ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ

Δείτε τα παρακάτω βιντεάκια για τα άτομα και τα μόρια από τη σειρά Eureka! (1981) της καναδικής τηλεόρασης TVO. Μεταγλωττισμένο από την εκπαιδευτική τηλεόραση της ΕΡΤ .

ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Όλα τα φαινόμενα που είναι σχετικά με τη θερμότητα ονομάζονται θερμικά φαινόμενα. Οι άνθρωποι μελετούν τα θερμικά φαινόμενα εδώ και χιλιάδες χρόνια, για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους. Το ερώτημα: “Πώς φτάνει στη γη η ζωογόνα θερμότητα από τον ήλιο;” υπήρξε θεμελιώδες για τον άνθρωπο.

Η μελέτη των θερμικών φαινομένων οδήγησε τον άνθρωπο στο να χρησιμοποιήσει τη θερμότητα για να μαγειρέψει την τροφή του και να παρατηρήσει ότι τα ρούχα που είναι κατασκευασμένα από μαλλί τον κρατούν ζεστό τον χειμώνα, ενώ αυτά που είναι κατασκευασμένα από βαμβάκι τον κρατούν δροσερό τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

Ο άνθρωπος γρήγορα κατάλαβε ότι τα σκουρόχρωμα αντικείμενα απορροφούν περισσότερη θερμότητα από τα ανοιχτόχρωμα και έδωσε στα ρούχα, τα αυτοκίνητα και τα αντικείμενα το χρώμα που θα τους εξασφάλιζε την κατάλληλη θερμοκρασία.

Παρατήρησε ότι τα σκεύη από μέταλλο ζεσταίνονται πολύ στη φωτιά και έτσι τους πρόσθεσε χερούλια, στην αρχή από ξύλο και πολύ αργότερα από πλαστικό, για να μπορεί να τα πιάνει. Πρόσεξε τα πουλιά να αιωρούνται, να “πλανάρουν” στον αέρα χωρίς να κινούν τις φτερούγες τους και αναρωτήθηκε γιατί. Όταν ανακάλυψε ότι τα πουλιά εκμεταλλεύονται την ανοδική κίνηση των θερμών ρευμάτων αέρα, κατασκεύασε αερόστατα και μετά ανεμόπτερα για να πετά με τα… δικά του φτερά. Εκμεταλλεύτηκε τη μετάδοση της θερμότητας με ρεύματα για να κατασκευάσει συστήματα κεντρικής θέρμανσης και ξεπέρασε τις δυσκολίες του χειμώνα.

Η γνώση που του εξασφάλισε η μελέτη των θερμικών φαινομένων τον οδήγησε στο να κατασκευάσει νέα υλικά, άλλα καλούς και άλλα κακούς αγωγούς της θερμότητας και τον βοηθά να προβλέψει τον καιρό.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ – ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Θερμική ενέργεια ενός σώματος ονομάζουμε την κινητική ενέργεια των μορίων του λόγω των συνεχών και τυχαίων κινήσεών τους. Αντιλαμβανόμαστε τη θερμική ενέργεια ενός σώματος από τη θερμοκρασία του. Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμική ενέργεια τόσο μεγαλύτερη είναι και η θερμοκρασία.

Η θερμοκρασία είναι μια έννοια που μας βοηθά να περιγράψουμε πόσο θερμό ή ψυχρό είναι ένα σώμα. Όταν ένα σώμα είναι θερμό, λέμε ότι έχει υψηλή θερμοκρασία, όταν είναι ψυχρό, λέμε ότι έχει χαμηλή θερμοκρασία.

Θερμότητα ονομάζουμε την ενέργεια μόνο όταν αυτή ρέει από ένα σώμα σε ένα άλλο. Η θερμότητα ρέει πάντοτε από τα σώματα με μεγαλύτερη θερμοκρασία προς τα σώματα με χαμηλότερη θερμοκρασία.

Κατηγορίες: ΣΤ ΄τάξη. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.