Το Φθινόπωρο

0

Συγγραφέας: 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ | Κατηγορία Αφιερώματα και ιδέες | , στις 16-09-2014

 
fall
 
 
Τα Φρούτα και οι καρποί του Φθινοπώρου
 
Μήλα, αχλάδια, βατόμουρα, ιπποφαές, ρόδια, κυδώνια, σταφύλια, κάστανα, μανιτάρια, μέλι, αρωματικά βότανα, αμύγδαλα, ακτινίδια, λωτοί  αλλά και μικρά φρούτα σαν τα βατόμουρα και τα μύρτιλλα είναι τα φρούτα και οι καρποί του φθινοπώρου!
 
Η εποχή που τα φύλλα αλλάζουν χρώμα!  Το κλίμα γίνεται πιο δροσερό τα πρωτοβρόχια ξεκινούν μαζί με το ντροπαλό ξεκίνημα των μικρών μας μπόμπιρων στην νέα τους σχολική χρονιά. Η φύση μυρίζει έντονα με το πέσιμο των χρυσαφί φύλλων και ευφραίνεται το χαρούμενο γέλιο των παιδιών!
 
Ας μιλήσουμε λίγο γι’ αυτά! 
 
Μήλο: Ένα μήλο μετρίου μεγέθους αποδίδει στον οργανισμό μας περίπου 65 θερμίδες. Περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη A, βιταμίνης C, καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως το β-καροτένιο και τα φλαβονοειδή!

Συμβουλή: Αν το απόγευμα αναζητάτε κάτι «γλυκό», πλύνετε καλά ένα μήλο, κόψτε το σε κομμάτια χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα του και πασπαλίστε το με λίγο μέλι και κανέλλα. Άλλωστε, «ένα μήλο την ημέρα»..

Ακτινίδιο: Αυτά τα φρούτα περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και θεωρούνται ασπίδες προστασίας του DNA μας. Περιέχουν βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο, χαλκό, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και μαγγάνιο. Βοηθούν επίσης τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, προστατεύουν την καρδιά, συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άσθματος και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος.
Τα ακτινίδια είναι πολύ νόστιμα και μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, σούπες ή τάρτες φρούτων.Ένα μέτριο ακτινίδιο περιέχει περίπου 60 θερμίδες, ενώ παράλληλα σας εφοδιάζει με σχεδόν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από το πορτοκάλι. Περιέχει επίσης κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η λουτεΐνη. Επιπλέον, τα μικρά μαύρα σποράκια που «κρύβονται» στο εσωτερικό του περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολύτιμα για την υγεία της καρδιάς.

Συμβουλή: Προσθέστε κομματάκια ακτινίδιου μαζί με λίγα δημητριακά ολικής άλεσης σε ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Όχι μόνο θα σας χορτάσει, αλλά και θα σας ανακουφίσει από τυχόν φούσκωμα και συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

Πορτοκάλι: Η θερμιδική αξία του πορτοκαλιού ανά τεμάχιο δεν ξεπερνά τις 60 θερμίδες. Είναι η πιο γνωστή πηγή βιταμίνης C, ωστόσο περιέχει επίσης κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α. Καταναλώνεται ωμό, σε χυμό και χρησιμοποιείται συχνά στη ζαχαροπλαστική!

Συμβουλή: Φτιάξτε φυσικό χυμό πορτοκάλι και προσθέστε λίγα δημητριακά ολικής άλεσης. Τα δημητριακά αποτελούν καλή πηγή φυτικού σιδήρου και η βιταμίνη C του πορτοκαλιού θα ενισχύσει την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Ρόδι:  Είμαι βέβαιη ότι πολλοί από εσάς  παιδιά έχετε λερωθεί από τον χυμό του ροδιού στην προσπάθεια σας να φάτε αυτό το ιδιαίτερο σε γεύση ωφέλιμο φρούτο. Τώρα πιά το ρόδι μπορούμε να το απολαύσουμε σε μορφή χυμού, μιας και η εξέλιξη της βιομηχανιάς τροφίμων μας προσφέρει τη δροσερή γεύση του στο ποτήρι!

Το ρόδι έχει ευχάριστη γλυκιά γεύση και έντονο χρώμα. Αν και συνηθίζουμε να το «σπάμε» τις γιορτινές μέρες για καλοτυχία, είναι προτιμότερο να το τρώμε! Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, ταννίνες, ανθοκυανίνες), βιταμίνη Α, C, E και φυλλικό οξύ, ενώ ½ φλιτζάνι καθαρισμένο ρόδι δεν μας δίνει περισσότερες από 80 θερμίδες.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ρόδια μπορεί να έχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από το πράσινο τσάι.

Επιπροσθέτως, ο χυμός ροδιού βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε άτομα με ισχαιμική καρδιαγγειακή πάθηση. Σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 45 καρδιοπαθείς με ισχαιμία, οι συμμετέχοντες που έπιναν 8 ποτήρια χυμό ροδιού την ημέρα για 3 μήνες είχαν λιγότερη ισχαιμία κατά τη διάρκεια ενός τέστ κοπώσεως εν αντιθέσει με εκείνους που δεν έπιναν.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο ήταν ότι δεν υπήρχαν αρνητικές συνέπειες για όσους έπιναν χυμό ροδιού.

Συμβουλή: Προσθέστε καθαρισμένο ρόδι στη σαλάτα σας. Θα δώσει χρώμα και διαφορετική γεύση.

ΣταφύλιΠρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο που προσφέρεται σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Συλλέγεται κατά την τελική φάση της αμπελοκομίας (τρύγος) οπότε το βρίσκουμε τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ως καρπός είναι γνωστός από την αρχαιότητα: παραστάσεις σε τοίχους που απεικονίζουν ανθρώπους να καλλιεργούν αμπέλια και να μαζεύουν σταφύλια χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού (2.500π.Χ.!).

Σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός Διόνυσος το έφερε από την Ασία και κατέκτησε σπουδαία θέση στη ζωή της αρχαίας Ελλάδας. Από διάφορα ευρήματα εικάζεται ότι αρχικά καλλιεργήθηκε στην Κρήτη, κατόπιν στη Σικελία, ενώ μέχρι τον 13ο αιώνα μ.Χ. είχε διαδοθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Διατροφική αξία: Το σταφύλι αναπτύσσεται σε τσαμπιά που μπορεί να έχουν από 6 έως…300ρώγες, ενώ το χρώμα του ποικίλλει: μπορεί να είναι σκούρο μπλε, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο ή λευκό. Μπορεί να καταναλωθεί ως έχει ή να χρησιμοποιηθεί για νόστιμα γλυκίσματα (γλυκό του κουταλιού) ή για την παρασκευή σταφίδων ή κρασιού και άλλων οινοπνευματωδών ποτών- όπως πχ το τσίπουρο. Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα (Vitis Vinifera), είναι αναρριχητικό φυτό και προιόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού.

Tο σταφύλι, ξεχωριστό στοιχείο στην εκκλησιαστική μας παράδοση, όπως φαίνεται, έχει αρκετά παλιά ιστορία. Oι αρχαιότερες αναφορές βρίσκονται στα Oμηρικά ‘Eπη. O Όμηρος εκθειάζει τις αρετές του, αλλά συγχρόνως στηλιτεύει και την κατάχρησή του.

Στα συμπόσια των ηρώων δεσπόζει η κατανάλωση σταφυλιού τόσο στην Oδύσσεια όσο και στην Iλιάδα. Σε ιερογλυφικές επιγραφές γίνονται αναφορές στην άμπελο, ενώ διάφορες ζωγραφιές σε τοίχους αναπαριστούν ανθρώπους να καλλιεργούν αμπέλια και να μαζεύουν σταφύλια.

Μύρτιλλο: Το μύρτιλλο αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα των Αμερικάνων με χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση, πικάντικο άρωμα και μοναδικό μπλε-μωβ χρώμα. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, στις βιταμίνες Α, C, Ε και β καροτένιο, τα ιχνοστοιχεία κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο, ενώ παράλληλα περιέχουν ίχνη κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου. Αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά των μύρτιλλων δεν αποτελούν παρά μόνη την “κορυφή του παγόβουνου”, μιας και ολοένα και περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν πως σε σχέση με άλλα φρούτα και λαχανικά αποτελούν ίσως την πιο πλούσια πηγή των ευεργετικών για την υγεία μας αντιοξειδωτικών συστατικών. Αν και στην Ελλάδα είναι δύσκολο να βρεθούν φρέσκα, συσκευασμένα και αποξηραμένα απαντώνται σε πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων.  Μήπως να αρχίζαμε να τα εντάσσουμε στη διατροφή  μας;

 
Να μια όμορφη δημιουργική εργασία για το καλωσόρισμα της εποχής!  Η φρουτοσαλάτα στο τέλος της συλλογής φρούτων είναι μια εξαιρετική ιδέα καθώς τα παιδιά θα την φτιάξουν μόνα τους και θα κεραστούν! 
fr 001
 
… να ζωγραφίσουν και να φτιάξουν όμορφες φρουτένιες συνθέσεις 

φθινόπωρο-2

 
 
… και πολλά 
images (1)
 
Τι λέτε παιδιά? Υπάρχουν άλλες ιδέες που θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε δημιουργικά στο σχολείο ή στο σπίτι το όμορφο φθινόπωρο και να αναρτήσουμε στην σελίδα του σχολείου μας?
 
 

Ο τρύγος, η σπορά, γιορτές Αγίων, τα αποδημητικά πουλιά, και η οργάνωση της τάξης το φθινόπωρο είναι μια πολύ όμορφη ενασχόληση πέρα απο τα βασικά μαθήματα.
 

Το Φθινόπωρο στη Λαϊκή μας Παράδοση

 

 

automn-1

Το Φθινόπωρο, είναι λέξη ελληνική που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Σημαίνει την εποχή που τελειώνουν τα φρούτα, ή που έρχεται μετά τα φρούτα, «Μετόπωρον». Ο λαός τη λεει και «χειμόπωρο», «χυνόπωρο», «μοθόπωρο», «ψιμόπωρο» ή «στενοκαίρι». Είναι δεμένο άρρηκτα με τον άνθρωπο της υπαίθρου, το γεωργό, τον κτηνοτρόφο… Είναι η εποχή των χρωμάτων, των αρωμάτων και των γεύσεων! Η εποχή της χαράς και της συγκομιδής, μα και της έντασης, της δουλειάς και της προετοιμασίας για τις δύσκολες ημέρες του Χειμώνα που έρχεται…  

Πρώτος μήνας του Φθινόπωρου ο Σεπτέμβριος, αλλά και «Πρωτόμηνας» του εκκλησιαστικού χρόνου. «Αρχή της Ινδίκτου», ήτοι του νέου εκκλησιαστικού έτους. Είναι ο έβδομος μήνας στο μηνολόγιο των Ρωμαίων και αντίστοιχος προς τον Αττικό «Βοηδοδρομιώνα». Εκλαϊκευμένα ονοματίζεται «Σεπτέβρης», «Σεπτέμπρης» ή «Θεσέμπρης». Από τις γιορτές που συναντάμε σ’ αυτόν ονοματίζεται «Σταυρός», «Σταυριάτης» ή «Αι Νικήτας». Αλλά «Τρυγητής» και  «Βεντεμάς» (βένδεμα: ο τρύγος και κάθε συγκομιδή) λόγω του τρύγου ή «Σποριάρης» λόγω της προετοιμασίας για τη σπορά. 

Στη συνείδηση των ανθρώπων της υπαίθρου είναι ο μήνας του τρύγου, που του δίνει χαρά το ξεφάντωμα στ’ αμπέλια. Που του δίνουν γεύση τα μουστόγλυκα, οι μουσταλευριές, τα μουστοκούλουρα και οι μουστολαμπάδες από μουστόμελο (πετιμέζι) και καρύδια. Που του δίνουν άρωμα τα ώριμα φρούτα, και χρώματα τα φύλα που σιγά – σιγά κιτρινίζουν για να πέσουν.

trygos

Όμως στην ψυχή όλων μας ο Σεπτέμβρης, συνδέεται με το πρώτο καρδιοχτύπι από το πρώτο κουδούνισμα ή τη «δασκαλοκαμπάνα» παλιότερα,  της πρώτης ημέρας μας στο σχολείο…


Δεύτερος μήνας του Φθινόπωρου ο Οκτώβριος. «Οκτώβρης Οκτωβράκης, το μικρό καλοκαιράκι» λεει το μικρό καιρικό ρητό, που εξηγεί την καλοκαιριάτικη αναλαμπή του Φθινόπωρου που δίνει χίλιες ευκαιρίες στον άνθρωπο της υπαίθρου να οργώσει, να σπείρει, να μαζέψει ξύλα, να φυτέψει λαχανικά, να κάνει τις προμήθειες για το χειμώνα σε ρούχα και φαγώσιμα, να κατεβάσει τα κοπάδια στα χειμαδιά… 

_MG_4936

Στην αρχαιότητα ο μήνας Οκτώβριος αντιστοιχούσε στο μήνα «Μαιμακτηριώνα», από την αντίστοιχη γιορτή του Δία Μαιμάκτη (Χειμωνιάτικου) από τον οποίο οι άνθρωποι ζητούσαν τις προσωρινές καλοσύνες του για να σπείρουν. Και σήμερα ο μήνας αυτός είναι συνδεμένος με τη σπορά. «Οκτώβρη και δεν έσπειρες, οκτώ σωρούς δεν έκανες!» Γι αυτό και ο λαός τον ονοματίζει «Σπάρτη». Όμως από τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26, τον ονοματίζει και «Αγιοδημήτρη» ή «Αϊδημητριάτη». 

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου, πέρα από μεγάλη θρησκευτική εορτή, ήταν πάντα δεμένη και με πολλές συνήθειες της αγροτικής ζωής. Τότε κλείνονταν ή έληγαν οι μισθώσεις, οι «σεμπριές» και οι εμποροοικονομικές κοινοπραξίες για το χειμωνιάτικο εξάμηνο. Απ’ τ’ Αϊδημητριού οι νοικοκυρές άλλαζαν το νοικοκυριό τους με χειμωνιάτικο, κρεμούσαν βαρείες κουρτίνες, έβγαζαν χειμωνιάτικα στρωσίδια, και στις εκκλησιές οι άνθρωποι φορούσαν τα χειμωνιάτικα.

Τη μέρα αυτή ανοίγεται και πρωτοδοκιμάζεται το καινούργιο κρασί, αφού πρώτα πάνε ένα μπουκάλι στην εκκλησία να το ευλογήσει ο παπάς. 

(Παρεμπιπτόντως, το ξέρατε πως το κόκκινο κρασί έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική (σε ορισμένες μορφές καρκίνου) δράση? )

kokkino-krasi-orig

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας π.χ. στον Έβρο, στο Θεσπρωτικό, στη Φιλιππιάδα, στην Αιτωλία, στη Σπερχειάδα, στον Ορχομενό η θρησκευτική γιορτή πάντα συνταιριαζόταν με εμποροπανήγυρη. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης που από τον μεσαίωνα αποτελεί τόπο θρησκευτικής συνάντησης των πιστών απ’ όλα τα Βαλκάνια. Εδώ σε συνδυασμό με τη θρησκευτική γιορτή γίνονταν τα κοσμικά «Δημήτρια», ψυχαγωγική και εμπορική σύναξη, ο πρόδρομος σα να λέμε της σημερινής «Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.»

cebcceb7cebd-cf80ceb5cf81ceb9cf86cf81cebfcebdceb5ceafcf82-cf84ceb7-cebdceb7cf83cf84ceb5ceafceb1Τελευταίος μήνας του Φθινόπωρου, ο Νοέμβριος, είναι κι ο βασικός προάγγελος του Χειμώνα. Το Μήνα αυτό, του Αγίου Φιλίππου, αρχίζει το σαραντάημερο και η προετοιμασία των πιστών με νηστεία και προσευχή για τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, τα Χριστούγεννα. Ο μήνας αυτός έχει πολλές δουλειές για τους ανθρώπους της υπαίθρου που πρέπει γρήγορα να τελειώσουν λόγω του επερχόμενου χειμώνα, γι αυτό του έχουν δοθεί και πολλά χαρακτηριστικά ονόματα. Τον λένε «Βροχάρη» για τις πολλές του βροχές, «Νιαστή» για τα τελευταία νεάσματα ή υνάσματα (οργώματα) της γης, «Παχνιαστή» για το κλείσιμο των ζώων στο παχνί, και «Χαμένο» για το λίγο χρόνο δουλειάς που μένει, επειδή η μέρα τώρα είναι πολύ μικρή και πάει χαμένη. Λόγω των γιορτών του, τον λένε και «Αϊστράτηγο» ή «Αϊταξιάρχη», «Αϊφίλιππα» και «Αγιαντριά» ή «Αντριά». 

 

Τον λένε ακόμα και «Μεσοσπορίτη» από τη γιορτή της Παναγίας της Μισοσπορίτισσας στις 21. Την Παναγία αυτή  τη λενε και «Αρχισπειρίστρα» ή «Αποσοδειά». 

αρχή  Τη μέρα αυτή ο γεωργός πάντα έπρεπε να έχει αποσπείρει και να λογαριάζει για το συνολικό του εισόδημα, διαφορετικά… «Μισό ’σπειρα,  μισό ’φαγα, μισό ’χω να περάσω!» Έτσι τελειώνοντας τη σπορά ο αγρότης, την εμπιστευόταν στην Παναγία που την έκανε προστάτρια της παραγωγής, και της πρόσφερε μια ευχαριστήρια πανσπερμία, βρασμένο σιτάρι ανακατεμένο με ροϊδόσπορους, αμύγδαλα και σταφίδες που τα πήγαινε στην εκκλησία να τα ευλογήσει ο παπάς. 

 

 515707-nisteia 34Όμως και στο σπίτι εκείνη τη μέρα κάνανε τα «πολυσπόρια» ή «μπούλια» ή «μπουσμπέλια» ή «πολυκούκια». Νοστιμιά από σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, κουκιά, ρεβίθια, φασόλια, μπιζέλια, φακές κ.λ.π. όλα σοδειά εκείνης της χρονιάς, που τα βράζανε όλα μαζί και τα τρώγανε για το καλό που πέρασε ή για το καλό που πρέπει να συνεχιστεί. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, όπου οι Αθηναίοι τον αντίστοιχο μήνα τους «Πυανεψιώνα», έβραζαν κουκιά με σχετική πανσπερμία και τα έτρωγαν για να γιορτάσουν την πρόσφατη συγκομιδή. 

  Με το αρχίνισμα του ελιομαζέματος που σε πολλές περιοχές κρατάει μέχρι τα μέσα του Χειμώνα, φεύγει ο Νοέμβριος και το Φθινόπωρο, για να το διαδεχθεί ο Δεκέμβριος και ο Χειμώνας με τα κρύα, τα χιόνια και τις μεγαλογιορτάδες…

dsc181111

 

 

 

 

 

 

*Σημείωση: Τα λαογραφικά στοιχεία πάρθηκαν από το βιβλίο «Τα Φθινοπωρινά» του Δ. Λουκάτου. Εκδόσεις ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ.

Επιμέλεια : Ι Ασημακόπουλος και Δ Ράβδου

 
 
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση