Η Πέμπτη 9/10  ήταν μια μέρα διαφορετική για το σχολείο μας. Γιορτάσαμε την 1η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με θεματικό άξονα “Ρατσισμός και διαφορετικότητα”

Το μάθημά μας αυτή τη μέρα ήταν αλλιώτικο. Δεν είχε βιβλία Γλώσσας και τετράδια Ορθογραφίας δεν είχε Μαθηματικά,  Αντιγραφή. Δεν είχε τίποτα απο τα συνηθισμένα. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και ξεκινήσαμε τις δράσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Οι μικρές τάξεις του σχολείου μας είχαν σαν αφόρμηση για κουβέντα ένα βίντεο.

Ένα βίντεο με ήρωες καρτούν που δέχτηκαν ρατσιστική συμπεριφορά. Ο δράκος που δεν μπορούσε να πετάξει, ο Κουασιμόδος, το φυτοφάγο λιοντάρι, το ασχημόπαπο, ο ευαίσθητος καρχαρίας μας θύμισαν πόσο άσχημα αισθάνεται κάποιος όταν τον βάζουν στην άκρη, όταν του φέρονται προσβλητικά, όταν τον αφήνουν χωρίς συντροφιά. Η συζήτηση φούντωσε για καλά και όλοι καταλάβαμε πως δεν πρέπει να έχουμε τέτοια συμπεριφορά.

Τα παιδιά σκέφτηκαν, πρότειναν λύσεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όλοι μαζί μέσα απο το παιχνίδι, τις ομαδικές δράσεις και τον αθλητισμό μπορούμε  να καταφέρουμε πολλά.

Σαν αποτέλεσμα όλης αυτής της συζήτησης ήρθε η κατασκευή ενός μεγάλου κολάζ με ανθρώπους τόσο διαφορετικούς αλλά ίσους που φιλοτέχνησαν τα ίδια τα παιδιά.

Η δράση ολοκληρώθηκε με μπαλονοδρομίες, πετοσφαίριση και άλλες αθλητικές δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου μας.

Οι μεγάλες τάξεις παρακολούθησαν μία συνέντευξη του διάσημου πλέον αθλητή του NBA  Γιάννη Αντετοκούνμπο. Με αφορμή τα συγκινητικά του λόγια που εξηγούσαν τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένειά του και το πόσο άλλαξε τη ζωή του η επιλογή του σε ομάδα του ΝΒΑ, τα παιδιά συζήτησαν για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια, για τη διαφορετικότητα όπως εκφράζεται από την εθνικότητα και για το πώς ο αθλητισμός είναι πραγματικά διεθνής και για όλους. Αγγίξαμε επίσης ζητήματα διαφορετικότητας μέσα από τον αθλητισμό για άτομα με ειδικές ανάγκες και τη διαφορά αθλητισμού και πρωταθλητισμού. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο αθλητισμός είναι από όλες τις πολιτισμικές δραστηριότητες εκείνη ίσως που ενώνει περισσότερο τους ανθρώπους ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, γλώσσα και οικονομική κατάσταση.
Έπειτα, οι μαθητές των μεγάλων τάξεων συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου οργανωμένες από το δάσκαλο Φυσικής Αγωγής Θανάση Οικονόμου.

Δείτε το στο slideshare.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *