4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Το 1931 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία κι από τότε η γιορτή διευρύνθηκε και ενώ ξεκίνησε ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα, τώρα πια περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Πιο συγκεκριμένα, η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

«Ο πολιτισμός ενός έθνους κρίνεται από το πώς φέρεται στα ζώα του…» Μ. Γκάντι

 

Δεκάδες είδη ζώων εξαφανίζονται καθημερινά. Αιτία, η ανεξέλεγκτη συρρίκνωση των βιοτόπων τους, το παράνομο κυνήγι, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και οι κλιματικές αλλαγές. Πολλά από αυτά, δεν έχουμε προλάβει καν να τα γνωρίσουμε. Όμως κάθε είδος που χάνεται, παίρνει μαζί του και ένα κομμάτι της γενετικής και εξελικτικής ιστορίας εκατοντάδων χρόνων, πολύτιμη πηγή γνώσης για τον άνθρωπο.

Πολλές οργανώσεις, παγκόσμιες και μη, εργάζονται πυρετωδώς για την προστασία των ζώων και του φυσικού τους περιβάλλοντος. Πατήστε στις παρακάτω εικόνες για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις οργανώσεις αυτές και τη δράση τους.

  

  

  

   

Για την καλύτερη προστασία των ζώων υπογράφηκε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1978 η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων.

Οι δραστηριότητές μας

Μελετήσαμε τα ζώα υπό εξαφάνιση στην ΕλλάδαΧρήσιμες πληροφορίες βρήκαμε στις σελίδες των οργανώσεων που παρουσιάστηκαν παραπάνω, καθώς και στη σελίδα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης .

Δείτε εδώ ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα της εφημερίδας Καθημερινή για τα απειλούμενα ζώα της Ελλάδας.

Φτιάξαμε ένα κολάζ με κάποια από τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ελλάδα.

2014-10-03 11.50.14

 

Μια πολύ ωραία κατασκευή, την οποία δωρίσαμε στους μαθητές της Α΄ τάξης, ήταν καρτέλες με το αλφάβητο των ζώων.

2014-10-03 11.28.27  2014-10-06 08.38.45

Φτιάξαμε κι ένα παιχνίδι μνήμης με τα ζώα για τους μαθητές της Β΄ τάξης.

2014-10-03 11.52.49   2014-10-06 08.41.35

Κατηγορίες: ΣΤ ΄τάξη. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.