ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα σχολείο μας , το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Ωρωπού & Νέων Παλατίων, είναι βιοκλιματικό. Είναι ένα σύγχρονο,  μη ενεργοβόρο, φιλικό προς το περιβάλλον κτίριο, το οποίο  εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες λειτουργίας των χώρων ενώ παράλληλα  λειτουργεί ως ζωντανό «εργαστήρι» περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Το σχολείο μας συμμετέχει στο Δίκτυο ΠΕ «Φύση Χωρίς Σκουπίδια»και στο Δίκτυο ΠΕ «Οικολογικά Σχολεία»  της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ 2018-2019

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Για μία ακόμα χρονιά μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και φίλοι γινόμαστε μια μεγάλη οικογένεια εθελοντών, καθώς όλη η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου είναι αφιερωμένη  σε τέσσερις κύριους άξονες: Περιβάλλον, Συνάνθρωπος, Κοινότητα , Φιλοζωία.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β΄ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Α΄ΚΑΙ Β΄ΤΑΞΗΣ – ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ  ΤΟ ΧΩΡΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

Κάθε χρόνο, υπάρχει μια μέρα που απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα, βγαίνουμε έξω, φροντίζουμε το περιβάλλον μας και δείχνουμε ότι με μια απλή θετική κίνηση μπορούμε, εμείς οι ίδιοι, να γίνουμε η αλλαγή που περιμένουμε.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ 2017-2018

Ρωτήσαμε τους 27 μαθητές για το αγαπημένο τους σνακ. Στην αρχή του προγράμματος προτίμησαν τα συσκευασμένα τρόφιμα και με τη λήξη του προγράμματος τα τρόφιμα που είναι φτιαγμένα από τη μαμά και τα φρούτα.

Κάναμε έκθεση ζωγραφικής, ενημερώσεις για την ανακύκλωση, καθαρίσαμε το προαύλιο και τις τάξεις μας , καθαρίσαμε τον υδροβιότοπο δίπλα στο σχολείο μας. Σκοπός αυτών των δράσεων είναι να αποκτήσουμε φιλική στάση  απέναντι στο περιβάλλον και να μάθουμε τρόπους για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.

Συνεργαστήκαμε με το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου μας και το Δήμο Ωρωπού για τον καθαρισμό της παραλίας μας

 

Καθαρίσαμε τον υδροβιότοπο μας.

Δημιουργήσαμε οικοκώδικα

ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ  ΧΩΡΙΣ ΣΠΑΤΑΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

1. Φροντίζω και διατηρώ καθαρό το σχολείο μου, την παραλία και τους χώρους που ζω.

2. Διαχωρίζω τα σκουπίδια μου στο σπίτι και στο σχολείο γιατί με αυτό τον τρόπο βοηθώ στην ανακύκλωση και την μείωση των σκουπιδιών στους σκουπιδότοπους και την ρύπανση του περιβάλλοντος.

3. Αγοράζω τα απαραίτητα και αποφεύγω την υπερκατανάλωση.

4. Τρώω φρούτα και λαχανικά εποχής που είναι βιολογικά , χωρίς φυτοφάρμακα που ρυπαίνουν το περιβάλλον.

5.Προτιμάμε τα ελληνικά προϊόντα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με άσκοπες μεταφορές 6.Επαναχρησιμοποιώ τις συσκευασίες.

7. Όταν ψωνίζω έχω πάντα μαζί μου μια τσάντα έτσι ώστε να αποφεύγω τη χρήση πλαστικών σακουλών.

8. Φροντίζω να σβήνω τις συσκευές στο σπίτι και στο σχολείο όταν δεν τις χρησιμοποιώ και δεν τις αφήνω σε στάση αναμονής.

9. Σβήνω τα φώτα όταν φεύγω από ένα δωμάτιο.

10. Τυπώνω και στις δύο πλευρές του χαρτιού εξοικονομώντας έτσι χαρτί.

11. Ενημερώνω τους φίλους και συγγενείς μου για τη σημασία της ανακύκλωσης.

12. Κλείνω τη βρύση όταν βουρτσίζω τα δόντια μου εξοικονομώντας έτσι νερό που είναι τόσο πολύτιμο.

Το ελαιόλαδο σε σχέση με άλλου τύπου έλαια είναι η καλύτερη επιλογή για τη διατροφή μας, αφού με τις ευεργετικές του ιδιότητες διασφαλίζει την όμορφη γεύση και την υγεία μας. Στο σχολείο μας μαζέψαμε τις ελιές και μάθαμε για τη διαδικασία μετατροπής τους σε λάδι.Αποφασίσαμε να συνεισφέρουμε στην προστασία του περιβάλλοντος κάνοντας ανακύκλωση λαδιού. Το λάδι που προέρχεται από το μαγείρεμα συνήθως καταλήγει στο νεροχύτη της κουζίνας κι αυτό γιατί  δε γνωρίζουμε την καταστροφή που προκαλούμε στο περιβάλλον.Ένα λίτρο καμένου λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή για να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια!

 ΔΡΑΣΕΙΣ 2016- 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Στις 5 Ιουνίου ολόκληρος ο πλανήτης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1972 από τη Γενική Συνέλευση του OΗΕ με στόχο να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα απειλούν την ποιότητα της ζωής αλλά και την βιωσιμότητα του πλανήτη.

Το σχολείο μας ευαισθητοποιημένο και ανήσυχο σε θέματα περιβαλλοντικά συνεχίζει τις δράσεις του συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ΦΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Οι μαθητές των τάξεων Δ΄και Ε΄καθάρισαν την παραλία και υποσχέθηκαν ότι θα ανακυκλώνουν και θα φροντίζουν το περιβάλλον.

ba

LET’S DO IT GREECE

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε όλη την Ελλάδα για να καθαρίσουμε ολόκληρη τη χώρα μέσα σε μία μόνο μέρα!»                                                                                               Το 2008 μια ομάδα πολιτών στην Εσθονία ξεκίνησε την προσπάθεια να καθαρίσει ολόκληρη την χώρα μέσα σε μία μόνο μέρα. Αυτός ο στόχος ήταν δύσκολος, αλλά τον κατάφεραν. Το σύνθημά τους ήταν « Let’s do it».                                                                                Από το 2013 και κάθε χρόνο εφαρμόζουμε τη συγκεκριμένη δράση και στην Ελλάδα. Το σχολείο μας συμμετέχει μαζί με εκατοντάδες άλλα σχολεία και στις 2 Απριλίου θα συνεργαστούμε και θα καθαρίσουμε την πόλη μας και όλη τη χώρα. Οι δραστηριότητες θα ξεκινήσουν στο σχολείο από τις 27/3. Θα κάνουμε έκθεση ζωγραφικής, ενημερώσεις για την ανακύκλωση, θα καθαρίσουμε το προαύλιο και τις τάξεις μας και θα διοργανώσουμε έκθεση με τα έργα των μαθητών που έχουν δημιουργηθεί από άχρηστα υλικά για το διαγωνισμό με θέμα «Έργα τέχνης από σκουπίδια». Σκοπός αυτών των δράσεων είναι να αποκτήσουμε φιλικής στάση  απέναντι στο περιβάλλον και να μάθουμε τρόπους για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Οι περιβαλλοντικές ομάδες των τάξεων Β΄και Δ΄ θα συντονίσουν τις δράσεις.                                                                                                                                Με σύνθημα : «Ας αλλάξουμε τον κόσμο , αλλάζοντας το περιβάλλον μας» συμμετέχουμε στο Lets do it Greece.

b

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2015- 2016

THE PROTECTION OF THE ENVIRONMENΤ

Το σχολείο μας βραβεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας .                               Συγχαρητήρια στους μαθητές που συμμετείχαν στο έργο  eTwinning «The protection of the Environment»  :  Βαλλιανάτου Φωτεινή ,Βασιλοπούλου Κατερίνα , Βούλγαρη Ανέστη ,Δασκαλάκη Βενετία ,Δημητράκη Ελισσάβετ ,Νικόλαο Δημόπουλο, Ήμονα Νικόλαο, Ιβανάι Μαουρίσιο, Ιωάννου Ευμορφία, Ιωάννου Μιχαήλ,Κουτή Γεώργιο,Λαζάι Φάμπιο,  Λαμπίτση Γεώργιο ,Μπαλόκα Φωτεινή ,Μπαστούνη Άγγελο ,Μπλάνη Λάζαρο,, Μπομπότσιαρου Δήμητρα ,Νάκο Άγγελο ,Παλτόγλου Κωνσταντίνα Παναγιωτέρη Μαρίζα, Πιτσώνη Γαρυφαλιά  , Σαράντη Νικόλαο, Τσιαούση Αντιγόνη ,Χατζηλία Λευκοθέα

Μήνυμα από eTwinning Team                                                                                                        Συγχαρητήρια! Το σχολείο σας βραβεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για την τελειότητα της εργασίας σας στο έργο eTwinning «The protection of the Environment». Αυτό σημαίνει πως η εργασία σας, η εργασία των μαθητών και του σχολείου σας έχει αναγνωριστεί στο  υψηλότερο Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σαν αποτέλεσμα, θα λάβετε ένα πιστοποιητικό το οποίο μπορείτε να επισυνάψετε στην ιστοσελίδα σας και να το εκθέσετε σε μία περίοπτη θέση στο σχολείο σας. Επίσης, το έργο σας θα εμφανιστεί σε έναν ειδικό χώρο της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Πύλης .
Για μία ακόμη φορά, συγχαρητήρια για αυτό το μοναδικό επίτευγμα και ελπίζω να συναντηθούμε σε κάποια από τις εκδηλώσεις eTwinning κατά τη διάρκεια του έτους.
Με τους καλύτερους χαιρετισμούς μου
eTwinning Team

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Το σχολείο μας βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρία της Φύσης για τη δράση του στη διαχείριση των απορριμάτων και την ευαισθητοποίηση σχολικών ομάδων και της τοπικής κοινωνίας.

Δράσεις για τη συμμετοχή  μας   στο δίκτυο                                                                                            ΦΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΧΣ (2)

a

 

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

WP_20160607_007 WP_20160607_010 WP_20160607_014 WP_20160607_016 WP_20160607_017

 

WP_20160607_020 WP_20160607_019

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΧΑΡΤΙ, ΠΛΑΣΤΙΚΟ, ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΧΑΡΤΙ, ΠΛΑΣΤΙΚΟ, ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ

O ENVIRONMAN Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

O ENVIRONMAN Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΘΕΛΟΥΜΕ Η ΓΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ

ΘΕΛΟΥΜΕ Η ΓΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ

Η ΓΩΝΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ

Η ΓΩΝΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ

ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ!!!

ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ!!!

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΛΙΠΑΣΜΑ

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΛΙΠΑΣΜΑ

ΣΤΕΛΝΙΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΛΛΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΣΤΕΛΝΙΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΛΛΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΛΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΠΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΦΥΤΕΨΑΜΕ;

ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΛΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΠΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΦΥΤΕΨΑΜΕ;

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΧΑΡΤΙ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΧΑΡΤΙ

ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΝΑΣ ''ΜΑΘΗΤΗΣ'' ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΧΡΗΣΤΑ ΥΛΙΚΑ

ΕΝΑΣ »ΜΑΘΗΤΗΣ» ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΧΡΗΣΤΑ ΥΛΙΚΑ

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗ

Οι μαθητές έφτιαξαν  κούκλες από υλικά που ανακυκλώνονται και το θέατρο άρχισε! Οι ήρωες ονειρεύονται να ανακυκλωθούν για να ξαναζήσουν και για να βοηθήσουν το περιβάλλον.                                                                             K1K2 K3K4K6K5K8K9K10

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ