Δημοσιευμένο στην κατηγορία Δ' Τάξη, Δραστηριότητες - Εξωσχολικά, Εκδηλώσεις, Επισκέψεις, Μουσική, Φιλανθρωπική δράση

Η παρουσία μας στις εκδηλώσεις της «Φλόγας» Μαγνησίας

Γράφουν οι μαθητές Νικάκη Ζωή και Φίλιππος Καταδωράκης της Δ’ τάξης

Στα τέλη περίπου του Νοέμβρη ο κ. Γιάννης μας ανακοίνωσε ότι μας έχει προσκαλέσει ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες «Φλόγα» να παρουσιάσουμε κάτι στο χριστουγεννιάτικο μπαζάαρ τους. Αποφασίσαμε να ανεβάσουμε ένα θεατρικό και αμέσως ξεκίνησε η προετοιμασία.

Αρχικά ο κ. Γιάννης και η κα Σταυρούλα, η δασκάλα μας, μας διάβασαν ένα βιβλίο με τίτλο: «Η Μαίρη και το λευκό μπιζέλι» της ταλαντούχου συγγραφέως Δήμητρας Σωκράτους. Το βιβλίο αναφερόταν στον παιδικό καρκίνο, πώς είναι δυνατό να φυτρώσει και να μεγαλώσει αυτό το
μικρό μπιζελάκι μέσα στο σώμα ενός παιδιού, με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί….

Αποτυπώσαμε με ζωγραφιές όλο το βιβλίο, για να τις χαρίσουμε στη «Φλόγα», δραματοποιήσαμε ένα κομμάτι και δημιουργήσαμε ένα βίντεο με τις φωνές μας. Έτσι λοιπόν στις 8 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε το χριστουγεννιάτικο bazaar της Φλόγας. Η Φλόγα είναι ένας Σύλλογος που στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους που έχουν νοσήσει ή νοσούν από την αρρώστια του αιώνα μας, τον καρκίνο.

Την έναρξη του bazaar την κάναμε εμείς παρουσιάζοντας με ξεχωριστό τρόπο το θεατρικό: «Η Μαίρη και το λευκό μπιζέλι». Πλήθος κόσμου μας χειροκρότησε, υπήρχε έντονη συναισθηματική φόρτιση και μας ζήτησαν να το ξαναπαίξουμε στην κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου τους
που έγινε στις 26 Ιανουαρίου 2017.

Πράγματι, το βράδυ της Παρασκευής 26/1/2018 πήγαμε στην αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης για να παίξουμε το θεατρικό μας. Στο χώρο βρίσκονταν πολλοί Επίσημοι όπως ο Δήμαρχος Βόλου, Βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, πρόεδροι τοπικών συλλόγων  κ.α. Στο τέλος τραγουδήσαμε το τραγούδι «Έχεις τη δύναμη» σε μουσική του Στέφανου Κορκολή και στίχους Ελεάνας Βραχάλη που μας δίδαξε ο κ. Νίκος ο μουσικός μας.

Ήταν μια βραδιά ξεχωριστή και ευχόμαστε όλα τα παιδιά να είναι γερά και δυνατά.

Αναφορές στον τύπο: Εφημερίδα Θεσσαλία

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Δ' Τάξη, Δραστηριότητες - Εξωσχολικά, Εκδηλώσεις, Επισκέψεις, Μουσική, Φιλανθρωπική δράση

Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη!

Το σχολείο μας πάντα δίνει μεγάλη σημασία σε δράσεις που ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν τα παιδιά για σημαντικά θέματα. Όταν λοιπόν ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Φλόγα μας πρότεινε να συνεργαστούμε σε μια εκδήλωση για το ευαίσθητο θέμα του παιδικού καρκίνου, δεν ήταν δυνατόν να μην ανταποκριθούμε άμεσα!

 

Ψάξαμε και ανακαλύψαμε το υπέροχο βιβλίο της Δήμητρας Σωκράτους «Η Μαίρη και το λευκό μπιζέλι» που με ονειρικό και μεταφορικό τρόπο αφηγείται το ταξίδι της μικρής Μαίρης προς την αυτογνωσία και τη νίκη. Το διαβάσαμε με τα παιδιά της Δ΄ τάξης και τους ζητήσαμε να αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους σε χαρτί με εικόνες και χρώματα. Κουβεντιάσαμε για τις δυσκολίες της αρρώστιας, τον αγώνα που δίνουν τόσοι συνάνθρωποί μας κάθε μέρα, το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς. Κι όλα αυτά οδήγησαν στη δική μας εκδοχή της ιστορίας της μικρής Μαίρης που θα παρουσιάσουμε την Παρασκευή 8/12 στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου στην οδό Χαρισιάδου.

Ελάτε μαζί μας για να συγκινηθούμε, να προβληματιστούμε και να τραγουδήσουμε δυνατά «Έχω τη δύναμη!»

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Α' Τάξη, Γιορτές, Εικαστικά, Εικαστικά, Εκδηλώσεις, Μουσική, Πληροφορική

Η Νύχτα της Γέννησης – χριστουγεννιάτικη γιορτή 2016-17

γράφουν οι Θάνος Βασιλούδης και Βασίλης Κουτσός

IMG_20161222_113756

Φέτος η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας ήταν διαφορετική από τις υπόλοιπες χρονιές.

Σε αυτή τη γιορτή συμμετείχε μόνο η πρώτη τάξη γιατί για πρώτη φορά έχουμε δεύτερο τμήμα σε μια τάξη. Η γιορτή αυτή ήταν για την γέννηση του Χριστού. Το κείμενο διάλεξαν και διασκεύασαν οι δασκάλες της πρώτης κυρίες Κατερίνα Σαράφη και Έφη Λιακοπούλου.

Επίσης, σε αυτή την γιορτή είχε και χορωδία με παιδιά της Γ, της Δ, της Ε και της ΣΤ τάξης την οποία προετοίμασε η κα Έφη Παυλάτου, η μουσικός μας. Εκείνη διάλεξε και τα τραγούδια της γιορτής και τα δίδαξε στα παιδιά. Στη διδασκαλία των αγγλικών και γαλλικών τραγουδιών βοήθησαν οι δάσκαλοι ξένων γλωσσών κύριος Γιάννης Καραλάκος και κυρία Κατερίνα Κοπάνα.

IMG_20161222_113735
Η χορωδία τραγούδησε πολλά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μερικά σε άλλες γλώσσες. Στο τέλος μέχρι και τα παιδιά της πρώτης τραγούδησαν στα Αγγλικά. Στη γιορτή αυτή έδειξαν πώς μαζεύτηκαν όλοι οι άνθρωποι εκεί. Οι βοσκοί, οι άγγελοι και οι μάγοι.

IMG_20161222_093824
Τα σκηνικά έφτιαξε ο κύριος Βασίλης Νονόγλου, υπεύθυνος για τα καλλιτεχνικά στο σχολείο. Είχαμε και ψηφιακές προβολές τις οποίες επιμελήθηκε η κυρία Ελένη Αναγνώστου, η δασκάλα της πληροφορικής.

 

Τα παιδιά της πρώτης δούλεψαν πολύ σκληρά για αυτήν την γιορτή και νομίζουμε πως ήταν μια από της καλύτερες γιορτές.

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Δραστηριότητες - Εξωσχολικά, Εκδηλώσεις, Επισκέψεις, Μουσική

Γιορτή Λουλουδιών και Πολιτιστικό Παζάρι Μάιος 2015

Και φέτος στο χωριό μας έγινε η γιορτή των Λουλουδιών. Το τοπικό συμβούλιο του Δήμου ανέλαβε το στήσιμο των σημείων έκθεσης και πώλησης λουλουδιών και ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Άλλης Μεριάς, με την αρωγή του τοπικού συμβουλίου, του Δημοτικού Σχολείου Άλλης Μεριάς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημ. και Νηπ. Άλλης Μεριάς, διοργάνωσε τη λαμπερή και πολύχρωμη υποδοχή της άνοιξης με τις εκδηλώσεις  του Πολιτιστικού Παζαριού που αποτελεί κομμάτι της Γιορτής των Λουλουδιών . Όπως και πέρυσι,  δε θα μπορούσε να μην εγκαινιάσει την εκδήλωση το καλλιτεχνικό τμήμα του σχολείου μας, που συμμετείχε με εικαστικές δημιουργίες, θεατρικά δρώμενα, αφηγήσεις και … λουλουδάτα τραγούδια!

Πέρα από την καθιερωμένη έκθεση λουλουδιών που διήρκεσε δύο εβδομάδες  , ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος διοργάνωσε και φέτος εκδηλώσεις με μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, από διαλέξεις και κινηματογραφικές προβολές μέχρι πρωτάθλημα τάβλι και Flying Fox. Η συμμετοχή και η προσέλευση ήταν ενθουσιώδης και ο κόσμος παρέμενε μέχρι αργά το βράδι στο καφέ-μπαρ στο προαύλιο του παλιού σχολείου, δείχνοντας για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να διοργανώνται τέτοιες εκδηλώσεις σε τοπικό επίπεδο και δημιουργώντας προσδοκίες για την επόμενη χρονιά.

Την Πέμπτη 30 Απριλίου στις 19.00 ξεκίνησε το Πολιτιστικό Παζάρι με την εμφάνιση των μαθητών των Α΄, Β΄ και Ε΄ τάξεων. Οι πάγκοι, γεμάτοι με όλων των ειδών τα λουλούδια και κηπευτικά, είχαν ήδη στηθεί στο χώρο του πάρκινγκ και τα χειροποίητα κοσμήματα, διακοσμητικά και τοπικά γλυκά στην αυλή του παλιού δημοτικού σχολείου. Κόσμος είχε πλημμυρίσει την αυλή και η υποδοχή των μικρών καλλιτεχνών έγινε με ενθουσιασμό. Η γιορτή άνοιξε εμβληματικά με την «Άνοιξη» του Βιβάλντι παιγμένη στο πιάνο από τη μαθήτρια της Γ΄ Ραφαέλα Μελτζινίτη και ακολούθησαν οι μαθητές της Β΄ με ένα θεατρικό με αγανακτισμένα και ταλαιπωρημένα λουλούδια που δίνουν στα παιδιά ένα καλό μάθημα. Τη σκυτάλη πήρε η μπάντα της Α΄ που μας τραγούδησε γλυκά δύο αγαπημένα τραγούδια, τους «Ήλιους» σε μουσική και στίχους του Ορφέα Περίδη και τη «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα» σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική Μική Θεοδωράκη.

Συνέχισε η χορωδία και ορχήστρα της Ε΄ που δραματοποίησε μια αφήγηση της μαθήτριας της ΣΤ΄ Κωνσταντίνας Γιαννοπούλου βασισμένη στην αγαπημένη «Λουλουδοκυβέρνηση» της Γιώτας Κούγιαλη (η οποία είχε επισκεφτεί το σχολείο μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου). Η γιορτή συνεχίστηκε με τραγούδια και μουσικές που επιλέχτηκαν φέτος από τη μουσικό κα Καραφέργια για να καταδείξουν πόσο κεντιρκή θέση κατείχαν πάντα οι «ανθισμένες» μεταφορές και προσωποποιήσεις στην ελληνική στιχουργική. Οι μαθητές της Ε΄ τραγούδησαν μελωδικά και συνόδεψαν το τραγούδι τους με κρουστά και μεταλλόφωνα. Επίσης, σόλο βιολί έπαιξαν οι μαθήτριες Γκάτσιτς-Βετούλη Βασιλεία της Ε΄ και Μελτζινίτη Θεοδώρα της ΣΤ΄ και σόλο τραγούδησε ο μαθητής της Ε΄ Χολέβας Βαγγέλης. Τους μαθητές συνόδεψαν στο πιάνο ο Γιάννης Καραλάκος, στο φλάουτο η Κωνσταντίνα Καραφέργια και στην τρομπέτα η Μάουρα Φερτεκλίδη, δασκάλα ειδικής αγωγής.

Το κοινό χειροκρότησε με ενθουσιασμό, ενώ γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί συνέχισαν τη βραδιά τους στο καφέ-μπαρ μέχρι αργά κρατώντας την όμορφη διάθεση που μας δημιουργούν πάντα οι πολυτάλαντοι μαθητές μας!

Για μια μικρή γεύση, ακούστε εδώ:

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Γιορτές, Δ' Τάξη, Ε΄Τάξη, Εκδηλώσεις, Μουσική

Επέτειος 25ης Μαρτίου 1821 – Δ΄ Τάξη

Με επαναστατική αλλά και σατιρική διάθεση, προσέγγισαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 οι μαθητές της Δ΄ Τάξης μαζί με τη δασκάλα τους κα Ελένη Πατρίκου. Επιλέγοντας αποσπάσματα από ένα έργο σταθμό στο ελληνικό θέατρο, «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, έκαναν ένα οδοιπορικό στα χρόνια της επανάστασης αλλά κυρίως σε ό,τι ακολούθησε μετά την ανακύρηξη σε ανεξάρτητο κράτος μέχρι και σήμερα. Με χιούμορ αλλά και σοβαρότητα και συχνά με έκπληξη όσον αφορά το πώς χειρίζονται τα πράγματα οι μεγάλοι, οι μαθητές της Δ΄ έστησαν μια απολαυστική παράσταση που μας έκανε να διασκεδάσουμε αλλά και να σκεφτούμε πόσες ομοιότητες μπορούν να βρεθούν με τις πολιτικές του σήμερα και πόσα μας διδάσκει η μελέτη της ιστορίας.

Τη διασκευή του σεναρίου και τη σκηνοθεσία ανέλαβε η κα Πατρίκου, ενώ την παράσταση έντυσε με τραγούδια και μουσικές η μουσικός κα Κωνσταντίνα Καραφέργια, η οποία έπαιξε και φλάουτο. Συμμετείχαν δε οι μαθητές της Ε΄ τάξης ως χορωδία και ορχήστρα, με μεταλλόφωνα, κρουστά και βιολί.

Ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας, η παρουσία της Διευθύντριας Α/θμιας Εκπαίδευσης κας Θεοδώρας Μητσιάνη και του Υπεύθυνου εκπαιδευτικών θεμάτων κου Αθανασίου Ευάγγελου που επέλεξαν να παρακολουθήσουν τον εορτασμό της επετείου στο σχολείο μας. Μετά το τέλος της γιορτής, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για σχολείο, εκπαιδευτικούς και μαθητές χαρακτηρίζοντας την παράσταση άρτια καλλιτεχνικά, προϊόν άψογης συνεργασίας και ένδειξη του κλίματος που επικρατεί στο σχολείο και της σχέσης δασκάλων και μαθητών. Τους ευχαριστούμε πολύ για τα καλά τους λόγια και ανυπομονούμε να τους ξαναφιλοξενήσουμε σε επόμενη εκδήλωση.

 

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Α' Τάξη, Αγγλικά, Β' Τάξη, Γ' Τάξη, Γιορτές, Δ' Τάξη, Ε΄Τάξη, Εκδηλώσεις, Μουσική, ΣΤ' Τάξη

Χριστούγεννα 2014-2015

Επιστρέφουμε δυναμικά σ’έναν καινούριο χρόνο και είμαστε έτοιμοι για περιπέτεια! Μετά από ένα απαραίτητο διάλειμμα, βρεθήκαμε ξανά την περασμένη Πέμπτη στην αυλή του σχολείου. Μεγάλη η χαρά και πολλά τα νέα. Δώρα, ταξίδια, παιχνίδια στο χιόνι, όλα όσα συνέβησαν μέσα στις διακοπές έπρεπε να συζητηθούν άμεσα!

Πριν πάρουμε λοιπόν τον κανονικό μας ρυθμό ξανά, ας θυμηθούμε για λίγο πώς αποχαιρετήσαμε το 2014. Οι τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα ήταν όπως πάντα δραστήριες και γεμάτες. Πήγαμε επισκέψεις και παρακολουθήσαμε ομιλίες και εργαστήρια για τα κάλαντα στο Λύκειο Ελληνίδων και για τη Γεννηση του Χριστού στο ΚΔΑΠ Νεάπολης. Μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν, συζήτησαν και δημιούργησαν με θέμα τα αγαπημένα σε όλους Χριστούγεννα. Παράλληλα, στολίσαμε το σχολείο και ετοιμάσαμε μεγάλο αριθμό από στολίδια και διακοσμητικά τα οποία διατέθηκαν στο Bazaar του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και στη γιορτή του σχολείου. Σας ευχαριστούμε πολύ όλους για την ανταπόκριση και την ενίσχυση, η προσπάθεια για τη διαμόρφωση της αίθουσας τελετών συνεχίζεται.

Το Χριστουγεννιάτικο Bazaar του Συλλόγου Γονέων πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή, και είχε όπως πάντα μεγάλη επιτυχία. Με μουσική, αναψυκτικά, ζεστό κρασί με μπαχαρικά και πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά, πρόγευση των γιορτών που θα ακολουθούσαν. Αμέσως μετά, μπήκαμε στην τελική ευθεία για την προετοιμασία της σχολικής γιορτής που είχε βέβαια αρχίσει δειλά-δειλά από τις αρχές του μήνα, με ατέρμονες συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων («σκηνοθετών», «σεναριογράφων» και «μουσικών επενδυτών»!), αιτήσεις για χρηματοδότηση από τον «παραγωγό», διανομή ρόλων και πρώτες απόπειρες να πετύχουμε τις μελωδίες!

 Σκληρή δουλειά ακολούθησε την τελευταία εβδομάδα με εντατικές πρόβες και αναπροσαρμογή του προγράμματος για να χωρέσουν όλα. Οι μικροί performers με άψογο επαγγελματισμό συνδύασαν μαθήματα και πρόβες μαθαίνοντας χορευτικά και λόγια και γράφοντας επαναληπτικά τεστ μέχρι την τελευταία μέρα! Αυτή την εβδομάδα, άλλωστε, έγινε και η επίδοση βαθμολογίας Α΄ τριμήνου και  η στοχοθεσία για το Β΄. Γρήγορα, όμως, έφτασε η Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, η μεγάλη μέρα!

Η παρουσίαση χωρίστηκε σε δύο μέρη. Στο  πρώτο οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων παρουσίασαν το κεντρικό θεατρικό με τη συνοδεία χορωδίας από τους μαθητές της ΣΤ. Το έργο που διαλέξαμε να παρουσιάσουμε φέτος ήταν ο «Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη» του Κυριάκου Χαρίτου με μουσική του Αντρέα Κατσιγιάννη, μια υπέροχη ιστορία που με αφορμή τον ανταγωνισμό των δυο πιο διάσημων χριστουγεννιάτικων γλυκών, μας διδάσκει πόσο ίδιοι είμαστε τελικά κάτω από επιφανειακές διαφορές και ανόητες εχθρότητες. Το βιβλίο δραματοποιήθηκε και διασκευάστηκε από τις δασκάλες Κατερίνα Σαράφη και Ζωή Γεροστάθη και η χορωδία διδάχτηκε και συνοδεύτηκε από τη μουσικό Κωνσταντίνα Καραφέργια και τον εκπαιδευτικό των Αγγλικών Γιάννη Καραλάκο. Είχαμε μάλιστα την τιμή να έχουμε τον ίδιο το συνθέτη κ. Κατσιγιάννη στο ακροατήριο, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος από τις καλλιτεχνικές επιδόσεις των παιδιών. Καθαρές και δυνατές φωνές, χαριτωμένα χορευτικά, υπέροχα τραγούδια και ονειρεμένα κοστούμια συνέθεσαν ένα αποτέλεσμα που θα μείνει αξέχαστο σε όλους, θεατές και συντελεστές.

Στο Β΄μέρος, τη σκυτάλη πήρε η μουσική. Κάθε τάξη ξεχωριστά παρουσίασε ένα αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι σε διάφορες γλώσσες, με έμφαση στα Αγλλικά και τα Γαλλικά που διδάσκονται στο σχολείο μας. Τα παιδιά συνόδεψαν τα τραγούδια τους με κρουστά και μεταλλόφωνα, ενώ δύο μαθήτριες από την Ε΄ και τη ΣΤ΄, οι Μελτζινίτη Δώρα και Γκάτσιτς-Βετούλη Βασιλεία, έπαιξαν βιολί. Με τραγούδι, χορό και μουσική, οι μαθητές του σχολείου μας ξεπέρασαν τον εαυτό τους και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις αποχαιρετώντας το 2014 με τον καλύτερο τρόπο.

Μετά τη λήξη της γιορτής ο αποχαιρετισμός ήταν συγκινητικός αλλά και με προσμονή της ξεκούρασης που υπόσχονται οι διακοπές των Χριστουγέννων. Μάθαμε όλοι πολλά ετοιμάζοντας αυτή τη γιορτή και περάσαμε υπέροχα. Ελπίζουμε να καταφέρουμε και του χρόνου να παρουσιάσουμε ένα τέτοιο θέαμα και να πλουτίσουμε περισσότερο τις καλλιτεχνικές μας εμπειρίες. Καλή χρονιά σε όλους!

Μια μικρή γεύση

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Γιορτές, Ε΄Τάξη, Εκδηλώσεις, Μουσική

Η επέτειος του Πολυτεχνείου

Τη  Δευτέρα  17 Νοεμβρίου το σχολείο μας γιόρτασε την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μιας εξέγερσης που ήταν η πιο μαζική πράξη αντίστασης του λαού κατά της στρατιωτικής δικτατορίας. Μιας εξέγερσης, πρώτα απ’ όλα, έργο των φοιτητών και των νέων. Μιας εξέγερσης, απόσταγμα γνώσης πολλών ετών που τη ζύμωσαν οι άνθρωποι μέσα στα μπουντρούμια των φυλακών και στις εξορίες.

Οι μαθητές της Ε’ τάξης που είχαν επιφορτιστεί με την επιμέλεια της γιορτής  ντύθηκαν μικροί ηθοποιοί κι αφηγητές και παρουσίασαν το θεατρικό έργο  ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ που κεντρική του ιδέα ήταν ότι η συμμετοχή όλων στα κοινά πρέπει να είναι απαραίτητη και διαρκής και τίποτε να μην αφήνεται στην τύχη του ή στα χέρια των άλλων.   

Ο  λιλιπούτειος θίασος απέδωσε εξαιρετικά το έργο , που συνοδεύτηκε από τραγούδια αντίστασης και στο τέλος καταχειροκροτήθηκε από τους /τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς, που αποχώρησαν ενθουσιασμένοι και συγκινημένοι.

 

P1070223 P1070225 P1070226 P1070228 P1070237 P1070245

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Γιορτές, Εκδηλώσεις, Μουσική, ΣΤ' Τάξη

Επέτειος του ΟΧΙ – 28η Οκτωβρίου 2014

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 φέρνει στη μνήμη όλων μας τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. Σελίδες που έγραψαν την αυτοθυσία των επώνυμων και ανώνυμων ηρώων, που συνέβαλαν στη δική μας ελευθερία, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η ομοψυχία, η θέληση και ο κοινός αγώνας μπορούν να αποδώσουν καρπούς.

Η Ελλάδα την ημέρα εκείνη έγινε η χώρα των μεγάλων πράξεων. Δίδαξε με το παράδειγμά της πως ένας λαός μπορεί να κερδίσει την ελευθερία του με βασικό του όπλο την αδάμαστη θέλησή του.

Το σχολείο μας με αισθήματα υπερηφάνιας για το χθες κι αισιοδοξίας για το αύριο γιόρτασε και φέτος την 28η Οκτωβρίου. Η Στ’ τάξη μαζί με τμήμα της Γ’ τάξης απόδωσαν τον ελάχιστο φόρο τιμής σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

P1070152 P1070040 P1070044 P1070045 P1070049 P1070052 P1070053 P1070063 P1070066 P1070070 P1070072 P1070075 P1070089 P1070094 P1070098 P1070100 P1070105 P1070111 P1070120 P1070129

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Α' Τάξη, Β' Τάξη, Γ' Τάξη, Δ' Τάξη, Δραστηριότητες - Εξωσχολικά, Ε΄Τάξη, Εκδηλώσεις, Μουσική, ΣΤ' Τάξη, Τάξεις, Φυσική Αγωγή

«Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού»

Η Πέμπτη 9/10  ήταν μια μέρα διαφορετική για το σχολείο μας. Γιορτάσαμε την 1η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με θεματικό άξονα «Ρατσισμός και διαφορετικότητα»

Το μάθημά μας αυτή τη μέρα ήταν αλλιώτικο. Δεν είχε βιβλία Γλώσσας και τετράδια Ορθογραφίας δεν είχε Μαθηματικά,  Αντιγραφή. Δεν είχε τίποτα απο τα συνηθισμένα. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και ξεκινήσαμε τις δράσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Οι μικρές τάξεις του σχολείου μας είχαν σαν αφόρμηση για κουβέντα ένα βίντεο.

Ένα βίντεο με ήρωες καρτούν που δέχτηκαν ρατσιστική συμπεριφορά. Ο δράκος που δεν μπορούσε να πετάξει, ο Κουασιμόδος, το φυτοφάγο λιοντάρι, το ασχημόπαπο, ο ευαίσθητος καρχαρίας μας θύμισαν πόσο άσχημα αισθάνεται κάποιος όταν τον βάζουν στην άκρη, όταν του φέρονται προσβλητικά, όταν τον αφήνουν χωρίς συντροφιά. Η συζήτηση φούντωσε για καλά και όλοι καταλάβαμε πως δεν πρέπει να έχουμε τέτοια συμπεριφορά.

Τα παιδιά σκέφτηκαν, πρότειναν λύσεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όλοι μαζί μέσα απο το παιχνίδι, τις ομαδικές δράσεις και τον αθλητισμό μπορούμε  να καταφέρουμε πολλά.

Σαν αποτέλεσμα όλης αυτής της συζήτησης ήρθε η κατασκευή ενός μεγάλου κολάζ με ανθρώπους τόσο διαφορετικούς αλλά ίσους που φιλοτέχνησαν τα ίδια τα παιδιά.

Η δράση ολοκληρώθηκε με μπαλονοδρομίες, πετοσφαίριση και άλλες αθλητικές δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου μας.

Οι μεγάλες τάξεις παρακολούθησαν μία συνέντευξη του διάσημου πλέον αθλητή του NBA  Γιάννη Αντετοκούνμπο. Με αφορμή τα συγκινητικά του λόγια που εξηγούσαν τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένειά του και το πόσο άλλαξε τη ζωή του η επιλογή του σε ομάδα του ΝΒΑ, τα παιδιά συζήτησαν για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια, για τη διαφορετικότητα όπως εκφράζεται από την εθνικότητα και για το πώς ο αθλητισμός είναι πραγματικά διεθνής και για όλους. Αγγίξαμε επίσης ζητήματα διαφορετικότητας μέσα από τον αθλητισμό για άτομα με ειδικές ανάγκες και τη διαφορά αθλητισμού και πρωταθλητισμού. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο αθλητισμός είναι από όλες τις πολιτισμικές δραστηριότητες εκείνη ίσως που ενώνει περισσότερο τους ανθρώπους ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, γλώσσα και οικονομική κατάσταση.
Έπειτα, οι μαθητές των μεγάλων τάξεων συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου οργανωμένες από το δάσκαλο Φυσικής Αγωγής Θανάση Οικονόμου.

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Α' Τάξη, Αγγλικά, Β' Τάξη, Γ' Τάξη, Γιορτές, Δ' Τάξη, Διαγωνισμοί, Δραστηριότητες - Εξωσχολικά, Ε΄Τάξη, Εκδηλώσεις, Εκδρομές, Επισκέψεις, Μουσική, Ολοήμερο Σχολείο, Προγράμματα, ΣΤ' Τάξη, Φιλανθρωπική δράση, Φιλοξενίες, Φυσική Αγωγή, Χριστουγεννιάτικη Γιορτή 2013-14

Απολογισμός σχ. έτους 2013-2014

School Crest

 

Απολογισμός πεπραγμένων 2013-14

Ολοκληρώνοντας μια γεμάτη και πολυτάραχη χρονιά, δεδομένου ότι ήταν η χρονιά της μετεγκατάστασής μας σε νεόκτιστο διδακτήριο, αισθανόμαστε την ανάγκη να κοιτάξουμε πίσω και να κάνουμε έναν απολογισμό των σημαντικότερων δράσεων που διεκπεραιώθηκαν στο σχολείο μας.

Και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκπαιδευτικοί και μαθητές συμμετείχαν σε πεζοπορίες, εκπαιδευτικές επισκέψεις, προετοιμασία και παρουσίαση σχολικών εορτών, πολιτιστικά προγράμματα στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης και αθλητικές δραστηριότητες. Πέρα όμως από τα συνηθισμένα, θα θέλαμε να αναφερθούμε ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες δράσεις και εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα το τρέχον σχολικό έτος στο σχολείο μας και με αυτήν την ευκαιρία να συγχαρούμε τους μαθητές μας για την εξαιρετική επίδοσή τους σε όλα τα επίπεδα.

Η πρώτη σημαντική δράση που άνοιξε την αυλαία φέτος είχε να κάνει με τα φιλανθρωπικά αισθήματα των μαθητών μας που τα απέδειξαν έμπρακτα συγκεντρώνοντας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έναν συγκλονιστικό αριθμό πλαστικών πωμάτων (260.000 !) που δόθηκαν για ανακύκλωση συμβάλλοντας στην απόκτηση δύο αναπηρικών αμαξιδίων για άπορους συμπολίτες μας με κινητικές δυσκολίες. Διαβάστε στο blog μας το σχετικό άρθρο

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

και παρακολουθήστε στο κανάλι μας  ένα σχετικό βιντεοκλίπ  https://www.youtube.com/watch?v=u3KT7XVaYPc. Για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δράσης αυτής, οργανώθηκε στο σχολείο μας ημερίδα με θέμα τις δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Το σχολείο μας επισκέφθηκε μια μεγάλη προσωπικότητα του τόπου μας, η παγκόσμια πρωταθλήτρια κα. Ευαγγελία Μουγάκου, η οποία μίλησε στα παιδιά για τα επιτεύγματά της αλλά και τον τρόπο που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει την αναπηρία της βιώνοντάς την σαν μια ευκαιρία αντί για κατάρα. Μια εκδήλωση που θα μας μείνει αξέχαστη.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά, λίγο πριν διακόψουμε για Χριστουγεννιάτικες διακοπές, ολοκληρώθηκε με πολλή δουλειά η μετακόμιση του σχολείου που γιορτάστηκε με ένα τριήμερο γιορτινών εκδηλώσεων. Στα εγκαίνια παρέστησαν πολλές τοπικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη. Παράλληλα, ξεκίνησε ενεργά η συνεργασία Συλλόγου Γονέων και σχολείου με το Χριστουγεννιάτικο χορό. Διαβάστε το άρθρο στο blog μας

Ευτυχισμένο το 2014!

Η φιλαναγνωσία προωθείται ενεργά στο σχολείο μας και τίποτα δε μας δίνει περισσότερη χαρά από το να βλέπουμε να γεμίζουν οι καρτέλες δανεισμού. Η βιβλιοθήκη μας λειτουργεί οργανωμένα σε δικό της χώρο από την αρχή του 2014, και μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον γεμίζει από μικρούς αναγνώστες που ανυπομονούν να ξεκινήσουν το Σαββατοκύριακο με ένα καινούριο βιβλίο. Με την καινούρια χρονιά δεχτήκαμε μια σημαντική δωρεά βιβλίων από την κυρία Βερδή Μαρία από τη Θεσσαλονίκη την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Ευχαριστούμε κα Βερδή!

Στα τέλη του Γενάρη, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε μια αγαπημένη συγγραφέα όλων των παιδιών, τη Λίνα Μουσιώνη. Στην εκδήλωση που οργανώσαμε συζητήθηκαν τα βιβλία που οι μαθητές όλων των τάξεων είχαν ήδη διαβάσει και προετοιμάσει και η συγγραφέας απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και έπαιξε πολλά όμορφα παιχνίδια με τα παιδιά. Διαβάστε το σχετικό άρθρο:

Η Λίνα Μουσιώνη στο σχολείο μας!

Στα τέλη του Φλεβάρη, μετά από δύο μήνες πολλής δουλειάς και διαβάσματος, έφτασε η στιγμή να γιορτάσουμε την Αποκριά, πολυαγαπημένη γιορτή των παιδιών. Επιλέξαμε να γιορτάσουμε την τελευταία Παρασκευή της αποκριάς παίζοντας κατά τάξη παραδοσιακά καρναβαλίστικα παιχνίδια και τηρώντας το τοπικό έθιμο του Αφανού για το οποίο φτιάξαμε το δικό μας αερόστατο. Διαβάστε σχετικά:

Απόκριες 2014 – Ένα αξέχαστο πάρτυ!

Κι έτσι μπήκαμε στο τρίτο τρίμηνο και δράσεις που κυλούσαν σε μεγάλο διάστημα, άρχισαν να πλησιάζουν στην  κορύφωση. Από την αρχή της χρονιάς το σχολείο μας συνεργάστηκε συχνά με την οργάνωση κατά της φτώχειας και της ανισότητας ActionAid. Τα παιδιά δούλεψαν με το εκπαιδευτικό υλικό της οργάνωσης (βλέπε Ο Κύριος 2Π (Εκπαιδευτικό υλικό της ActionAid) και συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Εκστρατεία για την Εκπαίδευση έφτιαξαν ανθρώπινες αλυσίδες στην αυλή του σχολείου. Φωτογραφίες από την ημέρα αυτή δημοσιεύτηκαν και στην επίσημη ιστοσελίδα της ActionAid Hellas.  Διαβάστε στο blog μας:

ActionAid – Παγκόσμια Εκστρατεία για την Εκπαίδευση

Και δείτε το υλικό όλων των σχολείων:

Στείλτε Όλους τους Φίλους μου Σχολείο!

Παράλληλα, το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη ήμασταν ένα από τα τρία δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη Μαγνησία που φιλοξένησαν την έκθεση φωτογραφίας με τις καλύτερες φωτογραφίες του Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας «Ειρήνη είναι… τα δικαιώματα των παιδιών!» Συνοδευμένη από διάφορες εκδηλώσεις και ομιλίες, η έκθεση παρέμεινε στους χώρους του σχολείου μας για τρεις ημέρες και δέχτηκε επισκέψεις από ιδιώτες και σχολεία. Διαβάστε σχετικά:

«Ειρήνη είναι…» – Έκθεση Φωτογραφίας

Τέλος Α΄Μέρους – Συνεχίζεται…