Χριστούγεννα πρωτούγεννα πρώτη γιορτή του χρόνου….. όμως μόνο για τη χώρα μας; Πώς γιορτάζουν άραγε τη γιορτή των Χριστουγέννων άλλοι λαοί; Οι μαθητές της Ε΄τάξης ψάχνουν στο Internet και  ανακαλύπτουν τι κάνουν οι άλλοι λαοί.

Αυστραλία (Μάριος)

Η Αυστραλία είναι μια χώρα στο Νότιο Ημισφαίριο που τα Χριστούγεννα είναι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Οι θερμοκρασίες εκεί  φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου. Οι άνθρωποι την ημέρα των Χριστουγέννων  τρώνε το δείπνο τους το μεσημέρι το οποίο περιλαμβάνει, γαλοπούλα, ζαμπόν και χοιρινό κρέας. Μόλις τελειώσει το δείπνο (γεύμα) πηγαίνουν  στην παραλία για μπάνιο και για να παίξουν κρίκετ, ένα παιχνίδι που παίζετε με δυο ομάδες 11 παικτών με ρόπαλα και μπάλα.

Οι Αυστραλοί πιστεύουν ότι ο Αϊ Βασίλης έρχεται με ένα έλκηθρο που το σέρνουν  οχτώ καγκουρό. Οι έλληνες που ζουν στην Αυστραλία όμως, προσπαθούν να κρατήσουν τα ελληνικά έθιμα της χώρας μας

Ολλανδία (Νεφέλη Αλεξίου)

Σύμφωνα με το θρύλο, ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος ονομάζεται «SinterKlaas» καταφθάνει στην Ολλανδία το Νοέμβριο, τρεις βδομάδες πριν τα γενέθλιά του. Τις ημέρες που ακολουθούν ο SinterKlaas γυρίζει όλη τη Χώρα μαζί με τον βοηθό του τον Zwarten Piet (Μπλακ Πιτ ή Μαύρο Πιτ).
Τα παιδιά στην Ολλανδία παίρνουν τα δώρα τους στις 5 Δεκεμβρίου.
Τα Χριστουγεννιάτικα δένδρα στολίζονται παντού αφού έχει φύγει από τη χώρα ο «SinterKlaas». Τα Αλεξανδριανά αποτελούν μέρος της εορταστικής διακόσμησης και για τους Ολλανδούς

Σουηδία

Στις 13 Δεκεμβρίου τα παιδιά φέρνουν στα κρεβάτια των γονιών τους φαγητό, σε ανάμνηση της ιερής σωτηρίας. Νωρίς το πρωί η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας εμφανίζεται ντυμένη με λευκό φόρεμα σαν τη Βασίλισσα του Πνεύματος της Αγίας Λουκίας. Στα μαλλιά της φοράει δάφνινο στεφάνι – στέμμα κλειστού τύπου με 6 κεριά και επί της κορυφής φέρει ένα ακόμη έβδομο. Η «Λουτσία» φέρνει μαζί της ένα δίσκο με γλυκά, που έχουν παρασκευασθεί με πολύ αγάπη και πλούσια διακόσμηση.

Ισπανία (Ραφαέλα

Την παραμονή των Χριστουγέννων(Νache Buena),τα σπίτια στολίζονται με κλαδιά από πεύκα και με ανάμενα  κεριά. στους δρόμους οι άνθρωποι τραγουδάνε και χορεύουν με τους  ήχους από κιθάρες και καστανιέτες. Τα μεσάνυχτα όλοι πηγαίνουν στην λειτουργία του κόκορα. Η λειτουργία ονομάστηκε έτσι γιατί, σύμφωνα με το θρύλο , η μοναδική φορά που ο κόκορας λάλησε τα μεσάνυχτα ήταν τη νύχτα που γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός. Μετά τη λειτουργία, ακολουθεί το Χριστουγεννιάτικο δείπνο με τη γαλοπούλα  και το παραδοσιακό γλυκό turron(γλυκό ψωμάκι με ψημένα αμύγδαλα και σάλτσα καραμέλας).

Τα Χριστούγεννα είναι  μια έντονη θρησκευτική περίοδος στην Ισπανία. Ο προστάτης- άγιος της χώρας είναι η Παναγία και η περίοδος ξεκινά επίσημα από τις 8 Δεκεμβρίου.

Ρωσία (Έυα)

Στη Ρωσία έχουν το χριστουγεννιάτικο έθιμο να ντύνουν μια νεαρή κοπέλα στα λευκά για να παραστάνει την Πανάγια

ΓΑΛΛΙΑ

Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι, για να τους τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς, ο     Πατέρας των Χριστουγέννων (Pere Noel),που θα κατέβει από την καμινάδα καθώς κοιμούνται.

Ο Pere Noel συνοδεύεται από έναν άλλο παππούλη τον Pere Fouettard , o οποίος δέρνει ελαφρά τα παιδιά που ήταν άτακτα κατά την διάρκεια του χρόνου.

Σκωτία

Χονγκμάνυ

Το έθιμο της Σκωτίας είναι το ΄΄Χονγκμάνυ΄΄. Ένας  γείτονας  επισκέπτεται το σπίτι του άλλου και παίρνει ένα ξύλο ή ψωμί για δώρο. Πιστεύουν πως ο πρώτος που θα τους επισκεφτεί θα τους φέρνει καλοτυχία.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Το γιορτινό τραπέζι  στρώνεται από νωρίς και κεντρικό του σημείο είναι ένα καρβέλι ψωμί φτιαγμένο ειδικά για την παραμονή των Χριστουγέννων από μια ανύπαντρη ή πρόσφατα παντρεμένη κοπέλα. Το ψωμί αυτό διακοσμείται  με στοιχεία που συμβολίζουν τον αγρό και τα οικόσιτα ζώα και μέσα στη ζύμη τοποθετείται ένα τυχερό νόμισμα ίδια κοπέλα κατασκευάζει μικρά στρογγυλά τσουρέκια για τους μικρούς καλαντάρηδες  που πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να αναγγείλουν τη γέννηση του Χριστού.

Το γιορτινό τραπέζι περιλαμβάνει επίσης γεμιστές πιπεριές, λαχανοντολμάδες, ξερά φρούτα  κ.α. Θεωρείται μάλιστα πως όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των πιάτων πάνω στο τραπέζι, τόσο πιο παραγωγική και πλούσια θα είναι η επόμενη χρόνια. Προτού η νοικοκυρά του σπιτιού θυμιατίζει όλα τα δωμάτια, τον κήπο και τον αχυρώνα-όπου αυτός υπάρχει-προκειμένου να ξορκίσει τα κακά  πνεύματα.

Γερμανία

Χαρακτηριστικό αυτών των ημερών είναι ο στολισμός των σπιτιών, μπαλκονιών και κήπων με λαμπιόνια  και το άναμμα των κεριών κάθε Κυριακή της Adventαντίστοιχα.

Τα παιδιά χαίρονται ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, οι γονείς κρεμούν στον τοίχο ειδικά ημερολόγια 24 ημερών. Για κάθε μέρα υπάρχει μια πορτούλα ή μια τσεπούλα που ανοίγει και το παιδί μπορεί να πάρει το περιεχόμενο του που είναι κάτι γλυκό ή ένα μικρό παιχνίδι.

ΣΕΡΒΙΑ

Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό έθιμο των Σερβικών Χριστουγέννων είναι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο από ξύλα βελανιδιάς.

Κατά παράδοση ένα άλλο έθιμο που κάνουν οι Σέρβοι είναι το να καίνε στα τζάκια τους το κούτσουρο των Χριστουγέννων το οποίο είναι ξύλο βελανιδιάς.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΆΤΙΚΕς  ΚΑΤΑΣΚΕΥΕς

Στο παζάρι του σχολείου η τάξη μας πήρε μέρος προσφέροντας χριστουγεννιάτικους μαυροπίνακες  καθώς και στολίδια φτιαγμένα από μανταλάκια. Βάλαμε όλη μας την φαντασία και οι δημιουργίες μας ήταν πολύ όμορφες και πρωτότυπες.

Και επειδή φέτος δουλέψαμε τις μαντινάδες θα σας ευχηθούμε με μία που μας αρέσει πολύ

Όσα χωρούνε στ’ όνειρο κι ό,τι ο νους σας βάνει,

ο νέος χρόνος πού ‘ρχεται χαρές να σας τις κάνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *