27 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Πάμε θέατρο…

Kiklos me tin kimoliaΗ 27η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα να την εορτάσει πραγματοποιώντας θεατρικές δραστηριότητες (δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, θεατρικό αναλόγιο, συζητήσεις με ανθρώπους του θεάτρου κ.λπ.) και μεταφέροντας το μήνυμα του διαλόγου, της επικοινωνίας, της αισθητικής, της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το μέσον που διαχρονικά αναγνωρίζεται ότι μπορεί να πετύχει τα παραπάνω, το θέατρο.

Εμείς αποφασίσαμε να πάμε θέατρο. Στις 28 Νοεμβρίου 2013 θα παρακολουθήσουμε το έργο του Μπρεχτ “Ο κύκλος με την κιμωλία”, από την Εταιρεία Θεάτρου “Λαμπιόνι” στο φιλόξενο χώρο του “Διόνυσου”.

Η Παράσταση κινείται σε δύο επίπεδα:

Πρώτο επίπεδο η απλή, αλλά ενδιαφέρουσα ιστορία του Μιχέλ, του γιου του Κυβερνήτη της Γκρουζινίας, που όταν ξεσπά ο πόλεμος εγκαταλείπεται από την μητέρα του. Ο Μικρός Μιχέλ σώζεται από μια υπηρέτρια, που με πολλές ταλαιπωρίες και θυσίες καταφέρνει να τον αναστήσει. ¨Το αβοήθητο κορίτσι γίνεται η μητέρα του αβοήθητου παιδιού¨. Όταν ησυχάσουν τα πράγματα, η βιολογική μητέρα ζητά πίσω τον γιο της, που είναι ο μοναδικός κληρονόμος της μεγάλης περιουσίας του νεκρού κυβερνήτη. Γίνετε δίκη. Εκεί θα γίνει και η περίφημη δοκιμή του ¨ΚΥΚΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ¨.

Το δεύτερο επίπεδο της παράστασης, οι ολέθριες συνέπειες ενός πολέμου, που εύστοχα και καυστικά περιγράφει  ο ίδιος ο Μπρέχτ, σε στίχους μεταφρασμένους από τον Μάριο Πλωρίτη.

  «Ο Πόλεμος που έρχεται δεν είναι ο πρώτος. Πρίν από αυτόν  γίναμε και άλλοι πόλεμοι. Όταν τελείωσε ο τελευταίος υπήρχαν νικητές και νικημένοι. Στους νικημένους ο φτωχός λαός πέθανε από την πείνα. Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθανε το ίδιο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *