γράφουν οι Γιάννα Ξηροφώτου και η Ναταλία Τσακνάκη

Μια ξεχωριστή μέρα!
Μια ξεχωριστή μέρα!

 

Η παγκόσμια ημέρα ατόμων  με αναπηρία( 3 Δεκεμβρίου) έκανε ξανά  στάση  στο σχολείο  μας, όπως κάθε χρόνο.  Η ημέρα αυτή ξεκίνησε να τηρείται παγκόσμια  από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Κάθε χρόνο έχει και διαφορετικό θέμα. Φέτος το σχολείο μας αφιέρωσε αυτή τη μέρα στα άτομα με προβλήματα όρασης.

        Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου  μας επισκέφτηκαν μέλη του Συλλόγου ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΤΥΦΛΟΙ.  Μας έκαναν να αισθανθούμε και να νιώσουμε τον τρόπο ζωής τους. Πρώτα, μας πληροφόρησαν για το πώς θα μπορέσουμε να προσφέρουμε βοήθεια στον δρόμο, σε άτομα με το  ίδιο πρόβλημα.

Περιοδικό ποικίλλης ύλης

Στη συνέχεια μας μοίρασαν κάποιες σελίδες που ήταν γραμμένες με την μέθοδο της γραφής Braille. Ένας από τους ευγενέστατους κύριους, μας διάβασε το κείμενο που ήταν γραμμένο στις σελίδες που κρατούσαμε, με μεγάλη ευκολία. Μόλις τελείωσε το κείμενο που διάβαζε,  ένας άλλος κύριος,  μας ζήτησε να σηκωθούμε, να χωριστούμε σε δυάδες, ενώ ο ένας από εμάς έδεσε τα μάτια του με μια ειδική μάσκα. Αφού λοιπόν το ένα παιδί δεν έβλεπε, το άλλο με βάση τις οδηγίες που μας έδωσε ο κύριος, προσπάθησε να οδηγήσει το «τυφλό» παιδί από την αίθουσα που βρισκόμασταν έως το κυλικείο του σχολείου. 

Μαθαίνω να οδηγώ
Μαθαίνω να οδηγώ

Οι τρεις μικρές τάξεις βρίσκονταν σε διαφορετική αίθουσα και παίζανε 2 παιχνίδια. Το ένα από αυτά ήταν ότι με κλειστά μάτια έπρεπε να κολλήσουν την ουρά που κρατούσαν πάνω σε ένα «ζωάκι». Στο δεύτερο παιχνίδι τα παιδιά είχαν σχηματίσει έναν κύκλο, και έπρεπε να πετάξουν  την «κουδουνιστή» μπάλα στους συμμαθητές τους. Τέλος όλες οι τάξεις μαζευτήκαν στο προάυλιο του σχολείου και παρακολούθησαν ένα σπόρ τύπου χάντμπολ.

      Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των δραστηριoτήτων μας παρακολουθούσε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» Φώτης Σπανός ο οποίος έπειτα έγραψε ένα άρθρο αφιερωμένο στη δράση μας αυτή. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

 

Ηταν μια μέρα γεμάτη γνώσεις,  μας έκανε να κατανοήσουμε τις δυσκολίες αυτών των ανθρώπων, να μάθουμε πώς να προσφέρουμε με σωστό τρόπο τη βοήθειά μας και πάνω από όλα ότι δεν διαφέρει κανένας τους από εμάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *