Βόλτα στο ιστορικό κέντρο του Βόλου

Τι είναι τα φουρούσια; Από τι φτιάχνονται οι προτομές και γιατί είναι κούφιες; Τι θα πει ευεργέτης; Γιατί υπάρχει σε όλες τις πόλεις μια “οδός Ερμού”;

Αυτά και άλλα πολλά και πολύ ενδιαφέροντα έμαθαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Ε΄ τάξης την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 κάνοντας τη βόλτα στο νεότερο ιστορικό κέντρο της πόλης υπό την καθοδήγηση της κας Αποστολίας Αρμπελιά.

IMG20221124115811

Η βόλτα ξεκίνησε από το ιστορικό κτίριο Σπίρερ που ξεκίνησε ως καπναποθήκη και σήμερα, ανακαινισμένο, στεγάζει υπηρεσίες του Δήμου και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Μάθαμε ποιος ήταν ο Σπίρερ και γιατί χαρακτηρίζεται “μέγας εθνικός ευεργέτης” και θαυμάσαμε τα στοιχεία αρχιτεκτονικής του κτιρίου. Από εκεί, πήραμε την οδό Ερμού, την κεντρικότερη εμπορική οδό της πόλης, και ξεκινήσαμε την περιήγηση.

IMG20221124111450

Μια στάση στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος για να θαυμάσουμε το ξυλόγλυπτο τέμπλο, τους μοναδικούς ξύλινους πολυελαίους αλλά και την προτομή του Αθανάσιου Διάκου. Συζητήσαμε για το πώς φτιάχνονται οι προτομές, τι διαφορά έχουν από τους αδριάντες και γιατί είναι κούφιες. Αλλά και μέσα στην εκκλησία ήταν πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για το πώς κατανέμονται οι εικόνες και γιατί ο τρούλος μιας βασιλικής έχει πάντα τον Ιησού ενώ πάνω από το ιερό βρίσκεται η “Πλατυτέρα των Ουρανών” Παναγία.

IMG20221124115533

Το Ωδείο και η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ήταν δύο ακόμα ενδιαφέρουσες στάσεις που συνοδεύτηκαν από σύγκριση αρχιτεκτονικής αλλά και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το βανδαλισμό που προκάλεσε δυσμενή εντύπωση στους μικρούς περιηγητές. Συνεχίσαμε τη βόλτα στο πλακόστρωτο και είδαμε παλαιοπωλεία με ένα σωρό άγνωστα στα παιδιά παλιά αντικείμενα, μαγαζιά από παραδοσιακούς τεχνίτες, νεοκλασικά κτίρια, γύψινα διακοσμητικά σε προσόψεις.

IMG20221124112137IMG20221124120744

Τα ονόματα διαφόρων οδών και κτιρίων, όπως η οδός Σέφελ ή το κτίριο Αντωνόπουλου, αποτέλεσαν αφορμές για συζήτηση και ενημέρωση όπως και η πρώην καπναποθήκη Ματσάγγου που τελεί υπό κατάληψη. Είδαμε το νέο πανεπιστημιακό κτίριο του Τμήματος Οικονομικών Σπουδών αλλά και το μοντερνιστικής αισθητικής κτίριο του Οίκου Μόδας Κουτσίνα που τώρα στεγάζει γνωστό κατάστημα καλλυντικών. Καταλήξαμε τελικά στην Πλατεία Αγίου Νικολάου, όπου μάθαμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τον πολιούχο της πόλης και συγκρίναμε με τον προηγούμενο ναό της Μεταμόρφωσης.

IMG20221124122250

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄, αν και κουρασμένοι, γύρισαν στο σχολείο γεμάτοι/ες εικόνες και μια καινούρια εκτίμηση της ιστορικής τους πόλης!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *