Λαζαρίνες

“Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα βάγια, ήρθ’ η Κυριακή που τρων τα ψάρια. Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι, ήρθ’ η μάνα σου από την Πόλη σού’φερε χαρτί και κόμπολόι. -Το χαρτάκι σου τί γράφει μέσα; -Γράφει Θόδωρος, γράφει Δημήτρης, γράφει λεμονιά και κυπαρίσσι. Οι κοτίτσες σας αυγά γεννούνε, οι φωλίτσες σας δεν τα χωρούνε, δώστε μας κι εμάς να τα χαρούμε! Και του χρόνου!”

-Και του χρόνου!

Το 2ο Δημοτικό σχολείο Πορταριάς –Άλλης Μεριάς σε συνεργασία με το  Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του  σχολείου και τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο  Άλλης Μεριάς  αναβιώνουν το έθιμο «ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ». Ένα έθιμο με ρίζες αρχέγονες, αρχαιοελληνικές -αν θυμηθούμε τις εορτές που ελάμβαναν χώρα προς τιμήν του Αδώνιδος- όσο και χριστιανικές, που είναι κρίμα να χαθεί στις μέρες μας, όπως τόσα άλλα, μετά από χιλιάδες χρόνια επιβίωσης στη ζωή και στις παραδόσεις του λαού μας… Ένα έθιμο συμβολικό που αρωματίζει τη ζωή με ελπίδα και υμνεί την ανάσταση και την άνοιξη.. της ψυχής και της πλάσης.. του ανθρώπου και της φύσης… σημαντικό για τις μέρες μας όσο ποτέ…

Την Παρασκευή 06/04/12και ώρα 11.00 π.μ, μικρές μαθήτριες του σχολείου, ντυμένες με παραδοσιακές πηλιορείτικες στολές κρατώντας τα ανθοστολισμένα καλαθάκια τους με το πατροπαράδοτο κουκλάκι Λάζαρο, θα διαβούν ενδεικτικά γειτονιές του χωριού να τραγουδήσουν το Λάζαρο, την Ανάσταση και τον ερχομό της άνοιξης  Οι νοικοκυραίοι, στα σπίτια των οποίων θα περάσουν οι Λαζαρίνες, ας τις φιλέψουν παραδοσιακά με…αυγά. Αυγά τα οποία θα προσφερθούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου για να τα προσφέρει στους πιστούς το βράδυ της Ανάστασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *