Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων – Φεβρουάριος 2024

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου με επιτυχία η προγραμματισμένη επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων με συμμετοχή άνω του 90% των μαθητών/τριών των Ε΄και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας και έξι συνοδούς εκπαιδευτικούς.

IMG20240213152500

Το πρόγραμμα επισκέψεων σχολείων στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων ξεκίνησε το 1994 και από το 2004 το διαχειρίζεται το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Με εξαίρεση τα δύο χρόνια της πανδημίας, η πρόσκληση ανανεώνεται κάθε χρόνο. Οι επισκέψεις στη Βουλή είναι για εμάς πολύ σημαντικές αρχικά γιατί δίνεται η ευκαιρία στα μεγαλύτερα παιδιά να μάθουν σημαντικά πράγματα για το πολίτευμα, τους δημοκρατικούς θεσμούς και την νεότερη και σύγχρονη ιστορία μας. Πέρα από αυτό όμως, μια τόσο μεγάλη εκδρομή είναι μια άσκηση οργάνωσης και υπευθυνότητας που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά που μεγαλώνουν στην επαρχία να επισκεφθούν την πρωτεύουσα της χώρας και να τη γνωρίσουν λίγο καλύτερα. Γι’ αυτό και προσπαθούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα να οργανώνουμε αυτή την εκδρομή, πότε μόνο με τη ΣΤ΄ και πότε και με τις δύο τάξεις. Επιπλέον, συνδυάζουμε πάντα αυτή την επίσκεψη με έναν ακόμα τόπο εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.  

IMG20240213113738

 

Έτσι και φέτος, λοιπόν, ξεκινήσαμε πολύ νωρίς το πρωί με το λεωφορείο και μετά από μια σύντομη στάση, φτάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Με τα εισιτήρια δωρεάν εισόδου που είχαμε φροντίσει να προμηθευτούμε από πριν, μπήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο και παρακολουθήσαμε την πλήρη και πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση της κας Ελένης Πατρίκου, δασκάλας του ΣΤ1. Τα παιδιά έμαθαν εντυπωσιακές πληροφορίες για τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ηρώδειο, το Ερέχθειο και τις Καρυάτιδες.

 

Έπειτα από λίγη ξεκούραση στον τόσο φορτισμένο χώρο, ξεκινήσαμε να κάνουμε τον πιο παλιό περίπατο της χώρας! Περπατήσαμε δίπλα σε ιστορικά κτίρια στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, φτάσαμε στους στύλους του Ολυμπίου Διός, περάσαμε από το Ζάππειο Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο και φτάσαμε τελικά στο κτίριο της Βουλής!IMG20240213120251 IMG20240213121201 IMG20240213121703 IMG20240213124741

Μας υποδέχτηκε το προσωπικό του Ιδρύματος και μας ξενάγησε στους διαδρόμους, τις σκάλες και τις αίθουσες εκθέσεων του κτιρίου. Μας εξήγησαν την ιστορία του κτιρίου που συμπίπτει με τις αλλαγές στο πολίτευμα της χώρας και είδαμε ιστορικούς πίνακες και τοιχογραφίες. Τέλος, περάσαμε με διακριτικότητα στα θεωρεία της Αίθουσας της Ολομέλειας και παρακολουθήσαμε ένα μικρό μέρος της συζήτησης για ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

IMG20240213141052

Γεμάτοι και γεμάτες από γνώσεις και συγκινήσεις και εθνική υπερηφάνεια, πήραμε το δρόμο του γυρισμού. Σταματήσαμε για φαγητό και φτάσαμε τελικά αργά το βράδυ, κατάκοποι αλλά πολύ χαρούμενοι. Οι συμπεριφορά των μαθητών και των μαθητριών μας ήταν πραγματικά υποδειγματική και η εκδρομή αυτή θα μείνει αξέχαστη για όλους.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *