24. Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 Δες κι εκτύπωσε διάφορους χάρτες της Ευρώπης , σε μικρό ή μεγάλο μέγεθος και ζωγράφισέ τους.

 

Η ταυτότητα της Ευρώπης! Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να διαβάσετε πληροφορίες για την Ευρώπη. Περιλαμβάνονται χάρτες και ένας κατάλογος όλων των χωρών της.

Η Ευρώπη, αποκαλούμενη και Γηραιά ήπειρος, καταλαμβάνει συνολικά με τα νησιά έκταση 10.500.000 τετρ. χιλ., το 7% περίπου της συνολικής ξηράς του πλανήτη μας.

Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών , του 2007 ,  ξεπερνούσε τα 731.000.000 κατοίκους , περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού.

100 χρόνια πριν όμως , είχε το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού και υπολογίζεται ότι το 2050 θα αποτελεί μόνο το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Θέση της Ευρώπης

Είναι στα δυτικά της Ασίας και Βόρεια της ΑφρικήςΑνατολικά είναι ενωμένη με την Ασία. Μαζί αποτελούν την Ευρασία. Θα μπορούσαμε δηλαδή να πούμε ότι η Ευρώπη είναι μια χερσόνησος της Ασίας.

Το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης εκτείνεται στο ανατολικό ημισφαίριο εκτός από ένα μικρό μέρος που ανήκει στο δυτικό ημισφαίριο και στη βόρεια εύκρατη ζώνη εκτός από ένα πάλι μικρό μέρος στο βόρειο μέρος της που ανήκει στο βόρειο πολικό κύκλο.

Τα σύνορα της Ευρώπης

Με την Ασία είναι η οροσειρά των Ουραλίων ορέων και ο Καύκασος. Σύνορα επίσης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν η Κασπία και η  Μαύρη θάλασσα

Με την Αφρική που βρίσκεται νότια της Ευρώπης,  χωρίζεται με τη Μεσόγειο θάλασσα και τον πορθμό του Γιβραλτάρ.

Τέλος δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό και βόρεια από τον Αρκτικό ωκεανό.

Τα σύνορα της Ευρώπης

Με την Ασία είναι η οροσειρά των Ουραλίων ορέων και ο Καύκασος. Σύνορα επίσης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν η Κασπία και η  Μαύρη θάλασσα.

Με την Αφρική που βρίσκεται νότια της Ευρώπης,  χωρίζεται με τη Μεσόγειο θάλασσα και τον πορθμό του Γιβραλτάρ.

Τέλος δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό και βόρεια από τον Αρκτικό ωκεανό.

Δείτε εδώ έναν διαδραστικό χάρτη με τα όρια της Ευρώπης.

Η θέση της Ευρώπης είναι ευνοϊκή όσον αφορά την επικοινωνία με τις άλλες ηπείρους , τις συγκοινωνίες και το διεθνές εμπόριο. Δίκαια λοιπόν έχει χαρακτηριστεί ως “σταυροδρόμι τριών ηπείρων”.


Εκτείνεται
 (χωρίς τα νησιά) από το Βορρά και το Ακρωτήριο Νordkapp της Νορβηγίας ως Νότια στο ακρωτήριο Τarifa στο Γιβραλτάρ της Ισπανίας

και από την Ανατολή και τα Ουράλια όρη στη Ρωσία  έως Δυτικά στο ακρωτήριο Cabo da Roca της Πορτογαλίας .

Η νήσος Γαύδος , νότια της Κρήτης , είναι το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης.

Στις πόλεις της Ευρώπης πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις προϊόντων και γίνονται συγκεντρώσεις επί πολιτιστικών θεμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των διεθνών συγκοινωνιών, με τις οποίες πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις των ανθρώπων και οι μεταφορές των προϊόντων.

Τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη θέση της Ευρώπης ως προς την οικονομία και τον πολιτισμό είναι:

  • η διακίνηση προϊόντων και εμπορευμάτων,

  • η ανάπτυξη των συγκοινωνιών και του τουρισμού,

  • η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας,

  • η ποικιλομορφία κουλτούρας, ιστορίας και τεχνών, 

  • η ανάπτυξη κοινωνικών και πολιτικών επιστημών κ.α.

 

Κατηγορίες: ΣΤ ΄τάξη. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.