Δημοσιευμένο στην κατηγορία Γενικά Θέματα, Δραστηριότητες - Εξωσχολικά, Ειδική αγωγή

Αποχαιρετώντας το Θάνο…

Σήμερα αποχαιρετήσαμε έναν πολύ αγαπημένο μας φίλο που, μετά από πέντε χρόνια στο σχολείο μας, ανοίγει τα φτερά του για καινούριες περιπέτειες. Ζήσαμε πολλά μαζί και θα τα θυμόμαστε όλα με αγάπη! Είναι ένα ξεχωριστό παιδί που μας χάρισε όλη του την αγάπη και του ευχόμαστε όλοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, ό,τι καλύτερο στη ζωή του από δω και πέρα.

 

Με αφορμή αυτόν τον συγκινητικό αποχαιρετισμό, μας έκανε ένα δώρο. Θέλησε να μας μάθει λίγα περισσότερα για κείνον, για αυτό που τον κάνει ξεχωριστό και μοναδικό, διαφορετικό αλλά ισάξιο με όλους μας. Με τη βοήθεια της λογοθεραπεύτριας Μανωλίας Σφακιανάκη, την Τετάρτη 9 Ιουνίου όλα τα παιδιά του σχολείου είχαν την ευκαιρία να μάθουν μερικά χρήσιμα πράγματα για το Σύνδρομο Down και να εξοικειωθούν λίγο παραπάνω με τη διαφορετικότητά του. Παρακολούθησαν λοιπόν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση ανά τμήμα και είχαν την ευκαιρία να κάνουν τις ερωτήσεις τους και να αυξήσουν τις γνώσεις, την κατανόηση και την αποδοχή τους. Είχαν επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουν διαδικτυακά με τον πατέρα του Θάνου κύριο Γιώργο Μαντζανά που μοιράστηκε μαζί τους την εμπειρία του να μεγαλώνεις ένα παιδί με σύνδρομο Down.

 

Σας παραθέτουμε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της κας Σφακιανάκη μαζί με συνδέσμους που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ενημερωθείτε, να γνωρίσετε και να συγκινηθείτε κι εσείς!

21 Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

 

Το Σύνδρομο Down είναι μία γενετική κατάσταση που προκύπτει από την εμφάνιση ενός επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο χρωμόσωμα. Γι’ αυτό το λόγο ονομάζεται τρισωμία 21. Τα άτομα που γεννιούνται με Σύνδρομο Down δεν «πάσχουν» από αυτό, αφού δεν είναι ασθένεια αλλά μια γενετική κατάσταση που εμφανίζεται ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής, εθνότητας ή οικονομικής κατάστασης. Τα άτομα με Σύνδρομο Down γεννιούνται με συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά όπως μικρά αυτιά, μύτη ή σχεδόν ίδιο σχήμα ματιών.

Όμως…Το σύνδρομο Down δεν προσδιορίζει κάποιον ολοκληρωτικά, είναι απλά κομμάτι του ποιος είναι.

Τα άτομα με Σύνδρομο Down έχουν πιο αργή ανάπτυξη, ωστόσο μαθαίνουν με το δικό τους χρόνο και ρυθμό. Επίσης, έχουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, επομένως η ικανότητα να μάθουν δεν σταματά ποτέ. Έτσι, βλέπουμε συχνά να καταφέρνουν να τελειώσουν το σχολείο και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Δες και μόνος/η σου:

 • Η Madeline Stuart είναι γνωστή ως επαγγελματίας μοντέλο.

 

 • Ο Zack Gottsagen πρωταγωνίστησε στο «The Peanut Butter Falcon.» και παρουσίασε τα βραβεία Oscars το 2020.

 • Ο Ισπανός ηθοποιός Pablo Pineda ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε πανεπιστήμιο για να γίνει δάσκαλος.

 • Ο Sujeet Desai παίζει επτά μουσικά όργανα.

Θες να δεις πόσα περισσότερα πράγματα καταφέρνουν τα άτομα με Σύνδρομο Down; Πάτα σε αυτό το Link

https://www.insider.com/people-with-down-syndrome-breaking-barriers

 

Όμως, οι καλύτεροι για να μιλήσουν για τον εαυτό τους είναι τα ίδια τα άτομα με σύνδρομο Down. Ας δούμε λοιπόν τι απαντούν στις πιο συχνές ερωτήσεις:

Μπορεί ένα άτομο με σύνδρομο Down να ……

 • κάνει ποδήλατο;
  • Ναι! Με βοηθητικές ρόδες ή χωρίς.. όπως εσύ!
 • οδηγήσει;
  • Ναι! Αρκεί να περάσει τα απαραίτητα τεστ! όπως εσύ!
 • μαγειρέψει;
  • Ναι! Οι περισσότεροι γονείς δεν μαθαίνουν στα παιδιά τους πώς να μαγειρέψουν; Έτσι και οι δικοί μας! Όπως εσένα!
 • μείνει μόνο του;
  • Ναι! Μπορεί να μείνει μόνο του σε δικό του σπίτι! Όπως εσύ!
 • εργαστεί;
  • Ναι! Μπορεί να εργαστεί και να πληρώνεται για αυτήν τη δουλειά. Όπως εσύ!
 • παντρευτεί;
  • Ναι! Όταν βρει τον κατάλληλο σύντροφο! Όπως εσύ!

 

Τροφή για σκέψη!

Είναι σημαντικό να πούμε όμως ότι παρόλο που διανύουμε το 2021, δυστυχώς υπάρχει προκατάληψη απέναντι στα άτομα με Σύνδρομο Down ή σε κάθε μορφή διαφορετικότητας. Πολλές φορές τα άτομα αυτά δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να παίξουν ή να εργαστούν. Αυτό συμβαίνει διότι πολλές φορές δεν αντιμετωπίζονται ως ισάξια μέλη της κοινωνίας μας και δεν έχουν ίσες ευκαιρίες.

Σκέψου λίγο, είναι δίκαιο αυτό;

Μπορείς να μάθεις περισσότερα ακολουθώντας τα παρακάτω links:

https://www.moh.gov.gr/articles/news/3175-pagkosmia-hmera-gia-to-syndromo-down-2015

https://www.worlddownsyndromeday.org/what-is-down-syndrome

Αν θες ξανά δες το παρακάτω βίντεο..

https://www.youtube.com/watch?v=Hn0UUTmriRE

Και μην ξεχνάς! Είμαστε όλοι διαφορετικοί μα όλοι ίσοι!

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Γενικά Θέματα, ΣΤ' Τάξη

Η ιστορία του σχολείου μας

Ο Παναγιώτης Ψιλιώτης, μαθητής της ΣΤ τάξης και εμπνευστής της ιδέας που οδήγησε στη λαμπρή εκδήλωση εορτασμού των 130 χρόνων του σχολείου τον Ιούνιο του 2017, δημοσιεύει στο προσωπικό του blog μια λεπτομερή ανασκόπηση της ιστορίας του σχολείου μέχρι σήμερα!

Κάντε κλικ εδώ για να τη διαβάσετε!

 

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Γενικά Θέματα, Δραστηριότητες - Εξωσχολικά

«Ο Ορφέας και τα Κίτρινα Ποδήλατα» – Σχολικός εκφοβισμός

γράφει ο Φίλιππος Κατσαδωράκης

Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου έγινε μια εκδήλωση κατά του σχολικού εκφοβισμού (Bullying) στο σχολείο.

Μετά το πρώτο διάλειμμα μαζευτήκαμε όλοι στην αίθουσα εκδηλώσεων και αργά-αργά καθήσαμε στις θέσεις μας. Είδαμε την κυρία Κατερίνα και την κυρία Ελένη να κάθονται σε ένα τραπέζι μπροστά σε ένα λάπτοπ και την οθόνη του προτζέκτορα. Είχαν μπροστά τους και ένα βιβλίο, τον «Ορέστη και τα Κίτρινα Ποδήλατα». Μας έκαναν κάποιες ερωτήσεις για την καθημερινότητά μας στο σχολείο και έπειτα μας διάβασαν αυτό το λεπτό αλλά πολύ ενδιαφέρον βιβλιαράκι. Παράλληλα, στην οθόνη βλέπαμε τις σελίδες του βιβλίου με την όμορφη εικονογράφηση. Ήταν μια πολύ ωραία ιστορία που έβγαζε ένα ξεκάθαρο νόημα. Έλεγε την ιστορία του Ορφέα που ήταν ένας μαθητής που στο σχολείο μια παρέα παιδιών με κίτρινα ποδήλατα τον εκβίαζε, του έπαιρνε το χαρτζιλίκι, το κολατσιό κ.α. Ο Ορφεας δεν είχε φίλους και έκανε φανταστικούς για να παίρνει θάρρος. Μια μέρα στην πισίνα ενώ του ζητούσαν για άλλη μια φορά να τους δώσει το χαρτζιλίκι του, ένα από τα παιδιά έπεσε στην πισίνα και κάνεις από τους φίλους του δεν τον βοηθήσε. O Ορφέας πήρε το θάρρος από τους φανταστικούς του ήρωες και βούτηξε να τον σώσει. Έτσι έγινε αυτός ηρωας ….. Στο τέλος έδειχνε μια ζωγραφιά που απεικόνιζε έναν ελέφαντα και ένα μυρμήγκι και έλεγε: «Εγώ μπορώ να είμαι φίλος σου. Εσύ;»

Έτσι τελείωσε το παραμύθι του Ορφέα και η κυρία Κατερίνα έκλεισε αποφασιστικά το βιβλίο. Αρχίσαμε να συζητάμε για το πώς μας φάνηκε, τι μας έκανε εντύπωση, αν έχουμε νιώσει κι εμείς ποτέ έτσι. Είναι μια ιστορία που δείχνει πώς πολλές φορές αυτός που μας τρομάζει μπορεί να καταλάβει ότι είναι καλύτερα να μας έχει φίλο. Έδειξε να άρεσε πολύ στα περισσότερα παιδιά.

Το βιβλίο υπάρχει στη βιβλιοθήκη του σχολείου και μπορεί, όποιος θέλει, να το δανειστεί για να το διαβάσει με την ησυχία του.

Δημοσιευμένο στην κατηγορία Γενικά Θέματα

Τα χιόνια στην Άλλη Μεριά

15992201_1817619461837238_807725450_o

γράφει η Δήμητρα Νικάκη

Οι χιονοπτώσεις στην Άλλη Μεριά και στην Πορτάρια ήταν έντονες. Πολύς  κόσμος δεν μπορούσε να βγει από τα σπίτια του και να πάει στις δουλειές του. Τα παιδιά εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την ευκαιρία για χιονοπόλεμο, με τόσο χιόνι που είχε ρίξει! Η θερμοκρασία έφτασε -7 με -8 βαθμούς Κελσίου!!! Γενικώς έκανε  πολύ κρύο τις τελευταίες ημέρες. Οι δρόμοι ήταν παγωμένοι και δεν ήταν καθόλου εύκολο να κυκλοφορήσουν τα αυτοκίνητα. Μα τι λέω! Ούτε καν με αλυσίδες δεν μπορούσες να κυκλοφορήσεις! Όλοι είχαν ανάψει το τζάκι για να ζεσταθούν. Έβλεπες παντού καμινάδες που έβγαζαν καπνούς, κι αυτό ήταν ένα πολύ ωραίο θέαμα.
15941418_10154947020433466_6500468453658082564_n

γράφει η Βάσω Νικάκη

Η θερμοκρασία στην Άλλη Μεριά ήταν πολύ χαμηλή. Όλοι οι δρόμοι ήταν κλειστοί. Κανένας δεν μπορούσε να πάει πουθενά γιατί είχε ρίξει τόσο πολύ χιόνι που μπορούσες να παίξεις χιονοπόλεμο. Έκανε πάρα πολύ κρύο που έβαζες ακόμα και κασκόλ με σκουφί!!! Για να πάει κάποιος στη δουλειά του έπρεπε να βάλει πολύ χοντρές αλυσίδες, για να κυκλοφορήσει στο δρόμο. Κι αυτό ήταν ριψοκύνδινο ακόμα και με αλυσίδες, γιατί είχε πιάσει χοντρό, πολύ χοντρο πάγο και μπορούσε να γλυστρίσει το αυτοκίνητο. Αυτό γινόταν για μια εβδομάδα.
Δημοσιευμένο στην κατηγορία Γενικά Θέματα

Η κοπή της Βασιλόπιτας για το 2017

γράφουν οι Μαριλένα Κουκουσέλη και Μαρία Τσιάντου

Όπως κάθε χρόνο στο σχολείο μας κόβουμε βασιλόπιτα έτσι και φέτος. Οι τυχεροί για φέτος κέρδισαν: επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλία και άλλα πολλά. Σας ευχόμαστε μια καλή και δημιουργική χρονιά !!! Ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τις νόστιμες βασιλόπιτες και για τα υπέροχα δώρα που οι «τυχέροι μαθητές» τα λάτρεψαν κυριολεκτικά !!!!!