«

»

Μαρ 15

Σταμάτησε την έντυπη έκδοσή της η εγκυκλοπαίδεια Britannica

244 χρόνια μετά την πρώτη της κυκλοφορία, η εγκυκλοπαίδεια Βritannica ανακοίνωσε ότι σταματάει την έντυπη έκδοσή της. Το περιεχόμενο της εγκυκλοπαίδειας θα συνεχίσει να διατίθεται μέσα από τo site της, τις εφαρμογές της και σε DVD.

Η εγκυκλοπαίδεια Britannica άρχισε να εκδίδεται στο Εδιμβούργο το 1768. Από τους τρεις τόμους της πρώτης έκδοσης σήμερα η εγκυκλοπαίδεια τυπωμένη καταλαμβάνει 32 τόμους. Οι πωλήσεις όμως της χάρτινης εκδοχής της συρρικνώνονται σταθερά: από 120.000 εγκυκλοπαίδειες που πουλήθηκαν το 1990 (πριν από το internet δηλαδή), μόλις 8.000 αντίτυπα πουλήθηκαν από την τελευταία έκδοση του 2010 – και άλλα 4.000 παραμένουν στις αποθήκες της. Αντίθετα, η Britannica αντλεί σήμερα το 85% των εσόδων της από τις πωλήσεις online. 100 εκατομμύρια άθρωποι από όλον τον κόσμο επισκέπτονται τις ιντερνετικές σελίδες της εγκυκλοπαίδειας, ενώ η εγκυκλοπαίδεια έχει προσπαθήσει να διαφοροποιηθεί προσφέροντας εφαρμογές για παιδιά και λύσεις για την εκπαίδευση με ψηφιακά μέσα. Η Britannica κυκλοφόρησε πρώτη φορά σε CD το 1989 και το site της άρχισε να λειτουργεί το 1994.

Η εξήγηση

Ο ανταγωνισμός με τη δωρεάν, online εγκυκλοπαίδεια Wikipedia ή και γενικότερα με την αναζήτηση στο internet είναι μόνο μέρος της εξήγησης. Οι εκπρόσωποι της εγκυκλοπαίδειας επιμένουν εξάλλου ότι δεν έχει πάψει η Britannica να είναι δημοφιλής ούτε έχει οικονομικά προβλήματα. Οι περισσότεροι αναγνώστες της Britannica απλά προτιμούν να τη χρησιμοποιούν στην ψηφιακή της μόρφη:

  • Η πληκτρολόγηση της λέξης-κλειδί είναι απλούστερη και ευκολότερη από την αναζήτηση σε 32 τόμους ή στον κατάλογο με τις λέξεις-κλειδιά (index).
  • Μέσα από τον browser ή με τις εφαρμογές, η πρόσβαση είναι εύκολη από παντού σε αντίθεση με τους ογκώδεις τόμους που πολύ δύσκολα μεταφέρονται.
  • Τα λήμματα στο internet είναι εμπλουτισμένα με βίντεο και φωτογραφίες και, πρακτικά, δεν υπάρχει περιορισμός για το πόσα λήμματα ή πόσο επιπλέον υλικό θα συμπεριληφτεί – περιορισμοί που υπήρχαν ακόμα και στην έκδοση σε DVD.
  • Η εγκυκλοπαίδεια ανανεώνεται συνεχώς, συχνά σε πραγματικό χρόνο, ενώ μεταξύ των έντυπων εκδόσεών της μεσολαβούν αρκετά χρόνια. 100 συντάκτες ανανεώνουν συνεχώς την Britannica.

Και γενικότερα όμως, όλα τα τυπωμένα βιβλία που είναι περισσότερο μια βάση δεδομένων παρά κάτι που θα διαβαστεί από εξώφυλλο σε εξώφυλλο είναι πολύ πιο εύχρηστα σε ψηφιακή μορφή: από την εγκυκλοπαίδεια στο λεξικό και από τον τουριστικό οδηγό στις συνταγές μαγειρικής.

Αναδημοσίευση από το eΑναγνώστη

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων