Teachers 4 Europe κ. Σοφίας Τσάτσου Ε2 σχολ. έτος 2015 – 2016

0

Συγγραφέας: ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΓΟΥΛΟΥΔΗΣ | Κατηγορία Ε2, Καινοτόμες Δράσεις | , στις 26-04-2016

Περίληψη

Η εκπαιδευτική δράση Teachers 4 Europe με τίτλο « Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τα μάτια της Δημιουργικής Γραφής» υλοποιήθηκε κατά το τρέχον σχολικό έτος 2015-2016, στην Ε τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας στη Θεσσαλονίκη. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιχειρήσαμε την ανάδειξη των αξιών και των στόχων της Ε.Ε. μέσω της Δημιουργικής Γραφής, θεωρώντας πως και τα δύο πεδία προσφέρονται για δημιουργικές προεκτάσεις και μπορούν από κοινού να υποστηρίξουν και να εμπλουτίσουν τόσο δραστηριότητες Δημιουργικής Γραφής, όσο και μετάδοσης γνώσεων και ιδεών σε θέματα που άπτονται της διαδικασίας διερεύνησης της Ε.Ε.

eik2

 

eik1

Αρχικά, « Η γωνιά των εκπαιδευτικών», αλλά και «Η γωνιά του παιδιού» στον δικτυακό τόπο Τ4Ε αποτέλεσαν  για τους εκπαιδευόμενους πηγή πληροφοριών επί των εξελίξεων των Ευρωπαϊκών θεμάτων. Παράλληλα, οι μαθητές αναζήτησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο για κάθε χώρα της Ε.Ε. με γνώμονα τη γεωγραφική, ιστορική και πολιτισμική προσέγγισή τους. Τα στοιχεία που συλλέχτηκαν αποτέλεσαν τον πυρήνα όλων των παραγόμενων γραπτών με απώτερο στόχο την προβολή των αξιών και των στόχων της Ε.Ε.

Απόρροια της γεωγραφικής, ιστορικής και πολιτισμικής μελέτης κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε. αποτέλεσε η εμπλοκή των μαθητών σε ποικίλες δραστηριότητες. Η συγγραφή ποιημάτων, ιστοριών και κόμικς, η ζωντανή πινακοθήκη, η κατασκευή επιδαπέδιου παιχνιδιού, η σύνθεση και εκτέλεση τραγουδιού, η συμμετοχή σε θεατρικά δρώμενα και θεατρικά παιχνίδια, αλλά και οι κατασκευές υλοποιήθηκαν μέσα στο πνεύμα ανάδειξης της Ευρωπαϊκής Ιδέας.

Επιπλέον, υιοθετήθηκαν ποικίλες διδακτικές προσεγγίσεις που ενίσχυσαν την εμπλοκή των μαθητών στην όλη δράση. Τα Νέα Μέσα, η διαδραστικότητα και οι βιωματικές μέθοδοι υπό το πρίσμα της Δημιουργικής Γραφής, όχι μόνο  ενίσχυσαν  το ενδιαφέρον των μαθητών για την Ε.Ε., αλλά και ανέδειξαν τις δυνατότητές τους, προώθησαν τη γλωσσομάθεια, την αναγνωστική και συγγραφική τους δεξιότητα αλλά και τον εγγραμματισμό τους στις ΤΠΕ,  κι όλα αυτά σε ένα ευχάριστο και παιγνιώδες πλαίσιο, ζητούμενο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Δράση της Δασκάλας του Ε2 κ. Σοφίας Τσάτσου

Ζωντανή Πινακοθήκη

Ζωντανή Πινακοθήκη

Οι σκιές γράφουν …..ιστορία

Τραγούδι “Ζήτω η Πολυμορφία”

Θεατρικό δρώμενο Teacher 4 Europe

Το φιδάκι της Ευρωπαϊκής ένωσης

Αγάλματα της Ε.Ε….   κάτι έχουν να μας πουν!

Αγάλματα της ΕΕ

Ποίηση και Ευρωπαϊκή Ένωση

Ένα ποίημά για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ένα ποίημά για την ΕΕ

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση