυστικά και βασίζονται σε σημαντικά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες της Πληροφορικής.

 

Είναι διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτείται προηγούμενη τυπική γνώση για να απαντηθούν, αλλά λογική σκέψη και υπολογιστική νοοτροπία.

Παραδείγματα θεμάτων μπορείτε να δείτε εδώ.