Γ11. Ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο – Ο Παπαφλέσσας

Όλες οι προσπάθειες που έκαναν οι Τούρκοι να καταπνίξουν την Επανάσταση απέτυχαν. Ο σουλτάνος τότε αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από τον πασά της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή. Η συμφωνία που έκλεισαν προέβλεπε περίπου τα  παρακάτω: Οι αιγυπτιακές δυνάμεις με αρχηγό τον Ιμπραήμ θα κατέπνιγαν την επανάσταση στο νότιο Αιγαίο ( Κρήτη, Κάσο ) και την Πελοπόννησο. Οι τουρκικές δυνάμεις θα δρούσαν ανάλογα, στο βόρειο Αιγαίο (Ψαρά) και τη Στερεά. Τέλος, ενωμένοι Αιγύπτιοι και Τούρκοι θα χτυπούσαν την Ύδρα και όσες περιοχές θα εξακολουθούσαν να αντιστέκονται.

[slideboom id=898055&w=425&h=370]

[slideboom id=678804&w=425&h=370]

 Ιμπραήμ Πασάς

Οθωμανός στρατιωτικός και χεδίβης (αντιβασιλέας) της Αιγύπτου, γνωστός από την εκστρατεία του στην Πελοπόννησο, η οποία παρ’ ολίγον να αποδειχθεί μοιραία για την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Ιμπραήμ Πασάς (Ibrahim Pasha) γεννήθηκε στην Καβάλα το 1789 και ήταν γιος του αλβανικής καταγωγής Βαλή της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή.

Ο Ιμπραήμ αποβιβάστηκε στη Μεθώνη το χειμώνα του 1825. Οι Ελλήνες δεν μπόρεσαν να τον αντιμετωπίσουν καθώς ήταν διαιρεμένοι και απροετοίμαστοι ενώ ο Κολοκοτρώνης και οι άλλοι οπλαρχηγοί ήταν στην Ύδρα φυλακισμένοι. Για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο η κυβέρνηση όρισε ως αρχηγό τον πλοίαρχο Κυριάκο Σκούρτη, αν και η σύγκρουση θα γινόταν στη στεριά. Ο στρατός του όμως διαλύθηκε στην πρώτη μάχη στο Κρεμμύδι και καταλήφθηκε όλη η Μεσσηνία. Ο λαός ζητούσε την απελευθέρωση των φυλακισμένων και το ίδιο έλεγε και ο υπουργός Εσωτερικών Παπαφλέσσας που είχε κι αυτός ευθύνη για τη φυλάκιση.

 

Ο Παπαφλέσσας πήγε στη Μεσσηνία και οχυρώθηκε με τους άνδρες του στο ορεινό χωριό Μανιάκι, αποφασισμένος να μην αφήσει τον Ιμπραήμ να περάσει στο εσωτερικό της Πελοποννήσου. Δίνοντας άνιση μάχη, στις 20 Μαΐου του 1825, ο Παπαφλέσσας και οι συμπολεμιστές του πολέμησαν γενναία και έχασαν τη ζωή τους.

   

Η μάχη στο Μανιάκι

Η κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο έδωσε η γενική αμνηστία, όρισε αρχιστράτηγο τον Κολοκοτρώνη και προσπάθησε να εμποδίσει την εισβολή του Ιμπραήμ στην Αρκαδία. Ο Ιμπραήμ όμως μπήκε στην Τριπολιτσά και προχώρησε για το Ναύπλιο. Στις 13 Ιουνίου 1825 στους Μύλους κοντά στο Άργος ο Υψηλάντης με το Μακρυγιάννη πρόβαλαν αποτελεσματική αντίσταση και έτσι ο Ιμπραήμ γύρισε στην Τριπολιτσά. 

   

Ιωάννης Μακρυγιάννης

Ο Μακρυγιάννης ήταν ένας από τους κορυφαίους αγωνιστές του ’21. Γεννήθηκε στα 1797 στο Αβορίτι της Δωρίδας από φτωχούς γονείς. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τριανταφύλλου. Κατά τη διάρκεια του αγώνα τον αποκαλούσαν «Μακρυγιάννη» για το ψηλό του ανάστημα, όνομα που το κράτησε και με αυτό παρέμεινε στην ιστορία. Ήταν επίσης αυτοδίδακτος και οψιμαθής συγγραφέας απομνημονευμάτων.

Ο Κολοκοτρώνης κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει σε κατά μέτωπο μάχη τον τακτικό στρατό του Ιμπραήμ που είχε οργανωθεί από Γάλλους αξιωματικούς. Εφάρμοσε λοιπόν τον κλεφτοπόλεμο. Χτυπούσε αιφνιδιαστικά κυρίως τη νύχτα σε διάφορα μέρη και του προξενούσε μεγάλες φθορές. Παράλληλα η κυβέρνηση ανέθεσε στο μεγάλο συνταγματάρχη Κάρολο Φαβιέρο να οργανώσει τακτικό στρατό.

Κάρολος Φαβιέρος

 

Κατηγορίες: ΣΤ ΄τάξη. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.