Γ17. Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

[slideboom id=699021&w=425&h=370]

 Ιωάννης Καποδίστριας

Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης και πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, το οποίο ίδρυσε εκ θεμελίων και με την προσωπική του περιουσία. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Φεβρουαρίου του 1776 .

Σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία και νομικά. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας όταν με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το αξίωμά του, καθώς είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον τσάρο Αλέξανδρο, που καταδίκαζε κάθε επαναστατική κίνηση στην Ευρώπη.

Το 1827, η Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Στις  27 Σεπτεμβρίου 1831 (9 Οκτωβρίου 1831 με το νέο ημερολόγιο) ο Ιωάννης Καποδίστριας δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στο Ναύπλιο , όπου πήγαινε για να εκκλησιαστεί και έπεσε νεκρός.

Ο Καποδίστριας κυβερνήτης

  • 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1828 – ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

  • Αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση.

          Οι δυσκολίες

  • H χώρα είναι κατεστραμμένη μετά από τον πολύχρονο αγώνα

  • Οι κάτοικοί της (ιδιαίτερα οι πρόσφυγες) είναι εξαθλιωμένοι.

Αθηναϊκή οικογένεια επιστρέφει στα ερείπια του σπιτιού της (πίνακας του Θ. Βρυζάκη, περ.1845)

Το 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας εγκαθιστά στην Αίγινα την πρώτη Ελληνική κυβέρνηση. Εκεί υπογράφονται οι σημαντικότερες αποφάσεις για τα θεμέλια της σύστασης του διαλυμένου από τους Τούρκους κράτους.

Διοίκηση 

Συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του.

Αναβάλλει για δύο χρόνια τη σύγκληση της Δ’ Εθνοσυνέλευσης (πραγματοποιείται στο Άργος το 1829).

Ιδρύει την  Εθνική Τράπεζα.

Κόβει νέο νόμισμα (Φοίνικας), το οποίο αντικαθιστά τα τουρκικά γρόσια.

Αναπτύσσεται το εμπόριο και η ναυτιλία.

Ο Φοίνιξ ήταν το πρώτο και ασημένιο νόμισμα που κυκλοφόρησε στο κράτος της σύγχρονης Ελλάδας. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1828 υποδιαιρούμενο σε λεπτά, όπου και αποτέλεσε τη βασική νομισματική μονάδα. Aπό τη μια μεριά είχε τον φοίνικα, δηλαδή το πουλί που ξαναγεννιέται από τη στάχτη του με ένα σταυρό στο κεφάλι του το έμβλημα της Ορθοδοξίας και από την άλλη μεριά τις λέξεις «Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας.» και δυο φύλα: Ένα δάφνης και ένα ελιάς.. Τα πρώτα νομίσματα ήταν χάλκινα και έγιναν από τον χαλκό που επέδωσε το λιώσιμο των παλιών κανονιών. Μέχρι το 1832, οπότε κλείνει το Νομισματοκοπείο της Αίγινας, είχαν κοπεί μόνο 12.000 αργυροί φοίνικες.

Χαρτονόμισμα με αξία 5 Φοίνικες.

 

Το μηχάνημα που κόπηκαν τα πρώτα νομίσματα αγοράστηκε με δάνειο που πήραμε από το εξωτερικό και ήταν ένα παλιό μηχάνημα που το 1530 πήγε από την Ρόδο στην Μάλτα μαζί με το τάγμα Ιωαννιτών Ιπποτών και που ήταν εκτός λειτουργίας για 30 χρόνια.

 Γεωργία

Πιστεύει ότι η πρόοδος της χώρας στηρίζεται στη Γεωργία.

Ιδρύει Γεωργική Σχολή για την εκπαίδευση των αγροτών.

Εισάγει την καλλιέργεια της πατάτας.

Στηρίζει την παραγωγή μεταξιού.

Εκπαίδευση

Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη βασική εκπαίδευση.

Αρμόδια επιτροπή αναλαμβάνει τη σύνταξη βιβλίων.

Δημιουργούνται αλληλοδιδακτικά σχολεία, όπου οι καλύτεροι μαθητές των μεγάλων τάξεων μαθαίνουν στους μικρότερους (με τη βοήθεια των δασκάλων) γραφή και ανάγνωση.

Ιδρύεται το πρώτο ελληνικό Γυμνάσιο.

Στην Αίγινα λειτουργούν αλληλοδιδακτικά, ελληνικά και χειροτεχνικά σχολεία.

Το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο της Ελλάδας.

Το Κεντρικόν Σχολείον (Κλικ στην εικόνα)

Εξωτερική πολιτική

Οι διαπραγματεύσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) συνεχίζονται.

Προτείνει εντελώς ανεξάρτητο ελληνικό κράτος με δικό του ηγεμόνα.

Η χώρα δεν έχει ακόμα καθορισμένα σύνορα.Ο Κυβερνήτης χρησιμοποιεί το κύρος και την εμπειρία του στη διεθνή διπλωματία για να κατοχυρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη στο ελληνικό κράτος.

Προσπαθεί να κρατά επαναστατημένη την Κρήτη και τη Στερεά, ώστε να συμπεριληφθούν στο νέο κράτος.

Η μάχη της Πέτρας

Οργανώνεται τακτικός στρατός.

Στην τελευταία μάχη της Επανάστασης στην Πέτρα Βοιωτίας, Σεπτέμβριος 1829 , οι Έλληνες με επικεφαλής τον Δημ. Υψηλάντη νικούν τους Τούρκους.

Οι Τούρκοι αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.

Η δολοφονία του Καποδίστρια

Η συγκεντρωτική του διακυβέρνηση και η σύγκρουσή του με τοπικά συμφέροντα προκαλούν δυσαρέσκεια και αντιδράσεις.

Δολοφονείται στο Ναύπλιο.

Στη χώρα επικρατεί αναρχία.

Πίνακες με τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Ο Καποδίστριας πήγαινε λοιπόν κάθε Κυριακή στην εκκλησία συνοδευόμενος από το μονόχειρα φρουρό του . Στο δρόμο συνάντησε τους Μαυρομιχαλαίους, τον Κων/νο και τον Γεώργιο, τους χαιρέτησε και τον χαιρέτησαν και οι δύο Μαυρομιχαλαίοι πήγαν και στάθηκαν δίπλα στη πόρτα της εκκλησίας. Ο Καποδίστριας  φτάνοντας στην εκκλησία δέχεται πυροβολισμό από τον Καραγιάννη, τον αστυνομικό που παρακολουθούσε τους Μαυρομιχαλαίους, ενώ μετείχε στη συνομωσία . Η σφαίρα όμως δεν τον πετυχαίνει και χτυπάει στη παραστάδα δίπλα στη πόρτα της εκκλησίας όπου ακόμα υπάρχει. Ο Κων/νος Μαυρομιχάλης τραβάει το όπλο του και πυροβολεί, σχεδόν εξ επαφής τον Καποδίστρια στο κεφάλι, ο Καποδίστριας πέφτει νεκρός, αλλά πέφτοντας του ορμάει ο Γεώργιος με ένα μαχαίρι και του δίνει μερικές μαχαιριές.

Επακολούθησε αναταραχή. Ο κόσμος που ήταν μέσα στην εκκλησία άκουσε τους πυροβολισμούς και βγήκε έξω. Βλέποντας τον αγαπημένο του κυβερνήτη νεκρό, άρχισε λυσσασμένα να κυνηγάει τους Μαυρομιχαλαίους. Αυτοί με το αγριεμένο πλήθος από πίσω άρχισαν να τρέχουν προς την πρεσβεία της Γαλλίας. Όπως όμως έτρεχαν, βγήκε ο στρατηγός Φωτομάρας στο μπαλκόνι του σπιτιού του, τους πυροβολεί και ο Κων/νος πέφτει κάτω. Το πλήθος τον έπιασε, τον διαμέλισε κυριολεκτικά και τα μέλη του τα πέταξε στη θάλασσα.

Ο Γεώργιος σώθηκε και μπήκε στη πρεσβεία. Το πλήθος εξαγριωμένο περικύκλωσε τη πρεσβεία και ζητούσε τη παράδοση του Γεωργίου. Ο συνταγματάρχης Αλμέιδας, μπαίνει μέσα στη Γαλλική πρεσβεία και ζητάει από τον Ρουέν να του παραδώσει τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη. Εκείνος του απαντάει: «Όχι αυτό δεν θα το κάνω και αν τυχόν τον πάρετε να ξέρετε ότι και οι τρεις πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων θα φύγουμε από τη Ελλάδα».

Ο Αρμέιδας τους, τους απάντησε: «Αντίο σας! Να σηκωθείτε να φύγετε! εμένα θα μου παραδώσετε το Γεώργιο Μαυρομιχάλη γιατί αν δεν το κάνετε θα κάψω τη πρεσβεία και θα τα κάνω όλα γυαλί».

Βγήκε έξω, μάζεψε ξύλα γύρω από τη πρεσβεία και ετοιμάστηκε να τη κάψει, οπότε οι Γάλλοι αναγκάστηκαν και τον παράδωσαν. Ο Γεώργιος φυλακίστηκε πρώτα στο Μπούρτζι, μετά στο Παλαμήδι, αργότερα δικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε σαν κοινός εγκληματίας, αυτός που πραγματικά είχε αγωνιστεί κατά τη διάρκεια της επαναστάσεως για την Ελλάδα και είχε και διατελέσει και πρωθυπουργός.

Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα

Εικονική περιήγηση στο ναό

Εσωτερικά          Εξωτερικά

[slideboom id=697762&w=425&h=370]

 

Κατηγορίες: ΣΤ ΄τάξη. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.