Επίσκεψη της Ε΄τάξης στο Πύθιο και το Διδυμότειχο 5-5-17

ΠΥΘΙΟ ΔΙΔΧΟ 4Οι μαθητές της Ε΄ τάξης, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους μας κ. Μαλλιακούδη Εμμανουήλ, κα Γιαντσελίδου Χρυσούλα και τον εκπ/κό πληροφορικής κ. Φεσαλίδη Γεώργιο, επισκεφθήκαμε, στα πλαίσια του προγράμματος “Ρωμαϊκά και Βυζαντινά μνημεία του τόπου μας”, το κάστρο του Πυθίου και το Βυζαντινό Μουσείο και το κάστρο του Διδυμοτείχου.

Το κάστρο του Πυθίου ή Εμπύθιον κατά τους βυζαντινούς συγγραφείς είναι κτισμένο σε ένα χαμηλό γήλοφο που αποτελεί την τελική απόληξη της γύρω ορεινής ζώνης προς την επίπεδη παραποτάμια πεδιάδα του Έβρου ποταμού. Βρίσκεται στις παρυφές του σύγχρονου οικισμού Πυθίου σε απόσταση 15 χλμ. βόρεια από το Διδυμότειχο.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Νικηφόρο Γρηγορά ιδρύθηκε από τον Ιωάννη ΣΤ’ Καντακουζηνό (1341-1355) με σκοπό να αποτελέσει το προσωπικό του καταφύγιο στις επιχειρήσεις που διεξήγαγε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε ανάμεσα σ΄αυτόν και τον νόμιμο διάδοχο. Η ίδρυση του τοποθετείται στα 1330-1340. Αν και δεν σώζει παρά μέρος μόνο του αρχικού του μεγέθους, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τη μεγαλοπρέπεια, τη δύναμη και το ανάστημα των κτιριακών του όγκων. Κατατάσσεται στα πρωτοπόρα έργα της φρουριακής βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Δεν είναι μόνο ένα απλό στρατιωτικό αμυντικό έργο αλλά και μια μνημειώδης εγκατάσταση αυτοκράτορα. Το κάστρο του Πυθίου

Στο Βυζαντινό Μουσείο αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά και μαρμάρινες επιγραφές, σπαράγματα τοιχογραφιών και ψηφιδωτά από ναούς, έργα αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας, καθώς και νομίσματα και πολλά αντικείμενα από τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή του Διδυμοτείχου, καταγράφουν την ιστορία από τη ρωμαϊκή εποχή (2ος – 3ος μ.Χ. αι.) μέχρι την ύστερη βυζαντινή περίοδο και τον 19ο αιώνα. Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν δύο λίθινες ανάγλυφες πλάκες του Θράκα ιππέα, από το Διδυμότειχο, που χρονολογούνται στον 2ο-3ο μ.Χ. αιώνα, και μία μαρμάρινη με την ίδια παράσταση από την Πλωτινούπολη, του 3ου μ.Χ. αιώνα. Ενδιαφέρον επίσης έχουν γλυπτά θωράκια, επιστύλια, ταφικές πλάκες με περίτεχνη φυλλόσχημη διακόσμηση του 5ου μ.Χ. αιώνα, από το Παπίκιο όρος στη Ροδόπη αλλά και από το Πραγγί Διδυμοτείχου.

To Κάστρο του Διδυμοτείχου βρίσκεται επάνω στην κορυφή του λόφου και είναι ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα των Βαλκανίων. Αποτελούσε σημαντικό ορόσημο από τους αρχαίους χρόνους λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης και του ισχυρότατου οχυρωματικού περιβόλου που το περιέβαλλε.  Κατά τον ιστορικό Προκόπιο, η ανακατασκευή των τειχών του Διδυμοτείχου έγινε επί Ιουστινιανού και η μετέπειτα ενίσχυσή τους, επί Κωνσταντίνου Ε΄το 751. Ο Κωνσταντίνος Ταρχανειώτης, ενίσχυσε εκ’ νέου τα τείχη το 1303.

Συλλέξαμε πολύτιμες πληροφορίες για την ολοκλήρωση το προγράμματος που υλοποιούμε!

Ευχαριστούμε την αρχαιολόγο κα Μοσκωφίδου Κλεονίκη, που μας συνόδεψε και μας ξενάγησε στο κάστρο του Διδυμοτείχου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *