Πυργελή Δήμητρα

pirgeli_dimitraΗ Δήμητρα Πυργελή γεννήθηκε το 1976 στην Ξάνθη  όπου ζει και εργάζεται ως σήμερα. Τελείωσε την Σχολή Σ.Τ.Ε.Φ. το τμήμα Αυτοματισμών και την σχολή Πληροφορικής στην Θεσ/νίκη. Έχει δουλέψει 2 χρόνια ωρομίσθια καθηγήτρια πληροφορικής σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Στις αρχές του ’80 η μητέρα της ανοίγει βιβλιοπωλείο, τότε ανακαλύπτει τον κόσμο των βιβλίων. Παίρνει τα πρώτα ερεθίσματα και πειραματίζεται γράφοντας παραμύθια, ιστορίες, ποιήματα και τραγούδια.

Έργα της συγγραφέως:

 

 

 

Ταξίδεψε μαζί μου, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2016

ΤαξίδεψεΣτην άκρη της πόλης, αποµονωµένο και σιωπηλό, στέκεται το χάρτινο σπίτι. Σ’ αυτό το σπίτι δεν κατοικούν άνθρωποι, παρά µόνο χαρτιά. Ο καλύτερος φίλος τους είναι ο άνεµος.

Μια µέρα, ένα µικρό χαρτί βρέθηκε καθισµένο στο περβάζι του ανοιχτού παραθύρου. Ο άνεµος, που είχε κοιµηθεί δυο ολόκληρες µέρες και ξύπνησε φρέσκος φρέσκος, µόλις το είδε το ρώτησε:
«Τι κάνεις εδώ, µικρό χαρτί;»
«Βλέπω τον κόσµο».
«Ποιον κόσµο;»
«Αυτόν που είναι έξω από το παράθυρο».
«Μα αυτό δεν είναι κόσµος!»
«Δεν είναι; Και πού είναι ο κόσµος;»
«Μπορώ να σε ταξιδέψω και να τον δεις, αν µου το ζητήσεις!»
«Σ’ το ζητάω. Θέλω να γνωρίσω τον κόσµο!»

 

ΚαπετάνιοςΚαπετάνιος στην μπανιέρα,  Καλειδοσκόπιο, 2014

Ο μικρός καπετάνιος αποφασίζει να περάσει φέτος αλλιώτικα γενέθλια και, με τη φαντασία και τον ενθουσιασμό του, ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους να μπαρκάρουν μαζί του σ’ ένα αξέχαστο ταξίδι στη θάλασσα…
Ετοιμάζει την πρόσκλση: «Σας περιμένω την Κυριακή στις 10.30 π.μ., στη βεράντα μας την ανατολική, για ένα ταξίδι διαφορετικό. Βάλτε σαγιονάρες και παρεό, δεν χρειάζεται εισιτήριο, μόνο καπέλο, μαγιό, γυαλιά κι αντηλιακό.» Και υπογράφει: Ο καπετάνιος.

 

Μικρές ιστορίεςΜικρές ιστορίες για το μεγάλο μας κόσμο, Παρρησία, 2014

Όσο η γη θα κινείται πάντοτε θα πλέκονται ιστορίες είτε για να τις διηγηθούμε είτε για να τις αφουγκραστούμε. Άλλωστε τα στόματα ανοίγουν δρόμους και τα αυτιά γίνονται πυξίδες στα ταξίδια μας…

 

 

 

Τα δύο αδέρφιαΤα δύο αδέρφια και το φεγγάρι, Μεταίχμιο, 2014

Δυο αδέρφια παίζουν κι ονειρεύονται. Ένα άλογο που τρέχει σαν τον άνεμο. Μια κουζίνα όπου ψήνονται θαύματα. Γλυκά ψωμάκια γεμιστά με παραμύθια. Κι από το παιχνίδι στο όνειρο, βήμα το βήμα, τα δυο αδέρφια (ήρωες επιτέλους σαν όλους τους ταξιδιώτες!) θα φτάσουν ως το φεγγάρι. Και θα μάθουν πού κρύβονται στ’ αλήθεια τα όνειρα τα γλυκά κάθε πρωί, όταν οι άνθρωποι ξυπνούν και δεν τα ονειρεύονται πια…
«Λίγα λόγια για τη σειρά Μικρές Καληνύχτες»:
Μια φορά κι έναν καιρό…δηλαδή χτες ή σήμερα ή και αύριο…Νάνοι και νεράιδες, δράκοι, μάγισσες και βασιλιάδες πάνε κι έρχονται ανάμεσα στα παραμύθια και στην αλήθεια. Δρόμο παίρνουν και δρόμο αφήνουν, φτάνουν στις άκρες του κόσμου κι ύστερα πάλι γυρίζουν πίσω. Και τέλος ζούνε και ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!
Για παιδιά μικρά με μεγάλη φαντασία και για νέους γονείς με πολλή όρεξη! Ιστορίες που διαβάζονται μέσα σε δέκα λεπτά!

 

Η μικρή μπόταΗ μικρή μπότα του Αϊ-Βασίλη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2009

1. Κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς τα παιδιά
όλου του κόσμου συνηθίζουν να κρεμούν
στην πόρτα του σπιτιού τους μια μικρή
υφασμάτινη μπότα!
Αλήθεια, τι σχέση έχει αυτή η μπότα
με τον Αϊ-Βασίλη;
Σε αυτό το βιβλίο θα μάθετε το μυστικό.

2.Τι ωραία, το χειμώνα
παίρνουμε δώρα με τα χιόνια.
Ούτε το κρύο ούτε η βροχή
θα τον εμποδίσει να φανεί!
Να σου αφήσει το δωράκι,
να σου δώσει και φιλάκι.

Μόνο μια αγωνία
έχει πάντοτε, παιδιά,
μην τον δείτε στα κρυφά…

Αφήστε μια απάντηση