Δημοσιευμένο στην κατηγορία Β' Τάξη, Δραστηριότητες - Εξωσχολικά, Ευέλικτη Ζώνη, Προγράμματα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2017

γράφει ο Γιώργος Λαθουράς
Φέτος στις 16 Οκτωβρίου 2017 στο σχολείο μας έγινε μια εκδήλωση από την Β’  τάξη και συζήτησαν για την
σωστή, υγιεινή και για την καλή διατροφή που πρέπει να ακολουθούμε. Έμαθαν για την τροφική αλυσίδα και για
κάποια φαγητά που δεν ήξεραν. Στο τέλος η Β’  τάξη βγήκε στον διάδρομο και κόλλησε σε ένα μεγάλο
χαρτόνι μια μεγάλη τροφική αλυσίδα και έβαλε μέσα όλα τα φαγητά στην καθημερινότητα μας.

2017-11-06 09.07.41

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Α' Τάξη, Β' Τάξη, Δραστηριότητες - Εξωσχολικά, Επισκέψεις, Ευέλικτη Ζώνη

Εκδρομή στην ΕΨΑ και στην Αγρόξ

 γράφει η Σοφία Ψαρογιάννη

Όλα ξεκίνησαν από το σχολείο. Τις δύο πρώτες ώρες ήμασταν όλοι στις τάξεις μας.

Όταν χτύπησε κουδούνι, η Πρώτη και η Δευτέρα βγήκαν έξω και πήγαν στο λεωφορείο που τους περίμενε. Μετά από λίγη ώρα έφτασαν στην  ΕΨΑ.
P1000919
Εκεί υπήρχαν πολλά μπουκάλια από διάφορα αναψυκτικά. Τότε μία κυρία οδήγησε τα παιδιά της Πρώτης και της Δευτέρας τάξης στον δεύτερο όροφο. Τους είπε λίγα πράγματα για το πότε κατασκευάστηκαν τα πρώτα μπουκάλια (1921), τα δεύτερα μπουκάλια (1924) …Επίσης τους είπε για έναν καλλιτέχνη που είχε φτιάξει την καλύτερη πορτοκαλάδα στον κόσμο.Ύστερα κέρασαν από ένα κουτί χυμό και λίγα αυτοκόλλητα στον καθένα.
P1000924

P1000921

Μετά  έφυγαν από την ΕΨΑ και πήγαν στην Αγρόξ. Εκεί είπαν στα παιδιά πως φτιάχνεται το ξίδι. Με σειρά οι δύο αυτές τάξεις μπήκαν στο εργοστάσιο. Τους είπαν πως παρήγγειλαν κρασί και με ειδικά μηχανήματα το έκαναν ξίδι. Μετά οι δύο τάξεις βοήθησαν στο να μεταφέρουν τα μπουκάλια.

P1000916

Τέλος μπήκαν στο λεωφορείο και γύρισαν στο σχολείο.

Ήταν μία αξέχαστη μέρα!!!

 

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Αγγλικά, Ε΄Τάξη, Ευέλικτη Ζώνη

Χριστούγεννα στη Σερβία, τη Ρωσία και την Ισπανία

Ένα project της Ε΄ τάξης

 

Λίγες μέρες πριν το εορταστικό τριήμερο, όταν αποφασίζαμε με ποιο τρόπο θα συμμετέχει η κάθε τάξη στο χριστουγεννιάτικο μπαζάαρ, οι μαθητές της Ε΄ την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης σκέφτηκαν ότι θα ήθελαν φέτος να προσφέρουν με διαφορετικό τρόπο. Πέρα από την καθιερωμένη μουσική συμμετοχή, έψαχναν τρόπο να συνεισφέρουν με κάτι εικαστικό. Κατέβασαν λοιπόν μια έξοχη ιδέα!

Ψάχνοντας για θέματα που να έχουν σχέση με τα Χριστούγεννα, σκεφτόμασταν κλασικές συνταγές, τύπου «τα Χριστούγεννα σε άλλες χώρες». Και τότε τα παιδιά θυμήθηκαν ότι είχαμε στην τάξη παιδιά που είχαν καταγωγή ή είχαν ζήσει μεγάλο διάστημα σε ξένες χώρες. Συγκεκριμένα, μια συμμαθήτριά τους είναι μισή Ρωσίδα, ένας άλλος είναι μισός Σέρβος και ένας τρίτος έζησε τρια χρόνια στην Ισπανία. Η έμπνευση ήρθε!

Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, μία για κάθε χώρα, με αρχηγούς τους τρεις αυτούς συμμαθητές τους. Συζήτησαν, αποφάσισαν, μοίρασαν δουλειές και μέσα σε λίγες ώρες είχαν αρχίσει να γεμίζουν ένα padlet (ηλεκτρονικό σημειωματάριο) με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Έθιμα, τραγούδια, εικόνες και πληροφορίες στα ελληνικά και τα αγγλικά βρήκαν θέση εκεί. Στην επόμενη συνάντηση είχαμε τόσο πολύ υλικό που έπρεπε να βρούμε τρόπο να το οργανώσουμε για να το παρουσιάσουμε.

Δείτε εδώ το αρχικό μας padlet με όλο το υλικό των μαθητών:

Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανοίξετε το ηλεκτρονικό μας σημειωματάριο και να δείτε όλο το υλικό που βρήκαν τα παιδιά, δημοσιευμένο ή μη.

Μια που είχαμε τόσο πολύτιμο υλικό στα χέρια μας, και ήταν τόσο πολυμορφικό και διαδραστικό, σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να το παρουσιάσουμε με διαφορετικούς τρόπους. Χρειαζόμασταν μια εικαστική παρέμβαση στο χώρο: αφίσες! Χρειαζόμασταν τρόπο να δείξουμε όμως και τα βίντεο και τους συνδέσμους: ένα ηλεκτρονικό περιοδικό! Έτσι γνωρίσαμε το Canva και το Joomag.

Χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό σχεδιαστή του Canva, τα παιδιά συνδύασαν χρώματα, σχήματα, εικόνες και κείμενο και έφτιαξαν αφίσες που παρουσίαζαν μερικές πληροφορίες για τα Χριστούγεννα σε καθεμιά από αυτές τις χώρες. Με λίγη βοήθεια από το δάσκαλο στις τελευταίες πινελιές, δημιουργήσαμε τα Posters που παρουσιάζουμε εδώ αλλά και τυπωμένα υποδέχτηκαν τους καλεσμένους μας προσφέροντας αισθητική αλλά και ενδιαφέρουσες γνώσεις.

Δείτε εδώ τις αφίσες μας!

Τέλος, έμενε η πιο δύσκολη δουλειά: η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιοδικού. Τα παιδιά γνώρισαν το Joomag, ένα χρήσιμο, αν και λίγο δύσκολο στη χρήση, εργαλείο. Προσαρμόσαμε τα κείμενα και τα στοιχεία που θέλαμε να δημοσιευτούν και με λίγη τεχνική βοήθεια από το δάσκαλο, ετοιμάστηκε το Feasts and Festivals: Christmas Edition! Μπορείτε να απολαύσετε την ανάγνωση μετά μουσικής, να ακούσετε τα τραγούδια, να ξεφυλλίσετε απλώς, ή να μεγενθύνετε για να διαβάσετε πιο προσεκτικά. Καλή ανάγνωση!

Feasts and Festivals: Christmas Edition

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Β' Τάξη, Δραστηριότητες - Εξωσχολικά, Ευέλικτη Ζώνη, Προγράμματα

Ένας ουρανός μ’ αστέρια (Μαθαίνοντας την ιστορία της Ευρωπαϊκής ένωσης)

Προγραμμα Τ4Ε …
» Ένας ουρανός με αστέρια»
μαθαίνω την ιστορία της ευρωπαικής ένωσης μέσα απο ένα παραμύθι …που εικονογράφησαν οι μικροί μαθητές της Β΄τάξης στο Δημοτικο σχολείο Άλλης Μεριάς …

Ζωγραφιές ένα βίντεο και ένα επίκαιρο ερώτημα για τους ηγέτες της Ευρωπαικής ένωσης……….διατυπωμένο απο τους μικρούς μας φίλους που σκέφτονται προβληματίζονται και αναρρωτιούνται:

Άραγε θα τα καταφέρουν;
Θα κάνουν την ελπίδα να ανθίσει;
Θα κάνουν το όνειρο να βλαστήσει;
Θα αλλάξουν άραγε τον….. κόσμο;

 

The Birth of the Union

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Β' Τάξη, Δραστηριότητες - Εξωσχολικά, Ευέλικτη Ζώνη, Προγράμματα

O πύργος της Τερηδόνας!!!

Μικρόβια….βακτήρια…..δόντια…..οδοντόβουρτσες…..και ένας πύργος μιας μάγισσας φοβερής και τρομερής……όλα μπερδεύονται γλυκά και φτιάχνουν μια ιστορία. Την ιστορία του Ρίκι-Τίκι του μικρού δοντιού που αγάπησε την Ζαχαρούλα και αρρώστησε βαριά. Ο πύργος της μάγισσας Τερηδόνας κτίστηκε μπισκότο μπισκότο απο τους μικρούς χτίστες της τάξης μας, στερεώθηκε με μεγάλες κουταλιές μερέντας και έκρυψε μέσα του την πονηρή μάγισσα Τερηδόνα με τους στριατιώτες της που περίμεναν υπομονετικά την ώρα της επίθεσης. Όμως αυτή η ώρα δεν ήρθε ποτέ γιατί οι μικροί μαθητές ξέρουν πως να νικήσουν την πονηρή μάγισσα.P1070580P1070575

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Β' Τάξη, Ευέλικτη Ζώνη

Το ταξίδι της γραφής – Β΄ τάξη

Στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης γίνονται πάντα πολλά και ενδιαφέροντα, διαφορετικά και περίεργα! Μαζί με όλα τα άλλα που κάνει φέτος η Β΄, ξεκίνησε κι ένα παλαβό ταξίδι στον περίεργο κόσμο του αλφάβητου. Και πρώτα-πρώτα αναρωτηθήκαμε: τι είναι η γραφή; Εφεύρεση ή ανακάλυψη; Πώς και γιατί ξεκίνησε; Και πού;

Τα ερωτήματα αυτά μας πήγαν σε κάτι περίεργες, παμπάλαιες σπηλιές στην Ευρώπη και στην Αμερική, όπου βρήκαμε . . . αυτά!

epist9-2-thumb-large

Ο δάσκαλος μας εξήγησε πως τα λένε «Σπηλαιογραφίες» ή «Βραχογραφίες» και ότι φαίνονται σαν ζωγραφιές, αλλά στην πραγματικότητα είναι σχέδια για κυνήγι και άλλες δουλειές. Είναι δηλαδή σαν γράμματα που θέλουν να δώσουν ένα νόημα! Έτσι συννενοήθηκαν οι προϊστορικοί άνθρωποι.

2014-12-05 09.48.33 2014-12-05 09.49.21 2014-12-05 09.47.59 2014-12-05 09.47.52

Αλλά τα περίεργα δε σταμάτησαν εδώ. Γιατί μετά πεταχτήκαμε μια βόλτα μέχρι την Αρχαία Αίγυπτο για να δούμε έναν ακόμα περίεργο τρόπο που έγραφαν οι νεότεροι αλλά αρχαίοι ακόμα άνθρωποι! Εκεί λοιπόν, είδαμε κάτι στήλες γεμάτες με εικόνες, που καθεμιά σήμαινε κάτι μόνη της, κι αν τις έβαζες παρέα έφτιαχναν λέξεις και προτάσεις! Αυτά τα λένε «ιερογλυφικά» και είναι . . . εικονολεξογράμματα! Γράψαμε κι εμείς μια ιστορία με ιερογλυφικά:

Εικονολεξογράμματα! Ουφ!

2014-12-05 09.48.54 2014-12-05 09.48.05

Κι όπως ήμασταν εκεί στη ζέστη, κάναμε ένα κολύμπι να δροσιστούμε και μας πήρε το ρεύμα. Μας έβγαλε στις όχθες της Κίνας. Εκεί να δείτε πολιτισμός πανάρχαιος και κάτι γράμματα . . . εντελώς περίεργα! Τα λένε «Ιδεογράμματα» και είναι κι αυτά λέξεις και γράμματα μαζί. Εκεί δυσκολευτήκαμε να γράψουμε λέξεις. Οπότε ασχοληθήκαμε με τους αριθμούς που μας ήρθαν πιο βολικοί! Να λοιπόν μερικές . . . περίεργες πράξεις με κινέζικους αριθμούς!

Ideograms

 

2014-12-05 09.48.42 2014-12-05 09.48.18 2014-12-05 09.50.14

Με τόση κούραση, είπαμε να γυρίσουμε κατά Ελλάδα μεριά, αλλά στην παραζάλη τα μπερδέψαμε και βρεθήκαμε στην  . . . Αρχαία Ελλάδα! Για στάσου. . . αυτά είναι ελληνικά γράμματα . . . ή μήπως όχι; Μοιάζουν και δε μοιάζουν! Βρήκαμε τις διαφορές τους λοιπόν και μάθαμε πάνω σε τι γράφανε οι αρχαίοι. Ζωγραφίσαμε περγαμηνές, παπύρους, γραφίδες και πολύπτυχα. Και χαράξαμε το όνομά μας σε άπταιστα Αρχαία Ελληνικά πάνω σε πλάκες πλαστελίνη!

Γραφίδες εν δράσει!

 

Επαγγελματική δουλειά!

 

 

Άψογο αποτέλεσμα!

 

 

Τώρα όμως κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από το ταξίδι, γιατί δεν ξέρω αν ακούσατε, έρχονται Χριστούγεννα! Θα μάθουμε λοιπόν ένα τραγουδάκι στα Αγγλικά, θα φτιάξουμε Χριστουγεννιάτικα, το ταξίδι συνεχίζεται με την καινούρια χρονιά. Επόμενη στάση: Ρωσία και ένα αλφάβητο που το λένε . . . Κυριλλικό! Άκου Κυριλλικό!

2014-12-04 12.05.44 2014-12-04 12.06.04 2014-12-04 12.06.19