Δημοσιευμένο στην κατηγορία Γενικά Θέματα, Δραστηριότητες - Εξωσχολικά, Ειδική αγωγή

Αποχαιρετώντας το Θάνο…

Σήμερα αποχαιρετήσαμε έναν πολύ αγαπημένο μας φίλο που, μετά από πέντε χρόνια στο σχολείο μας, ανοίγει τα φτερά του για καινούριες περιπέτειες. Ζήσαμε πολλά μαζί και θα τα θυμόμαστε όλα με αγάπη! Είναι ένα ξεχωριστό παιδί που μας χάρισε όλη του την αγάπη και του ευχόμαστε όλοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, ό,τι καλύτερο στη ζωή του από δω και πέρα.

 

Με αφορμή αυτόν τον συγκινητικό αποχαιρετισμό, μας έκανε ένα δώρο. Θέλησε να μας μάθει λίγα περισσότερα για κείνον, για αυτό που τον κάνει ξεχωριστό και μοναδικό, διαφορετικό αλλά ισάξιο με όλους μας. Με τη βοήθεια της λογοθεραπεύτριας Μανωλίας Σφακιανάκη, την Τετάρτη 9 Ιουνίου όλα τα παιδιά του σχολείου είχαν την ευκαιρία να μάθουν μερικά χρήσιμα πράγματα για το Σύνδρομο Down και να εξοικειωθούν λίγο παραπάνω με τη διαφορετικότητά του. Παρακολούθησαν λοιπόν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση ανά τμήμα και είχαν την ευκαιρία να κάνουν τις ερωτήσεις τους και να αυξήσουν τις γνώσεις, την κατανόηση και την αποδοχή τους. Είχαν επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουν διαδικτυακά με τον πατέρα του Θάνου κύριο Γιώργο Μαντζανά που μοιράστηκε μαζί τους την εμπειρία του να μεγαλώνεις ένα παιδί με σύνδρομο Down.

 

Σας παραθέτουμε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της κας Σφακιανάκη μαζί με συνδέσμους που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ενημερωθείτε, να γνωρίσετε και να συγκινηθείτε κι εσείς!

21 Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

 

Το Σύνδρομο Down είναι μία γενετική κατάσταση που προκύπτει από την εμφάνιση ενός επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο χρωμόσωμα. Γι’ αυτό το λόγο ονομάζεται τρισωμία 21. Τα άτομα που γεννιούνται με Σύνδρομο Down δεν «πάσχουν» από αυτό, αφού δεν είναι ασθένεια αλλά μια γενετική κατάσταση που εμφανίζεται ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής, εθνότητας ή οικονομικής κατάστασης. Τα άτομα με Σύνδρομο Down γεννιούνται με συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά όπως μικρά αυτιά, μύτη ή σχεδόν ίδιο σχήμα ματιών.

Όμως…Το σύνδρομο Down δεν προσδιορίζει κάποιον ολοκληρωτικά, είναι απλά κομμάτι του ποιος είναι.

Τα άτομα με Σύνδρομο Down έχουν πιο αργή ανάπτυξη, ωστόσο μαθαίνουν με το δικό τους χρόνο και ρυθμό. Επίσης, έχουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, επομένως η ικανότητα να μάθουν δεν σταματά ποτέ. Έτσι, βλέπουμε συχνά να καταφέρνουν να τελειώσουν το σχολείο και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Δες και μόνος/η σου:

 • Η Madeline Stuart είναι γνωστή ως επαγγελματίας μοντέλο.

 

 • Ο Zack Gottsagen πρωταγωνίστησε στο «The Peanut Butter Falcon.» και παρουσίασε τα βραβεία Oscars το 2020.

 • Ο Ισπανός ηθοποιός Pablo Pineda ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε πανεπιστήμιο για να γίνει δάσκαλος.

 • Ο Sujeet Desai παίζει επτά μουσικά όργανα.

Θες να δεις πόσα περισσότερα πράγματα καταφέρνουν τα άτομα με Σύνδρομο Down; Πάτα σε αυτό το Link

https://www.insider.com/people-with-down-syndrome-breaking-barriers

 

Όμως, οι καλύτεροι για να μιλήσουν για τον εαυτό τους είναι τα ίδια τα άτομα με σύνδρομο Down. Ας δούμε λοιπόν τι απαντούν στις πιο συχνές ερωτήσεις:

Μπορεί ένα άτομο με σύνδρομο Down να ……

 • κάνει ποδήλατο;
  • Ναι! Με βοηθητικές ρόδες ή χωρίς.. όπως εσύ!
 • οδηγήσει;
  • Ναι! Αρκεί να περάσει τα απαραίτητα τεστ! όπως εσύ!
 • μαγειρέψει;
  • Ναι! Οι περισσότεροι γονείς δεν μαθαίνουν στα παιδιά τους πώς να μαγειρέψουν; Έτσι και οι δικοί μας! Όπως εσένα!
 • μείνει μόνο του;
  • Ναι! Μπορεί να μείνει μόνο του σε δικό του σπίτι! Όπως εσύ!
 • εργαστεί;
  • Ναι! Μπορεί να εργαστεί και να πληρώνεται για αυτήν τη δουλειά. Όπως εσύ!
 • παντρευτεί;
  • Ναι! Όταν βρει τον κατάλληλο σύντροφο! Όπως εσύ!

 

Τροφή για σκέψη!

Είναι σημαντικό να πούμε όμως ότι παρόλο που διανύουμε το 2021, δυστυχώς υπάρχει προκατάληψη απέναντι στα άτομα με Σύνδρομο Down ή σε κάθε μορφή διαφορετικότητας. Πολλές φορές τα άτομα αυτά δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να παίξουν ή να εργαστούν. Αυτό συμβαίνει διότι πολλές φορές δεν αντιμετωπίζονται ως ισάξια μέλη της κοινωνίας μας και δεν έχουν ίσες ευκαιρίες.

Σκέψου λίγο, είναι δίκαιο αυτό;

Μπορείς να μάθεις περισσότερα ακολουθώντας τα παρακάτω links:

https://www.moh.gov.gr/articles/news/3175-pagkosmia-hmera-gia-to-syndromo-down-2015

https://www.worlddownsyndromeday.org/what-is-down-syndrome

Αν θες ξανά δες το παρακάτω βίντεο..

https://www.youtube.com/watch?v=Hn0UUTmriRE

Και μην ξεχνάς! Είμαστε όλοι διαφορετικοί μα όλοι ίσοι!

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Αγγλικά, ΣΤ' Τάξη

A Very Different Way of Life – an interview

by Maria Tsiadou

I interviewed my grandfather who was for forty years the Mayor of Portaria. He told me about his childhood.

«When I was young, we had war. I have lived the war with Italy, with Germany and the worst, tηe Civil War. I saw dead people and people starving. Luckily for us, my father had a tavern. He stole from the Germans and he gave to the whole village.

After the war and graduating from the primary school in Portaria, I went to the Male Junior High School of Volos. Every morning, I used to walk from Portaria to Volos and after the lessons I would go to the suburbs of Volos by bus and then on foot to Portaria. Back then, we had economic problems due to the war that had just finished. When I graduated from Senior High School, I immediately began working as staff in a constructing office and at the same time, I was studying to become an engineer.

Life then was completely different. We didn’t have TV sets or mobile phones. We bought the first black and white TV in 1971. Another example is that in 1964, as the Mayor of Portaria, I asked the Minister of Communications for each and every citizen to have their on phone because until then, there was one telephone centre at the post office and only that way they could phone their friends and family outside the village. Now there are many scientific discoveries and as a result, life is so much better easier!»

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Δ' Τάξη, Δραστηριότητες - Εξωσχολικά, Εκδηλώσεις, Επισκέψεις, Μουσική, Φιλανθρωπική δράση

Η παρουσία μας στις εκδηλώσεις της «Φλόγας» Μαγνησίας

Γράφουν οι μαθητές Νικάκη Ζωή και Φίλιππος Καταδωράκης της Δ’ τάξης

Στα τέλη περίπου του Νοέμβρη ο κ. Γιάννης μας ανακοίνωσε ότι μας έχει προσκαλέσει ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες «Φλόγα» να παρουσιάσουμε κάτι στο χριστουγεννιάτικο μπαζάαρ τους. Αποφασίσαμε να ανεβάσουμε ένα θεατρικό και αμέσως ξεκίνησε η προετοιμασία.

Αρχικά ο κ. Γιάννης και η κα Σταυρούλα, η δασκάλα μας, μας διάβασαν ένα βιβλίο με τίτλο: «Η Μαίρη και το λευκό μπιζέλι» της ταλαντούχου συγγραφέως Δήμητρας Σωκράτους. Το βιβλίο αναφερόταν στον παιδικό καρκίνο, πώς είναι δυνατό να φυτρώσει και να μεγαλώσει αυτό το
μικρό μπιζελάκι μέσα στο σώμα ενός παιδιού, με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί….

Αποτυπώσαμε με ζωγραφιές όλο το βιβλίο, για να τις χαρίσουμε στη «Φλόγα», δραματοποιήσαμε ένα κομμάτι και δημιουργήσαμε ένα βίντεο με τις φωνές μας. Έτσι λοιπόν στις 8 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε το χριστουγεννιάτικο bazaar της Φλόγας. Η Φλόγα είναι ένας Σύλλογος που στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους που έχουν νοσήσει ή νοσούν από την αρρώστια του αιώνα μας, τον καρκίνο.

Την έναρξη του bazaar την κάναμε εμείς παρουσιάζοντας με ξεχωριστό τρόπο το θεατρικό: «Η Μαίρη και το λευκό μπιζέλι». Πλήθος κόσμου μας χειροκρότησε, υπήρχε έντονη συναισθηματική φόρτιση και μας ζήτησαν να το ξαναπαίξουμε στην κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου τους
που έγινε στις 26 Ιανουαρίου 2017.

Πράγματι, το βράδυ της Παρασκευής 26/1/2018 πήγαμε στην αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης για να παίξουμε το θεατρικό μας. Στο χώρο βρίσκονταν πολλοί Επίσημοι όπως ο Δήμαρχος Βόλου, Βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, πρόεδροι τοπικών συλλόγων  κ.α. Στο τέλος τραγουδήσαμε το τραγούδι «Έχεις τη δύναμη» σε μουσική του Στέφανου Κορκολή και στίχους Ελεάνας Βραχάλη που μας δίδαξε ο κ. Νίκος ο μουσικός μας.

Ήταν μια βραδιά ξεχωριστή και ευχόμαστε όλα τα παιδιά να είναι γερά και δυνατά.

Αναφορές στον τύπο: Εφημερίδα Θεσσαλία

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Γενικά Θέματα, ΣΤ' Τάξη

Η ιστορία του σχολείου μας

Ο Παναγιώτης Ψιλιώτης, μαθητής της ΣΤ τάξης και εμπνευστής της ιδέας που οδήγησε στη λαμπρή εκδήλωση εορτασμού των 130 χρόνων του σχολείου τον Ιούνιο του 2017, δημοσιεύει στο προσωπικό του blog μια λεπτομερή ανασκόπηση της ιστορίας του σχολείου μέχρι σήμερα!

Κάντε κλικ εδώ για να τη διαβάσετε!

 

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Δ' Τάξη, Δραστηριότητες - Εξωσχολικά, Εκδηλώσεις, Επισκέψεις, Μουσική, Φιλανθρωπική δράση

Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη!

Το σχολείο μας πάντα δίνει μεγάλη σημασία σε δράσεις που ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν τα παιδιά για σημαντικά θέματα. Όταν λοιπόν ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Φλόγα μας πρότεινε να συνεργαστούμε σε μια εκδήλωση για το ευαίσθητο θέμα του παιδικού καρκίνου, δεν ήταν δυνατόν να μην ανταποκριθούμε άμεσα!

 

Ψάξαμε και ανακαλύψαμε το υπέροχο βιβλίο της Δήμητρας Σωκράτους «Η Μαίρη και το λευκό μπιζέλι» που με ονειρικό και μεταφορικό τρόπο αφηγείται το ταξίδι της μικρής Μαίρης προς την αυτογνωσία και τη νίκη. Το διαβάσαμε με τα παιδιά της Δ΄ τάξης και τους ζητήσαμε να αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους σε χαρτί με εικόνες και χρώματα. Κουβεντιάσαμε για τις δυσκολίες της αρρώστιας, τον αγώνα που δίνουν τόσοι συνάνθρωποί μας κάθε μέρα, το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς. Κι όλα αυτά οδήγησαν στη δική μας εκδοχή της ιστορίας της μικρής Μαίρης που θα παρουσιάσουμε την Παρασκευή 8/12 στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου στην οδό Χαρισιάδου.

Ελάτε μαζί μας για να συγκινηθούμε, να προβληματιστούμε και να τραγουδήσουμε δυνατά «Έχω τη δύναμη!»

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Γιορτές, Δραστηριότητες - Εξωσχολικά, Ε΄Τάξη, Εκδηλώσεις

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου

Γράφει η Σαβίνα Ρίκου μαθήτρια της Ε’ Τάξης

 

 

Η 28 η Οκτωβρίου είναι μία από τις πιο σημαντικές γιορτές του Έθνους μας. Είναι η μέρα που οι Έλληνες ύψωσαν το ανάστημα τους και είπαν το «ΟΧΙ» στους Ιταλούς. Γι’ αυτό κάθε χρόνο το σχολείο μας διοργανώνει μια παράσταση με τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων.

Έτσι και φέτος εμείς, οι μαθητές της Ε’ Τάξης, ετοιμάσαμε με πολλή όρεξη και ενθουσιασμό τη γιορτή μας με θέμα «Ήταν ένας πόλεμος…» Δουλέψαμε όλοι εντατικά για να
παρουσιάσουμε ένα ωραίο θέαμα. Την ημέρα της γιορτής συγκεντρωθήκαμε στις 10:00 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων. Ξεκίνησε να μιλά ο Διευθυντής ανακοινώνοντας τους σημαιοφόρους και παραστάτες και στη συνέχεια είπαμε το πρώτο τραγούδι την «Όχθη».

Ακούστηκαν πολλά γνωστά τραγούδια και το θεατρικό μας αναφερόταν στο σχέδιο του Χίτλερ και του Μουσολίνι να μοιράσουν την Ελλάδα. Όλα πήγαν άψογα και στο τέλος αποσπάσαμε το πιο δυνατό χειροκρότημα. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμαθητές μου και στους δασκάλους που μας βοήθησαν. Ήταν μια αξέχαστη μέρα.

 

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Δ' Τάξη, Δραστηριότητες - Εξωσχολικά, Ε΄Τάξη, Εκδηλώσεις, Εκδρομές, Επισκέψεις, ΣΤ' Τάξη

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης

γράφουν οι Σοφία Ψαρογιάννη και Βαγγέλης Καραλάκος

Στις 5 Νοεμβρίου περάσαμε μια αξέχαστη μέρα πηγαίνοντας μια εκδρομή στην Αθήνα!!!!!!Το λεωφορειο θα αναχωρουσε στις 6:15 το πρωί γι’αυτό έπρεπε να ξυπνήσουμε πολύ νωρίς ( άξιζε όμως τον κόπο!!!) …Πήγαμε με ένα λεωφορείο η Έκτη, η Πέμπτη και η Τετάρτη. Στο λεωφορείο ακούγαμε μουσική παίζαμε παιχνίδια και κάναμε και πολλά άλλα πράγματα….Η πρώτη μας στάση ήταν λίγο πιο έξω από τη Λαμία. Εκεί φάγαμε το φαγητό μας και κάναμε ένα διάλειμμα για 10 λεπτά. Έπειτα συνεχίσαμε το ταξίδι μας … Φτάσαμε στην Αθήνα  σ τις 11:00 περίπου και επισκεφτηκαμε την Ακρόπολη. Εκεί είχαμε έναν πολύ καλό ξεναγό που το όνομα του ηταν «Φοιβος» (ήταν ενα αρχαιο ιστορικο ονομα, ένα από τα ονόματα του θεού Απόλλωνα). Μας ειπε πάρα πολλά πραγματα (όπως το πότε χτίστηκε η Ακρόπολη, για πιο λόγο, πώς εξαπλωθηκε η Αθήνα γύρω από την Ακρόπολη κ.α.)

Μετά από ώρα επισκεφτηκαμε το μουσείο της Ακρόπολης!!!! Χωριστηκαμε σε δύο τμήματα … Όσο ήταν το ένα τμήμα μέσα το άλλο έκανε ένα διάλειμμα έξω από το μουσείο. ..Όταν και τα δυο τμηματα τελειωσαν την ξενάγηση, μας άφησαν πέντε λεπτά να πάμε στο μαγαζάκι της Ακρόπολης όπου αγοράσαμε πολλά μικρά και ενδιαφέροντα πράγματα. 

Επειδή ήμασταν πολύ πεινασμενοι μετά από όλο αυτό πήγαμε σε ένα εστιατόριο φαστ-φουντ και μας άφησαν να παρουμε κάτι από εκεί. 

Μετά κάναμε μια βόλτα στα μαγαζιά ( όχι για να αγοράσουμε τίποτα )και φτάσαμε στο Σύνταγμα όπου μας περιμενε το λεωφορείο μας . Τότε ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής. Κάναμε μια τελευταία στάση εκει που είχαμε κάνει και την πρώτη μας έξω από τη Λαμία. Καθησαμε και φάγαμε το φαγητό που είχε στην ταβέρνα ή οποίος είχε και ήθελε έτρωγε το φαγητό που είχε πάρει από το σπίτι του… Στις 10:15 περίπου φτάσαμε έξω από το σχολειο όπου μας περίμεναν οι γονείς μας!!!!!

Περάσαμε τέλεια και αυτή η εκδρομή θα μείνει σε όλους αξέχαστη! !!!!!!!!!!!!!!!!

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Β' Τάξη, Δραστηριότητες - Εξωσχολικά, Ευέλικτη Ζώνη, Προγράμματα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2017

γράφει ο Γιώργος Λαθουράς
Φέτος στις 16 Οκτωβρίου 2017 στο σχολείο μας έγινε μια εκδήλωση από την Β’  τάξη και συζήτησαν για την
σωστή, υγιεινή και για την καλή διατροφή που πρέπει να ακολουθούμε. Έμαθαν για την τροφική αλυσίδα και για
κάποια φαγητά που δεν ήξεραν. Στο τέλος η Β’  τάξη βγήκε στον διάδρομο και κόλλησε σε ένα μεγάλο
χαρτόνι μια μεγάλη τροφική αλυσίδα και έβαλε μέσα όλα τα φαγητά στην καθημερινότητα μας.

2017-11-06 09.07.41

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Γ' Τάξη, Δ' Τάξη, Δραστηριότητες - Εξωσχολικά, Επισκέψεις

Επίσκεψη στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

 

 

 

 

 

 

2017-10-18 09.55.05

γράφει ο Παναγιώτης Ψιλιώτης

Όλα ξεκίνησαν από την δεύτερη ώρα. Η τάξεις Γ’ και Δ’ πήραν τις θέσεις τους και ξεκίνησαν για το λεωφορείο. Όταν έφτασαν στο μουσείο ο ξεναγός κ. Γιώργος τους ξενάγησε στους χώρους και από ό,τι έμαθα, έμαθαν και για την Ευαγγελίστρια και για την Νέα Ιωνία. Είδαν φωτογραφίες και υλικό από την πλούσια ιστορία της πόλης. Συζήτησαν για τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τα παλιά επαγγέλματα, σημαντικά κτίρια και πώς χρησιμοποιούνται σήμερα και μεγάλες καταστροφές στην ιστορία της πόλης.

2017-10-18 09.55.14

 

2017-10-18 11.24.15

 

2017-10-18 11.23.36

Έμαθαν για την ιστορία του Βολου γενικά, βρήκαν περιοχές σε μια αεροφωτογραφία και μετά από λίγο έπαιξαν ένα παιχνίδι ερωτήσεων. Για όλους ήταν μια ξεχωριστή και τέλεια ημέρα.