Γ16. ΟΙ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ – ΜΕΡΟΣ 2ο

Δείτε εδώ το 1ο μέρος του κεφαλαίου.

Η κυριαρχία του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και του Κιουταχή στην Στερεά Ελλάδα είχε φέρει την Επανάσταση σε πολύ δύσκολη θέση. Στα αρνητικά συγκαταλέγονται επίσης οι διχόνοιες και αντιζηλίες μεταξύ προκρίτων Πελοποννησίων και Στερεοελλαδιτών και νησιωτών αλλά και η γενικότερη διαίρεση των Ελλήνων σε 3 κόμματα.

Τα τρία κόμματα που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα ήταν επηρεασμένα από τις Μεγάλες δυνάμεις της εποχής και γι’ αυτό είχαν πάρει από αυτές και το όνομά τους. Συγκεκριμένα υπήρξαν το γαλλικό, το αγγλικό και το ρωσικό κόμμα.

Γ΄ Εθνοσυνέλευση

Μέσα σε αυτό το κλίμα ξεκίνησαν οι εργασίες της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης το 1826 στην Επίδαυρο, η οποία διαλύθηκε σχεδόν αμέσως, όταν έγινε γνωστή η πτώση του Μεσολογγίου.

Συγκλήθηκε ξανά, στα τέλη Mαρτίου του 1827, στην Τροιζήνα  (19-3 / 5-5-1827).

Οι αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης:

  1. ψήφισε το Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδος, που βασιζόταν στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών (εκτελεστική-νομοθετική-δικαστική), διαπνεόταν από φιλελεύθερες ιδέες και ήταν το πιο δημοκρατικό σύνταγμα της εποχής του,
  2. όρισε το Ναύπλιο πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους,
  3. εξέλεξε τον Ιωάννη Καποδίστρια Κυβερνήτης της Ελλάδας για 7 χρόνια 
  4. για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων ορίστηκαν αρχηγοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων οι Άγγλοι αξιωματικοί σερ Ρίτσαρντ Τσωρτς στην ξηρά και ο λόρδος Τόμας Κόχραν στη θάλασσα.

Δημοσιεύθηκε στην ΣΤ ΄τάξη και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση